Τσίπρας στον Guardian: «Έκανα μεγάλα λάθη, δεν είχα εμπειρία»

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας»

Τσίπρας στον Guardian: «Έκανα μεγάλα λάθη»

Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα δημοσιεύει σήμερα η βρετανική εφημερίδα Guardian, αποκαλώντας τον «τον μακροβιότερο πρωθυπουργό, από τη στιγμή που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στην Ελλάδα».

«Τα χειρότερα είναι πίσω μας», είπε ο Α. Τσίπρας προσθέτοντας ότι «μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι η οικονομία ανεβαίνει… Αργά, αργά, αυτό που κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, θα συμβεί. Θα βγάλουμε τη χώρα από την κρίση και τελικά αυτό θα κριθεί».

Ο ίδιος μάλιστα δεν διστάζει να κάνει την αυτοκριτική του για την πρώτη του επαφή με την εξουσία τονίζοντας:

«Όταν ήρθα σε αυτό το γραφείο, δεν είχα καμία εμπειρία ή αίσθηση πόσο μεγάλες θα ήταν οι καθημερινές δυσκολίες. Νομίζω ότι, τώρα, έχω μια πολύ διαφορετική εικόνα από αυτή που είχα αρχικά».

Όσο για το αν έχει κάνει λάθη κατά τη θητεία του ως πρωθυπουργός, ο Αλέξης Τσίπρας απαντά:

«Έκανα λάθη... μεγάλα λάθη, με το μεγαλύτερο ίσως η επιλογή των ανθρώπων σε θέσεις-κλειδιά».

Μάλιστα ο Guardian επισημαίνει ότι η αναφορά αυτή του Έλληνα πρωθυπουργού στοχεύει στον πρώην υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, του οποίου το εναλλακτικό σχέδιο απορρίπτει, χαρακτηρίζοντάς το στη συνέντευξή του «τόσο ασαφές που δεν αξίζει καν να μιλάμε».

Ο Α. Τσίπρας δηλώνει επίσης στον Guardian ότι με τα νομοθετικά μέτρα που θεσπίστηκαν κι έναν ορίζοντα χωρίς εκλογές μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2019 «μπορεί να προχωρήσει με τη διακυβέρνηση και να εφαρμόσει μια ατζέντα περισσότερο σύμφωνη με τις φιλελεύθερες αξίες του κόμματός του». 

«Όλο αυτό τον καιρό βρισκόμαστε σε συνεχή διαπραγμάτευση και συνεχή αναζήτηση συμβιβασμού μεταξύ του προγράμματος μας και του μνημονίου. Η μεγάλη αποκάλυψη θα έρθει τον Αύγουστο του 2018, όταν, μετά από οκτώ χρόνια, θα βγούμε από το πρόγραμμα και τη διεθνή εποπτεία. Στο αρνητικό κλίμα που επικρατεί σήμερα, αυτό είναι κάτι που ο μέσος Έλληνας εξακολουθεί να μην πιστεύει», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός ερωτήθηκε και για τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη στο βιβλίο του, στο οποίο αποκαλύπτει διαλόγους των δύο ανδρών που έγιναν για το Plan B και αμέσως μετά το δημοψήφισμα του 2015, όμως το μόνο που αρκέστηκε να πει ήταν:

«Ο Γιάννης προσπαθεί να γράψει ιστορία με διαφορετικό τρόπο. Ίσως να έρθει η στιγμή που θα ειπωθούν κάποιες αλήθειες ... όταν φτάσαμε στο σημείο να διαβάζουμε αυτό που παρουσίασε ως σχέδιο Β ήταν τόσο αόριστο, δεν άξιζε να μιλάμε. Ήταν απλά αδύναμο και αναποτελεσματικό».

Είπε μάλιστα για τον πρώην υπουργό Οικονομικών και τη σχέση του με τον Β. Σόιμπλε:

«Νομίζω ότι ήταν το alter ego του. Τον αγάπησε. Τον σεβάστηκε πάρα πολύ και τον σέβεται ακόμα».

Πάντως, όπως ξεκαθαρίζει στη συνέντευξή του στον Guardian,  η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ.

«Να αφήσουμε την Ευρώπη και να πάμε πού... σε έναν άλλο γαλαξία; Η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ευρώπης. Χωρίς την Ελλάδα, πώς θα μοιάζει η Ευρώπη; Θα χάσει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας και της κληρονομιάς της. Εκτός αυτού, το Grexit θα είχε καταλήξει στην αποδοχή του “σχεδίου τιμωρίας” του Σόιμπλε», τόνισε.

«Ο συμβιβασμός ήταν η μόνη επιλογή», λέει ο Τσίπρας, παρομοιάζοντας τα μέτρα που ήρθαν με τον συμβιβασμό ως ένα φρικτό φάρμακο που παίρνεις όταν απειλείται η ζωή σου.

«Κρατάς τη μύτη και το παίρνεις... Ξέρεις ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος επειδή έχεις δοκιμάσει οτιδήποτε άλλο για να επιβιώσεις, για να μείνεις ζωντανός», δήλωσε.

Εξέφρασε μάλιστα τη βεβαιότητα ότι η χώρα θα βγει από το σκοτάδι της κρίσης.

«Θα καταφέρω να βγάλω τη χώρα από το βάλτο στο οποίο την οδήγησαν εκείνοι που την έκλεψαν και να προχωρήσουμε με ένα πρόγραμμα βαθιών μεταρρυθμίσεων», είπε.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top