Δημοσκόπηση MRB: Σταθερά μπροστά η ΝΔ- Οργισμένοι οι 6 στους 10 πολίτες

Τι αποκαλύπτουν οι εξαμηνιαίες τάσεις

MRB: Σταθερά μπροστά η ΝΔ- Οργισμένοι οι 6 στους 10

Προβάδισμα της ΝΔ δείχνουν οι τάσεις της MRB, σε πανελλαδική έρευνα που διεξήχθη σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face). Η μέτρηση καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας και διεξήχθη από τις 20 έως τις 29 Ιουνίου 2017.

Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, καταγράφει ποσοστό 29,7% με τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί με 17,8%. 

Ακολουθούν: Χρυσή Αυγή 7,4%, Δημοκρατική Συμπαράταξη/ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ 7,4%, ΚΚΕ 6,9%, Ένωση Κεντρώων 2,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 2,5%, Πλεύση Ελευθερίας 2,3%, «Το Ποτάμι» με 2,0%, ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,0%. «Άλλο Κόμμα» επέλεξε το 2,3% των ερωτηθέντων, ενώ το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αγγίζει το 17,8%. Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 10,5% Λευκό-Άκυρο-Αποχή και 2,3% Άλλο Κόμμα.

 

Η εκτίμηση ψήφου των βουλευτικών εκλογών όπως καταγράφεται στις τάσεις της MRB Ιουνίου 2017

Η εκτίμηση ψήφου με αναγωγή, αφαιρώντας δηλαδή τη συνολική αδιευκρίνιστη ψήφο

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 58,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%. Η επιλογή «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 20,6%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 3,5% και «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.

Στο ερώτημα «πόσο πιθανό είναι να μην πάτε να ψηφίσετε στις επόμενες εκλογές» το 74,7% απαντά λίγο ή καθόλου.

Στο ερώτημα πότε θέλετε να προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 58,3% απαντά να προκηρυχθούν άμεσα ή σε 12 μήνες περίπου (καλοκαίρι 2018), ενώ στο ερώτημα πότε πιστεύετε ότι θα προκηρυχθούν βουλευτικές εκλογές, το 45,2% απαντά ότι θα προκηρυχθούν στο τέλος της τετραετίας (Σεπτέμβριος 2019).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το ποσοστό που συγκεντρώνουν οι Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στο ερώτημα: «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;». Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει το 20,6% των ερωτηθέντων και ο επικεφαλής της ΝΔ και πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 31,6%. «Κανένας από τους δύο» απαντά το 42,0%.

 Η δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

Στο ερώτημα αν οι θυσίες των πολιτών και θα ανακάμψει η ελληνική οικονομία γενικά, το 76,1% απαντά «Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι», ενώ αν θα υπάρξει βελτίωση και ανακούφιση προσωπικά και για την οικογένειά τους, οι πολίτες απαντούν 76,6% «Μάλλον Όχι και Σίγουρα Όχι» και 18,3% «Σίγουρα Ναι-Μάλλον Ναι».

Οι πολίτες θεωρούν ότι τα τρία σημαντικότερα προβλήματα της χώρας είναι: η ανεργία (68,4%), το φορολογικό σύστημα (41,6%) και η υγεία-περίθαλψη (35,9%). 

Το 64,2% απαντά «Σίγουρα Όχι-Μάλλον Όχι» στο ερώτημα αν σας δινόταν η ευκαιρία να φύγετε από τη χώρα θα το κάνατε; Οι θετικές απαντήσεις αγγίζουν το 33,2%.

Η λέξη «οργή» εκφράζει σε ποσοστό 62,3% περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθεί η λέξη «ντροπή» με ποσοστό 56%.

Σε ό,τι αφορά στους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώςπιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 92,4% απαντά «Πολύ Άσχημα-Αρκετά Άσχημα».

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απαντήσεις των πολιτών στο ερώτημα σε ποια προσωπικά-οικογενειακά έξοδα θα αναγκαστούν να κάνουν περικοπές μέσα στο επόμενο 12μηνο. Ενδεικτικά, σχεδόν 1 στους 3 θα κάνει περικοπές στις αγορές του από το σούπερ μάρκετ και ένας στους 5 από τρόφιμα. Οι απαντήσεις επιβεβαιώνουν τα ρεπορτάζ του STAR, με τους πολίτες να λένε ότι κόβουν ακόμη και το γάλα.

Στο ερώτημα εάν πιστεύουν ότι μετά τη συμφωνία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου ο κίνδυνος ενός νέου μνημονίου έχει εκλείψει, το 76,7% απαντά «Μάλλον Όχι-Σίγουρα Όχι».

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top