O ΕSM ενέκρινε το αναθεωρημένο μνημόνιο με την Ελλάδα και προειδοποιεί για τη δόση

Τι μεταδίδει ο ανταποκριτής του STAR στις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

O ΕSM ενέκρινε το αναθεωρημένο μνημόνια με την Ελλάδα

Το Συμβούλιο των Διοικητών (oι 19 Υπουργοί Οικονομικών) του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε σήμερα το Μνημόνιο Συμφωνίας (ΜΣ) με την Ελλάδα σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM για την Ελλάδα.

Το συμπληρωματικό μνημόνιο συμφωνίας είναι ένα έγγραφο που επικαιροποιεί τις δεσμεύσεις μεταρρύθμισης που ανέλαβε η ελληνική κυβέρνηση στο αρχικό ΜΣ που υπογράφηκε τον Αύγουστο του 2015.

Ο ESM προειδοποιεί την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τα υπολοιπόμενα προαπαιτούμενα για την καταβολή της δόσης.

Οι Διοικητές τoυ ESM συζήτησαν επίσης ορισμένα εκκρεμή ζητήματα σχετικά με εκκρεμείς νομικές υποθέσεις που αφορούν τους εμπειρογνώμονες του TAIΠEΔ (Ταμείο Ανάπτυξης Περιουσιακών Στοιχείων της Ελλάδας) και τους υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνική Στατιστική Αρχή), καθώς και την πρόοδο των προγενέστερων ενεργειών που είχε ζητήσει το ΔΝΤ. Οι Διοικητές ενθάρρυναν την ελληνική κυβέρνηση να επιλύσει γρήγορα τα εκκρεμή ζητήματα. Αυτό θα ανοίξει το δρόμο για την έγκριση της τρίτης δόσης της οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα ύψους € 8,5 δισ. από το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM.

Η τελική αποφαση παραπέμπεται σε νέα συνεδρίαση την Παρασκευή

Ακριβώς εξαιτίας των υπολοιπόμενων προαπαιτούμενων, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕSM Κλάους Ρέγκλιγκ, αποφάσισε να  μεταθέσει την τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου, που ήταν αρχικά προσδιορισμένη για σήμερα, για την Παρασκευή 7 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, ο ESM και ο EFSF έχουν εκταμιεύσει συνολικά 173,5 δισ . ευρώ στην Ελλάδα, καθιστώντας τα ταμεία διάσωσης ως τον μεγαλύτερο πιστωτή της Ελλάδας.

Θάνος Αθανασίου, Βρυξέλλες

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top