Φορητός 3D εκτυπωτής επουλώνει βαθιά τραύματα στο δέρμα

Τον σχεδίασαν Καναδοί ερευνητές

Καναδοί ερευνητές σχεδίασαν έναν  τρισδιάστατο εκτυπωτή που  μπορεί να βελτιώσει τη διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων .Πρόκειται για τον πρώτο  φορητό τρισδιάστατο βιοεκτυπωτή, ο οποίος εκτυπώνει και εναποθέτει διαδοχικά στρώματα δέρματος, ώστε να καλύψει ακόμη και βαθιές πληγές ενός ασθενούς  μέσα σε δύο λεπτά.

Οι ερευνητές των Σχολών Ιατρικής και Εφαρμοσμένης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου του Τορόντο, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Aξελ Γκούντερ, σχεδίασαν τη φορητή συσκευή εκτύπωσης με ικανότητα αναπαραγωγής των φυσικών χαρακτηριστικών του ανθρώπινου δέρματος.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής σχηματίζει ένα φύλλο ιστού με κάθετες δέσμες ενός βιο-μελανιού που διατρέχει το κάθε φύλλο από το ένα άκρο στο άλλο.

Μέχρι σήμερα η λύση για την επούλωση βαθιών τραυμάτων ήταν η μεταμόσχευση δέρματος από υγιή δωρητή, που όμως συχνά αφήνει ακάλυπτο ένα μέρος του τραύματος.

Οι περισσότεροι 3D βιο-εκτυπωτές σήμερα είναι ογκώδεις, εργάζονται σε αργό ρυθμό, είναι ακριβοί και ασύμβατοι με την κλινική πρακτική. O νέος φορητός εκτυπωτής δέρματος, με  μέγεθος ενός μικρού κουτιού παπουτσιών και βάρος λιγότερο από ένα κιλό, λύνει αυτά τα προβλήματα και  θωρείται σημαντικό βήμα προόδου.

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων εδώ 

 

Διαβάστε όλα τα lifestyle νεα, για Celebrities και Media.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top