ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΜΕ ΤΗ ΖΗΝΑ - 27.3.2020

Με τη Ζήνα Κουτσελίνη

Σε απευθείας σύνδεση με το αεροδρόμιο του Λονδίνου, ο φοιτητής Ανδρέας Βουτουρλής, που παραμένει με πολλούς ακόμη Ελληνες εγκλωβισμένος εκεί, εκφράζει τις ανησυχίες του για το τί μέλλει γενέσθαι. Το αίτημα για μια ειλικρινή απάντηση εκ μέρους της πολιτείας, καθώς πολλοί φοιτητές πληρώνουν σε καθημερινή βάση τα έξοδα σίτισής τους ενώ αναμένεται να βρεθούν "στο δρόμο", μετά το πιθανό κλείσιμο του αεροδρομίου.

Μιλάμε απευθείας με τον Σπύρο Μάμαλη, Πρόεδρο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και Καθηγητή στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο οποίος διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό, μετά από ταξίδι του στην Αμερική για επαγγελματικούς λόγους, και αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Τα συμπτώματα που εμφάνισε και σε ποια κατάσταση βρίσκεται τώρα.

Ο κ. Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών μας εξηγεί γιατί η Ελλάδα βρίσκεται μέσα στα τρία ευρωπαϊκά κράτη μαζί με τη Νορβηγία και τη Φινλανδία, που παρουσιάζουν το μικρότερο αριθμό σοβαρών κρουσμάτων, το μικρότερο αριθμό νοσηλευόμενων ασθενών καθώς και το μικρότερο αριθμό θυμάτων. Η Ταχεία αντίδραση του ΕΟΔΥ και της κυβέρνησης και τα θετικά αποτελέσματα που επέφεραν τα μέτρα πρόληψης και προστασίας. Όπως λέει ωστόσο ο καθηγητής, ο ιός έχει ηλικία 2-3 μηνών και τα ποσοστά που παρουσιάζουμε σε αυτή τη φάση, ως προς τις ηλικίες που πλήττει και πολλά σχετικά δεδομένα, είναι γενικά στατιστικά νούμερα, που έχουν τις εξαιρέσεις τους. Εθελοντική αιμοδοσία διοργανώνει στις 02.04 το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τη μονάδα αιμοδοσίας του Αρεταίειου Νοσοκομείου και με το Εθνικό Κέντρο Αίματος στο Μέγαρο Μουσικής.

Απευθείας σύνδεση με τον Τένη Καμαρίδη, Δημοσιογράφο και Εκδότη της Εφημερίδας “Θράκη” και της Ηλεκτρονικής Εφημερίδας Thraki.com.gr, ο οποίος μας μεταφέρει αλήθειες για όσα συνέβησαν στον Εχίνο, το χωριό των 3000 κατοίκων, που βρίσκεται σε απομόνωση, μετά το θάνατο 73χρνου και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην περιοχή.

Κοντά μας ο κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος, Ψυχίατρος - Σεξολόγος και Ευρωβουλευτής, μας μιλά για την πρωτοβουλία του να συμμετέχει σε διεθνή πλατφόρμα που παρέχει υπηρεσίες διαδικτυακής τηλεψυχιατρικής, τόσο σε ειδικευόμενους όσο και σε απλούς πολίτες, με αφορμή τις ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού. Οι υπηρεσίες αυτές παρέχονται δωρεάν. Τα νοσήματα ψυχικής υγείας που μπορεί να επιφέρει ο εγκλεισμός και η αποστασιοποίηση στο οικογενειακό περιβάλλον όταν προϋπάρχουν κακές σχέσεις.

Η Σοφία Μαύρου - Τζιουβάρα είναι μια υπέροχη μοδίστρα, που μέσα από τις δικές της τραυματικές εμπειρίες ,έμαθε να προσφέρει απλόχερα και ανιδιοτελώς σε όσους το έχουν ανάγκη. Μαζί με τις δίδυμες κόρες της ράβει καθημερινά στη βιοτεχνία της μάσκες για τον κορονοϊό και έχει ήδη προσφέρει πάνω από 5000 στα Σώματα Ασφαλείας αλλά και σε απλούς πολίτες.

Η Φωτεινή Ζοσιμίδου, η πρώην παίκτρια του MASTERCHEF, με το υπέροχο και φωτεινό χαμόγελο, μοιράζεται μαζί μας τις αλήθειες της.

Σε απευθείας σύνδεση κοντά μας ο κ. Μηνάς Αρτόπουλος, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος και Διευθυντής ΩΡΛ στο Νοσοκομείο “Μητέρα” μας μιλά για τη διάκριση της ανοσμίας και της αγευσίας ως συμπτωμάτων του κορονοιού έναντι των συμπτωμάτων της εποχικής αλλεργίας. Η ανοσμία και η αγευσία δε συνοδεύονται από μπούκωμα και ρινική απόφραξη στις περιπτώσεις που κάποιος νοσεί από τον ιό. Η επικοινωνία με το γιατρό μας και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

#StarAlithies #StarChannelTV #covid19


c0eJHAZUds0