«Σπανακόρυζο» με Πράσο, Γιαούρτι και Μυρωδικά

«Σπανακόρυζο» με Πράσο, Γιαούρτι και Μυρωδικά

Υλικά

  • 1 μεγάλο πράσο
  • 1 μεγάλο μαύρο καρότο
  • Γιαούρτι
  • Λεμόνια
  • Σπανάκι
  • Κale (1/3 σπανάκι)
  • 1 φρέσκο κρεμμύδι
  • 1 ξερό κρεμμύδι άσπρο
  • Τις άκρες από ένα πράσο ψιλοκομμένες (περισσεύματα)
  • Χanthana
  • 60 γρ. ρύζι για ριζότο
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 60 γρ. παρμεζάνα 
  • Άνηθος
  • Μαϊντανός

Εκτέλεση

  1. Κόβουμε σε κυβάκια το βούτυρο.
  2. Αφού προσθέσουμε λάδι και αλάτι στο ολόκληρο πράσο που έχουμε, το τυλίγουμε σε αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε στον φούρνο για μισή ώρα μέχρι να μαλακώσει. Έπειτα το βγάζουμε από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.
  3. Κόβουμε σε λεπτές φέτες το μαύρο καρότο και το μορφοποιούμε με τη βοήθεια ενός τσέρκι ώστε να γίνουν άρτιες οι ροδέλες.
  4. Βάζουμε τις μαύρες ροδέλες μας σε ένα μικρό μπολάκι και ρίχνουμε χυμό λεμόνι μέχρι να καλυφθούν τα καροτάκια. Τα αφήνουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα και να γίνουν κόκκινα.
  5. Τοποθετούμε τα κόκκινα πλέον καροτάκια μας σε ένα δισκάκι μέχρι το στήσιμο του πιάτου.
  6. Βάζουμε σε νερό που βράζει το kale και το αφήνουμε 5 λεπτά να βράσει μόνο του. Υστέρα ρίχνουμε και το σπανάκι να βράσει για άλλα 3 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα, τα βγάζουμε και τα κρυώνουμε.
  7. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το φρέσκο και το ξερό κρεμμύδι, το πράσο, λίγο νεράκι και τα σοτάρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά μέχρι να μαγειρευτούν. Μόλις είναι έτοιμο το μείγμα μας, το αφήνουμε να κρυώσει.
  8. Όταν κρυώσει το μείγμα μας το βάζουμε στο μπλέντερ μαζί, με τα κρύα πλέον, σπανάκι και kale και τα χτυπάμε ώστε να γίνουν μία κρέμα.
  9. Στο τέλος, προσθέτουμε λίγη xanthana (στη μύτη του μαχαιριού) και ανακατεύουμε. Αφήνουμε την κρέμα στην άκρη.
  10. Τρίβουμε την παρμεζάνα με το ζέστερ.
  11. Αφήνουμε και τα δύο (βούτυρο και παρμεζάνα) στην άκρη μέχρι να τα προσθέσουμε στο ριζότο μας.
  12. Βάζουμε το ρύζι σε ένα κατσαρολάκι με λίγο ελαιόλαδο και το σοτάρουμε ελάχιστα.
  13. Σβήνουμε με νερό και βράζουμε για 11 λεπτά με κλειστό καπάκι, προσθέτοντας σιγά-σιγά νερό όταν χρειάζεται προκειμένου να χυλώνει και να απορροφά τα υγρά του ταυτόχρονα.
  14. Όταν το ρύζι έχει βράσει και δεν έχει υγρά το κατσαρολάκι μας, ρίχνουμε την παρμεζάνα, το βούτυρο και 3 κουταλιές της σούπας από την κρέμα σπανάκι.
  15. Ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και να γίνει σαν ριζότο.

Σύνθεση Πιάτου

Ρίχνουμε το ριζότο μας στο πιάτο. Κόβουμε το πράσο σε 3 ψηλά κομμάτια. Τοποθετούμε όρθια τα τρία κομμάτια πράσου ώστε να έχουν τη μορφή του κοτσανιού του μανιταριού. Τοποθετούμε μία ροδέλα καρότου πάνω από κάθε πράσο. Με το μπιμπερό σχηματίζουμε 3 βουλίτσες επάνω σε κάθε καρότο, ώστε να θυμίζει μανιτάρι. Ρίχνουμε στην επιφάνεια του ριζότο τα μυρωδικά μας, άνηθο και μαϊντανό.

No Replies to "«Σπανακόρυζο» με Πράσο, Γιαούρτι και Μυρωδικά"

    Leave a reply

    Your email address will not be published.