Τα Χριστούγεννα ήρθαν και εκτός από τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, την τιμητική τους έχουν και οι δίπλες.
Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με μόλις 6€
Αν ψάχνεις μία συνταγή για να κάνεις τους καλεσμένους σου να «παραμιλάνε» με τις μαγειρικές σου ικανότητες δοκίμασε να φτιάξεις τη συνταγή που είχε δώσει ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή breakfast@star.
Εύκολη συνταγή για μελομακάρονα
Yλικά της Συνταγής
500 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
5 Αυγά
1/2 κ.γλ. Μπέικιν πάουντερ
30 γρ. Ούζο
80 γρ. Ελαιόλαδο
100 γρ. Ζάχαρη άχνη
1 κ.σ. Κανέλα σε σκόνη
50 γρ. Κόρν φλάουρ
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
1 κιλό Ζάχαρη κρυσταλλική
500 γρ. Νερό
100 γρ. Μέλι
1 στικ Κανέλας
1/2 Λεμόνι (χυμό)
3 κ.σ. Ούζο
Για το σερβίρισμα
Μέλι
Καρύδια
Συνταγή για τραγανό και σοκολατένιο μωσαϊκό με μπισκότα
Για το σιρόπι
• Σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε για 5 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, να κρυώσει.
Για τις δίπλες
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ και ανακατεύουμε.
• Δημιουργούμε με τα χέρια μας μία λακκούβα στο κέντρο, προσθέτουμε μέσα το ελαιόλαδο και τρίβουμε το μείγμα ανάμεσα στις παλάμες μας.
• Σε ένα άλλο μπολ τοποθετούμε ένα κόσκινο και αδειάζουμε το μισό μείγμα με το αλεύρι.
• Τρίβουμε το μείγμα με το χέρι μας ώστε να “περάσει” το αλεύρι από το κόσκινο και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το υπόλοιπο μείγμα.
• Διαχωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια αυγών και προσθέτουμε τους κρόκους σε ένα μπολ και τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ.
• Προσθέτουμε στο μπολ με τους κρόκους το ούζο.
• Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να γίνει μία σφιχτή μαρέγκα.
• Προσθέτουμε τμηματικά στον κάδο του μίξερ το μείγμα με τους κρόκους και το ούζο και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα, να ομογενοποιηθούν.
• Στο μπολ με το αλεύρι προσθέτουμε τη μισή μαρέγκα από τον κάδο του μίξερ και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα.
• Προσθέτουμε στο μπολ και την υπόλοιπη ποσότητα μαρέγκας και ζυμώνουμε τα υλικά με τα χέρια μας, φορώντας γάντια, μέχρι να γίνουν μια ζύμη.
• Καλύπτουμε το μπολ με μία πετσέτα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 60 λεπτά, να ξεκουραστεί το ζυμάρι.
• Πασπαλίζουμε τον πάγκο εργασίας με κορν φλάουρ και χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 μερίδες.
• Με τον πλάστη ανοίγουμε τα ζυμάρια σε πολύ λεπτό φύλλο, πάχους 0,5 χιλ. .
• Κόβουμε τα φύλλα σε ορθογώνια κομμάτια 10x15 εκ. και αφήνουμε στην άκρη σκεπασμένα με μία πετσέτα.
• Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε το ηλιέλαιο και αφήνουμε να ζεσταθεί, σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
• Ρίχνουμε στο τηγάνι ένα φύλλο από τη ζύμη και το γυρνάμε πλευρά με δύο πιρούνια.
• Μόλις το φύλλο αρχίσει να φουσκώνει, πιάνουμε από το πλάι τη μικρή πλευρά και με τα πιρούνια τυλίγουμε σε ρολό.
• Τηγανίζουμε το ρολό για 1-1,5 λεπτό βυθισμένο στο λάδι και τοποθετούμε όρθιο σε ένα ταψί με απορροφητικό χαρτί.
• Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για τα υπόλοιπα φύλλα.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε την άχνη ζάχαρη και την κανέλα και ανακατεύουμε.
• Απλώνουμε τις δίπλες οριζόντια στο ταψί και πασπαλίζουμε όλες τις πλευρές με την άχνη ζάχαρη και την κανέλα.
• Βουτάμε τις δίπλες σε δόσεις στο σιρόπι για 30 δευτερόλεπτα και τις τοποθετούμε σε μια μεγάλη πιατέλα.
• Σερβίρουμε με μέλι και τριμμένα καρυδιά.
Δείτε το breakfast@star