Χριστουγεννιάτικο μενού: Εύκολες συνταγές για το εορταστικό τραπέζι!

Συνταγές για ορεκτικό, σούπα, κυρίως πιάτο και επιδόρπιο που θα λατρέψετε

Η συνταγή για χοιρινό μελωμένο με πατάτες εκραζέ δια χειρός Σταύρου Βαρθαλίτη, στο breakfast@star

Τα Χριστούγεννα είναι για όλο τον κόσμο μια ημέρα γιορτής, χαράς και… φαγητού! Γιορτινά τραπέζια υποδέχονται φίλους και συγγενείς για να χαρούν τη μέρα και να ανταλλάξουν ευχές. Εμείς σας παρουσιάζουμε υπέροχες συνταγές για όλη την οικογένεια, για να τις συμπεριλάβετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Να, λοιπόν, ένα τέλειο μενού Χριστουγέννων!

Κοτόπουλο φρικασέ με μανιτάρια και χόρτα εποχής

Μενού Χριστουγέννων 

Ορεκτικό

Μπουρεκάκια με κατίκι και αποξηραμένα σύκα

Υλικά

1 συσκευασία Φύλλο κρούστας ή Βηρυτού
600 γρ. Κατίκι 
2 Αυγά μέτρια
15 Αποξηραμένα σύκα
5 φύλλα Φρέσκο βασιλικό
2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
1 κ.γ. Σουσάμι
1 κ.γ. Μαύρο σουσάμι
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο για το άλειμμα των φύλλων


Για το σερβίρισμα

Μέλι

Εκτέλεση

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170°C.
• Κόβουμε τα σύκα σε μικρά κομμάτια ή λεπτές λωρίδες, τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ, προσθέτουμε το κατίκι, τα αυγά, τα φύλλα βασιλικού ψιλοκομμένα μαζί με το φρέσκο θυμάρι, ελάχιστο αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε τα υλικά με ένα κουτάλι.
• Στρώνουμε με αντικολλητικό χαρτί το ταψί 30x44 εκ. και το αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Απλώνουμε στον πάγκο τα φύλλα κρούστας ή Βηρυτού με τη μικρή πλευρά τους μπροστά μας και τα κόβουμε κατά μήκος, σε 3 ίσες λωρίδες.
• Αλείφουμε με ένα πινέλο την επιφάνεια κάθε λωρίδας με λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε 1 κ.σ. από τη γέμιση στην άκρη κάθε λωρίδας που έχουμε μπροστά μας, διπλώνουμε τις μεγάλες πλευρές προς τα μέσα και τυλίγουμε σε σφιχτό ρολό.
• Μεταφέρουμε στο ταψί τα μπουρεκάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, με το σημείο που τα έχουμε κλείσει να ακουμπάει στο αντικολλητικό χαρτί, ώστε να μην ανοίξουν. Επαναλαμβάνουμε τα 2 τελευταία βήματα, ώστε να τυλίξουμε και την υπόλοιπη γέμιση με τα φύλλα κρούστας.
• Αλείφουμε τα μπουρεκάκια από την επάνω τους πλευρά με λίγο ελαιόλαδο και τα πασπαλίζουμε ομοιόμορφα με το σουσάμι και το μαύρο σουσάμι.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 3 λεπτά.
• Αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσουν.
• Σερβίρουμε με λίγο μέλι από πάνω.

Μπουρεκάκια με κατίκι και αποξηραμένα σύκα

Σαλάτα

Caprese με ντοματίνια, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού

Υλικά

500 γρ. ντοματίνια (αν βρείτε βάλτε διάφορα χρώματα)

 250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα 

1 κ.σ. πέστο βασιλικού (έτοιμο ή σπιτικό)

1-2 κ.σ ελαιόλαδο αλάτι - πιπέρι

Εκτέλεση

  • Πλένετε καλά τα ντοματίνια.
  • Σε ένα ευρύχωρο μπολ βάζετε τα ντοματίνια, ρίχνετε λίγο αλάτι και πιπέρι και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.
  • Προσθέστε το πέστο βασιλικού και ανακατέψτε καλά.
  • Σε μια μικρή πιατέλα ή ένα μπολ σερβιρίσματος βάζουμε την μοτσαρέλα ολόκληρη και αραδιάζουμε τριγύρω τα ντοματίνια.
  • Ρίχνουμε λίγο ακόμη ελαιόλαδο, 1 κουταλιά της σούπας και τρίβουμε πιπέρι. 

Σαλάτα Caprese με ντοματίνια, μοτσαρέλα και πέστο βασιλικού / Φωτογραφία Pexels

Σούπα

Σούπα βελουτέ από ψητές κολοκύθες με τραγανά κρουτόν

Υλικά

2 Κίτρινες κολοκύθες μικρές ( 1,5 κιλό συνολικά)
3 Καρότα μεσαία
1 κεφάλι Σκόρδο
1 Ξερό λευκό κρεμμύδι μεγάλο
15 κ.σ. Ελαιόλαδο
4 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. Πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γ. Κουρκουμά
600 γρ. Νερό ή ζωμό
3 φέτες Ψωμί
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

50 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Εκτέλεση

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 190°C.
• Κόβουμε τις φέτες του ψωμιού σε τετράγωνα κομμάτια μέχρι 1,5εκ. και τα μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
• Προσθέτουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.
• Πλένουμε εξωτερικά τις κολοκύθες με νερό, τις στεγνώνουμε, αφαιρούμε τα κοτσάνια, τις κόβουμε κατά μήκος στη μέση, αφαιρούμε με ένα κουτάλι τα σπόρια από το εσωτερικό τους, τα πλένουμε, τα καθαρίζουμε και τα στεγνώνουμε με απορροφητικό χαρτί.
• Σε ένα ταψί 40x33 εκ. τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί και απλώνουμε στη μισή επιφάνεια το ψωμί από το μπολ, στην άλλη μισή τα σπόρια από τις κολοκύθες και τα ψήνουμε για 10-12 λεπτά στη μεσαία θέση του φούρνου.
• Τα βγάζουμε, τα μεταφέρουμε ξεχωριστά σε 2 μπολ και τα αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.
• Χαράζουμε σταυρωτά κάθε κομμένη επιφάνεια από τις κολοκύθες με ένα μαχαίρι και τις μεταφέρουμε στο ταψί που ψήσαμε το ψωμί, με τη χαραγμένη πλευρά προς τα πάνω, αφού αφαιρέσουμε το αντικολλητικό χαρτί.
• Καθαρίζουμε το κρεμμύδι, το κόβουμε σε 4 ίσα κομμάτια και τα τοποθετούμε απο ένα κομμάτι σε κάθε κολοκύθα στη θέση που είχαν τα σπόρια τους.
• Καθαρίζουμε τα καρότα, κόβουμε τα κοτσάνια τους και τα βάζουμε στη βάση του ταψιού ανάμεσα από τις κολοκύθες.
• Αφαιρούμε τα κοτσάνια από το σκόρδο και το μεταφέρουμε στο ταψί με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω, ανάμεσα από τις κολοκύθες.
• Πασπαλίζουμε από πάνω με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, την πάπρικα, τον κουρκουμά, το αλάτι, το πιπέρι και τα κλωνάρια από το θυμάρι σπασμένα σε μικρότερα κομμάτια με τα χέρια μας.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 55- 60 λεπτά.
• Αφαιρούμε την ψίχα κάθε κολοκύθας με ένα μεγάλο κουτάλι, τη μεταφέρουμε στον κάδο του μπλέντερ , μαζί με τα κρεμμύδια και τα καρότα.
• Πιέζουμε το σκόρδο από τη μία πλευρά μέσα στον κάδο του μπλέντερ, ώστε να βγάλουμε το ψημένο εσωτερικό μέρος από τις σκελίδες. Προσθέτουμε το νερό ή τον ζωμό και τα χτυπάμε μέχρι να έχουν κρεμώδη υφή, χωρίς εμφανή κομμάτια λαχανικών.
• Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο, τοποθετούμε από πάνω, στο κέντρο, τα κρουτόν, πασπαλίζουμε με τους ψημένους σπόρους και ρίχνουμε λίγο κρέμα γάλακτος.

Σούπα βελουτέ από ψητές κολοκύθες με τραγανά κρουτόν

Σουτζουκάκια με αρωματικό ρύζι - Το ζεστό πιάτο της ημέρας

Κυρίως πιάτο

Χοιρινό μελωμένο με πατάτες εκραζέ

Υλικά για το χοιρινό 

1 κιλό χοιρινό μπούτι σε μερίδες

1½ κρεμμύδι

2 σκελίδες σκόρδο

2 πορτοκάλια το χυμό, 1 το ξύσμα, 1 λεμόνι το χυμό

2 κ.σ. μουστάρδα

5 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη

3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

3 κλωνάρια φρέσκο δεντρολίβανο

Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι

Υλικά για τις πατάτες

700 γρ. πατάτες

50 γρ. βούτυρο

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο,

1/3 ματσάκι σχοινόπράσο

Αλάτι και φρέσκο-τριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

  • Προθερμαίνουμε στον αέρα, το φούρνο στους 180 βαθμούς.
  • Πλένουμε τις πατάτες.
  • Βάζουμε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε νερό και τις πατάτες ολόκληρες.
  • Ελέγχουμε και μόλις βράσουν οι πατάτες αποσύρουμε από την φωτιά, τις σουρώνουμε και τις καθαρίζουμε από τη φλούδα.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τις πατάτες και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού κάνουμε κάποιες πουρέ και αφήνουμε άλλες σε αρκετά κομμάτια μεγάλα.
  • Ρίχνουμε ψιλοκομμένο το σχοινόπρασο,το γάλα ζεστό και όλα τα υπόλοιπα υλικά με τελευταία το βούτυρο και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε καλά για 1-2 λεπτά. Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά του χοιρινού, έκτος από το χοιρινό και τα φρέσκα μυρωδικά και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σε γάστρα(34*34) ή ταψί(33*25) το οποίο θα σκεπάσουμε με αλουμινόχαρτο και αντικολλητικό χαρτί, μεταφέρουμε το χοιρινό και τη μαρινάδα, προσθέτουμε τα φρέσκα μυρωδικά, και τα ανακατεύουμε με τα χέρια μας, πολύ καλά.
  • Σκεπάζουμε με το καπάκι ή κλείνουμε με το αλουμινόχαρτο και τη λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 2 ώρες στους 180 βαθμούς.
  • Στα τελευταία 15 λεπτά ψησίματος ξεσκεπάζουμε να δώσουμε χρώμα στο κρέας.
  • Σερβίρουμε με πατάτα εκραζέ και τη σάλτσα του ψησίματος από πάνω.

Χοιρινό μελωμένο με πατάτες εκραζέ

Χριστουγεννιάτικο κοτόπουλο με σάλτσα μούρων

Γλυκό

Σοκολατόπιτα με γκανάζ σοκολάτας

Υλικά

Για το κέικ

200 γρ. Βούτυρο
250 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
4 Αυγά μέτρια
200 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
150 γρ. Γάλα 3,5% λιπαρά, φρέσκο
80 γρ. Κακάο σε σκόνη
2 κ.γ. Μπέικιν πάουντερ
1 1/2 κ.γ. Εκχύλισμα βανίλιας
2 κ.σ. Κακάο για το ταψί
2 κ.σ. Βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου για το ταψί

Για το σιρόπι

600 γρ. Νερό
500 γρ. Ζάχαρη κρυσταλλική
100 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο

Για τη γκανάζ σοκολάτας

200 γρ. Κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
200 γρ. Κουβερτούρα 54% κακάο

Εκτέλεση

Για το σιρόπι

• Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το νερό και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά, σε μέτρια φωτιά.
• Σβήνουμε τη φωτιά, ψιλοκόβουμε την κουβερτούρα, την προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Τα αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Για το κέικ

• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170°C.
• Σε ένα μπολ προσθέτουμε το βούτυρο σε κομμάτια και το λιώνουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά, στα 800 Watt.
• Ρίχνουμε το κακάο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τα αυγά μαζί με την κρυσταλλική ζάχαρη, το εκχύλισμα βανίλιας και ανακατεύουμε με το σύρμα σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα για 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψουν.
• Αφαιρούμε από το μίξερ τον κάδο, προσθέτουμε το μείγμα με το βούτυρο, το γάλα και ανακατεύουμε με μια μαρίζ κάνοντας κυκλικές κινήσεις, να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
• Προσθέτουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε, όπως προηγουμένως με τη μαρίζ, μέχρι το μείγμα μας να έχει λεία υφή.
• Σε ένα ταψί 25x30 εκ. , αλείφουμε με ένα πινέλο τη βάση και τα τοιχώματα με το βούτυρο, πασπαλίζουμε με το κακάο και το τινάζουμε, για να φύγει η περιττή ποσότητα.
• Μεταφέρουμε το μείγμα από τον κάδο του μίξερ στο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα, ώστε να έχει επίπεδη επιφάνεια.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 35-40 λεπτά.
• Κάνουμε τρύπες στην επιφάνεια του κέικ με ένα πιρούνι σε αρκετά σημεία και περιχύνουμε ομοιόμορφα το κρύο σιρόπι, ώστε να εισχωρήσει στο εσωτερικό του.
• Αφήνουμε για λίγο στην άκρη να τραβήξει το σιρόπι, για 15 λεπτά.

Για το σερβίρισμα

• Σε μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια φωτιά, μέχρι να αχνίσει.
• Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε την κουβερτούρα ψιλοκομμένη και ανακατεύουμε με μαρίζ, μέχρι να λιώσει.
• Περιχύνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια της σοκολατόπιτας, ώστε να την καλύψουμε και αφήνουμε στην άκρη ή στο ψυγείο να κρυώσει για 30 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια.

Σοκολατόπιτα με γκανάζ σοκολάτας