Με την απογραφή του 2021 οι εκλογές – Τι σημαίνει αυτό για τις έδρες

«Οι πολιτικές της μπλόφας ανήκουν στο παρελθόν»

εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους», δηλαδή στο τέλος της τετραετίας, ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου

Με τη νέα απογραφή, του 2021, θα γίνουν οι εκλογές, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Star κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. Αυτό σημαίνει πως θα μετακινηθούν ορισμένες έδρες από την περιφέρεια προς τα αστικά κέντρα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως οι εκλογές θα γίνουν «στην ώρα τους», δηλαδή στο τέλος της τετραετίας.

«Θα έχουμε εκλογές σε 230 μέρες»: Η ατάκα βουλευτή και η απάντηση Μητσοτάκη

Απαντώντας στις κυριακάτικες δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος «συνέστησε» να μη γίνουν εκλογές μέσα στο καλοκαίρι, ο κ. Οικονόμου είπε: «Πότε θέλει τελικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ να γίνουν εκλογές; Έχω μπερδευτεί».

Απογραφή 2021: 10.432.481 ο πληθυσμός της Ελλάδας

«Ο κ.Τσίπρας έχει ξεκινήσει εδώ και ενάμιση χρόνο να ζητάει εκλογές κάθε μήνα. Στην αρχή έλεγε ότι είναι σίγουρο ότι θα γίνουν εκλογές, γιατί ο Μητσοτάκης δραπετεύει, τώρα λέει ότι ο Μητσοτάκης έχει γαντζωθεί στην εξουσία», σημείωσε ο κ. Οικονόμου.

Οικονόμου: Τι απάντησε για το «αποτύχαμε παταγωδώς» του Τσιόδρα

Με την νέα απογραφή, του 2021, θα γίνουν οι εκλογές, ξεκαθάρισε ο Γιάννης Οικονόμου / Eurokinissi - Γιάννης Παναγόπουλος

«Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους. Και εκείνη την ώρα οι Έλληνες πολίτες θα διαλέξουν, θα αξιολογήσουν, θα επιλέξουν ποιος είναι εκείνος που τους εξασφαλίζει τον ασφαλέστερο δρόμο για την Ελλάδα της επόμενης ημέρας», πρόσθεσε.

«Φρένο» στα σενάρια για αλλαγή ημερομηνίας στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Σχετικά με τις προβλέψεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την έκβαση των εκλογών, σημείωσε: «Έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στο παρελθόν η εγκυρότητα των προβλέψεων Τσίπρα. Να θυμίσω ότι είναι αυτός που παραμονές εκλογών του 2019 έλεγε ότι δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να ηττηθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη».

Παράλληλα, άσκησε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα της ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για θέσπιση πλαφόν. «Φτάσαμε σε αυτό το σημείο μετά την υποβολή της ελληνικής πρότασης πριν από αρκετούς μήνες και εν τέλει στη Σύνοδο Κορυφής», είπε.

Πολυκατοικίες: Πώς θα απαλλαγείτε από τα κοινόχρηστα για τη θέρμανση

«Η Ελλάδα συμβάλλει αποφασιστικά σε πολιτικές αιχμής της ΕΕ με προτάσεις που αποβαίνουν προς όφελος των πολιτών. Οι πολιτικές μπλόφας του ΣΥΡΙΖΑ ανήκουν στο παρελθόν. Η Ελλάδα έπαψε να είναι μια χώρα πηγή προβλημάτων αλλά μια χώρα που παράγει λύσεις», πρόσθεσε.

Τι αλλάζει στις βουλευτικές έδρες με τη νέα απογραφή

Όπως είχε ξεκαθαρίσει πρόσφατα, με ανάρτησή του στα social media, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Θεόδωρος Λιβάνιος, δεν αλλάζει ο αριθμός των εδρών που θα πάρει συνολικά κάθε κόμμα, αλλά θα υπάρχουν αλλαγές στην κατανομή των εδρών στις περιφέρειες.

«Χοντρικά, αυτό που αναμένεται, είναι η κατά κανόνα μετακίνηση ορισμένων εδρών από περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες (όχι εκτιμώ πάνω από 8-10 τον αριθμό) προς εκλογικές περιφέρειες της τ. Β’ Αθηνών, την Ανατολικής Αττικής, τις δύο εκλογικές περιφέρειες της Θεσσαλονίκης και ενδεχομένως 1-2 άλλων περιφερειών», ανέφερε. 

Εκλογές: Πώς η απογραφή άλλαξε τον εκλογικό χάρτη – Κερδισμένοι και χαμένοι

Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα αποκαλυφθούν τον Δεκέμβριο, με τη δημοσίευση των οριστικών στοιχείων. Στη συνέχεια, «το προεδρικό διάταγμα για την κατανομή των εδρών πρέπει να εκδοθεί σύμφωνα με τις επιταγές του Συντάγματος και οι εκλογές να γίνουν υποχρεωτικά με την νέα απογραφή. Δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια κανενός, είναι υποχρέωση».

Με βάση τις εκτιμήσεις, προβλέπεται να κερδίσουν 4 έδρες οι εκλογικές περιφέρειες της ανατολικής Αττικής και της Α’ Θεσσαλονίκης, ενώ χάνουν από 2 έδρες η Αιτωλοακαρνανία και οι Σέρρες.