Βουλή πρόταση μομφής: Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά εκλογές

Το ΚΙΝΑΛ λέει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας - Κορυφώνεται η συζήτηση

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται για δεύτερη μέρα η συζήτηση στην βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αντώνη Αντωνόπουλου στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star, κυβέρνηση και αντιπολίτευση ανταλλάσσουν  από το πρωί σφοδρά πυρά. 

Βουλή πρόταση μομφής: Με επίθεση Τζανακόπουλου σε ΝΔ ξεκίνησε η συζήτηση

Η κυβέρνηση καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ ότι κατέθεσε τη πρόταση δυσπιστίας επειδή ψάχνει διέξοδο από τη πίεση που δέχεται τόσο από το Κίνημα Αλλαγής όσο και από τα εσωκομματικά του μέτωπα. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να ζητά εκλογές κάνοντας λόγο για την χειρότερη κυβέρνηση που έχει περάσει. Το Κίνημα Αλλαγής λέει «ναι» στην πρόταση δυσπιστίας αλλά απορρίπτει το αίτημα των εκλογών με αποτέλεσμα να δέχεται κριτική και από δεξιά και από αριστερά. 

Πρόταση μομφής: Πόσες ψήφοι χρειάζονται - Πότε θα γίνει η ψηφοφορία

Η συζήτηση θα κορυφωθεί αύριο το βράδυ της Κυριακής με τις ομιλίες των πολιτικών αρχηγών και την ονομαστική ψηφοφορία. Η πρόταση δυσπιστίας για να περάσει θέλει απόλυτη πλειοψηφία με 151 ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσει, αφού η κυβέρνηση έχει 157 βουλευτές, ενώ ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος δεν άνοιξε τα χαρτιά του. 

Γιατί έκανε πρόταση μομφής ο ΣΥΡΙΖΑ

Να σημειωθεί πως βρέθηκε τελικά λύση με το αδιέξοδο που είχε δημιουργηθεί για  την αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής ομάδας του Κινήματος Αλλαγής, η οποία τελικά θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 το πρωί στη Βουλή. 

Αποσπάσματα από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή 

«Η συγγνώμη είναι εφαλτήριο διόρθωσης και αυτογνωσίας. Και όταν είναι ειλικρινής είναι σημαντικότερη από την παραίτηση. Είναι φωνή, για να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, πιο συνεργάσιμοι πιο συνεννοήσιμοι απέναντι στις νέες απειλές και να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Γιατί η αναγνώριση του λάθους, είναι μια χρήσιμη ευκαιρία, ένα παιδαγωγικό εργαλείο για όλους». Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Επικρατείας, 'Ακης Σκέρτσος, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που υπέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Εμφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζεται από πολιτική απόγνωση, καθώς η κοινωνία δεν ανταποκρίνεται στην προσπάθεια όξυνσης του πολιτικού κλίματος», ανέφερε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας, που εξελίσσεται για 2η μέρα στη Βουλή.

«Η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας βγαίνει πάντα νικήτρια από τέτοιες διαδικασίες και πάντα ιστορικά δικαιώνεται», τόνισε, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, ο υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος στην «παρούσα σύμπλευση του ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη με τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Τσίπρα ενάντια στην κυβέρνηση της ΝΔ».

«Το 2022 δεν είναι 2015. Ο λαός έπαθε και έμαθε. Έβγαλε τα συμπεράσματά του» ανέφερε η βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Η βουλευτής ανέφερε πως αυτή η πρόταση δυσπιστίας «έχει ως αφορμή τον χιονιά αλλά η αιτία είναι οι δημοσκοπήσεις και το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ» για αυτό και «θέλετε αύριο να υπάρξει ένας διάλογος μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα».

«Η ΝΔ χρειάζεται έναν ηχηρό κώδωνα κινδύνου. Αν ισχύει η δέσμευση να εξαντληθεί η 4ετία, υπάρχει χρόνος. Εύχομαι με τη στάση μου στη συζήτηση και στη ψηφοφορία, να ωφελήσω τη ΝΔ ως φωνή αφύπνισης», ανέφερε ο ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή. 

«Η πρόταση δυσπιστίας, είναι εφ΄ όλης της ύλης, γιατί έχουμε μία Νέα Δεξιά, σκληρά νεοφιλελεύθερη Δεξιά η οποία προσπαθεί απέναντι στην υγειονομική, κλιματική και οικονομική - ενεργειακή κρίση, αντί να βάλει στο επίκεντρο δημόσιες πολιτικές, δημόσιους θεσμούς, δημόσιες υποδομές που θα δώσουν ασφάλεια στην κοινωνία και θα πολεμήσουν τις ανισότητες, θέλει να επιβάλλει άλλο πρόγραμμα», ανέφερε κατά τη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στη Βουλή, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Το 2019 οι πολίτες απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ έδωσαν εντολή στον κ. Μητσοτάκη για πράγματα που θα έφερναν σε καλύτερη κατάσταση την Ελλάδα και τους Έλληνες. Αντί όμως να αξιοποιηθούν με μια ολοκληρωμένη στρατηγική οι πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας, οι άνθρωποι της, οι ευρωπαϊκοί πόροι αναλώνονται με αδιαφάνεια και χωρίς σχέδιο. Με λίστες κονδυλίων και έργων υπό τον τίτλο Ελλάδα 2.0», ανέφερε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου

«Η πραγματική μομφή σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική δεν δίνεται μέσα στη Βουλή αυτήν τη στιγμή από την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δίνεται εδώ στους δρόμους του αγώνα από το λαό της Αθήνας, της Αττικής, της Πάτρας, που διεκδικούν τα αυτονόητα. Εδώ είναι το ΚΚΕ, μαζί με εκατοντάδες αγωνιστικά εργατικά σωματεία κι άλλους μαζικούς φορείς, απόντες είναι όλοι οι άλλοι για μία ακόμη φορά» δήλωσε ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στο συλλαλητήριιο σωματείων και φορέων της Αττικής και της Πάτρας στο Σύνταγμα.

Δείτε το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star