Περιοριστικά μέτρα μόνο στους ανεμβολίαστους από φθινόπωρο

Αγώνας δρόμου δύο μηνών για το τείχος ανοσίας

«Θέλουμε από 70% ως 80% για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star

Αγώνα δρόμου για τους επόμενους δύο μήνες, ώστε να επιτευχθεί το επιθυμητό τείχος ανοσίας, κάνει η κυβέρνηση.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Άκη Σκέρτσο, έχουν εμβολιαστεί πλήρως περίπου το 44% του πληθυσμού, με τον στόχο να είναι τουλάχιστον το 70%.

«Θέλουμε από 70% ως 80% για να είμαστε σίγουροι και ασφαλείς, σύμφωνα με τις εισηγήσεις των μελών της επιτροπής δημόσιας υγείας, για να πούμε ότι αφήνουμε πίσω μας αυτόν τον κίνδυνο», δήλωσε ο κ. Σκέρτσος.

Σκέρτσος στο Star: Με εφαρμογή η είσοδος εμβολιασμένων στα καταστήματα

Τα όπλα στη φαρέτρα της κυβέρνησης είναι τρία:

-    Περισσότερα δικαιώματα για τους εμβολιασμένους

Freedom Pass: Τι είναι και πού θα χρησιμοποιείται η κάρτα των 150 ευρώ

Μόνο οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να πηγαίνουν στα γήπεδα

-    Κίνητρα για τον εμβολιασμό στους νέους, όπως το Freedom Pass, η προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ για νέους 18 έως 24 ετών

Παπαευαγγέλου: «Θα εισηγηθούμε άμεσα τον εμβολιασμό παιδιών 15 – 17 ετών»

-    Καμπάνια ενημέρωσης για την ανάγκη εμβολιασμού για να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα πανδημίας, την ώρα που «επελαύνει» στην Ευρώπη η μετάλλαξη Δέλτα

Ήδη, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, περιέγραψε με εμφατικό τρόπο πως ένα τέταρτο κύμα από το φθινόπωρο θα «γονατίσει» την οικονομία.

Γεωργιάδης: «Δεν υπάρχουν λεφτά, αν έρθει πανδημία τον χειμώνα τελειώσαμε»

Ο Άδωνις ρωτήθηκε για νέο lockdown και… έφτυσε τον κόρφο του on air

Ο κ. Σκέρτσος, πάντως, σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα ξεκαθάρισε ότι «δε θα ξαναζήσουμε οριζόντια μέτρα».

Με δωρεάν ηλεκτρονική εφαρμογή από το gov.gr η είσοδος στα μαγαζιά

Οι καταστηματάρχες θα μπορούν από 15 Ιουλίου να επιλέγουν εάν οι χώροι τους θα είναι μικτοί, για εμβολιασμένους και μη, ή αμιγείς, μόνο για εμβολιασμένους και όσους έχουν κάνει rapid test.

Ανάλογα με την επιλογή τους, θα μέγιστη κάλυψη της χωρητικότητάς τους θα είναι 50% ή 85%, αντίστοιχα.

Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού: Πώς θα γίνονται από σήμερα τα ταξίδια

«Θα υπάρχει μία ηλεκτρονική εφαρμογή, που θα μπορούν να κατεβάσουν από το gov.gr, και βάσει αυτής της εφαρμογής θα μπορούν να αποδεικνύουν  την αυθεντικότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του αρνητικού τεστ», είπε ο κ. Σκέρτσος.

Όπως πρόσθεσε η επιλογή της χρήσης του  καταστήματος ως «μόνο για εμβολιασμένους» μπορεί να γίνει συγκριτικό πλεονέκτημα για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να λειτουργούν με εμβολιασμένους. 

Οι επιχειρηματίες θα μπορούν μία ή δύο φορές να κάνουν αλλαγή της χρήσης.

Περιοριστικά μέτρα μόνο στους ανεμβολίαστους από φθινόπωρο

Ο κ. Σκέρτσος έστειλε πολύ χαρακτηριστικό μήνυμα στους ανεμβολίαστους.

Με δήλωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τόνισε πως τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας στο μέλλον «θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη».

Για να δείξει τη μεγάλη σημασία του εμβολιασμού στην ατομική προστασία, αλλά και την προστασία του κοινωνικού συνόλου, σημείωσε πως «μόλις το 0,3% έχει νοσήσει από COVID-19 μετά τον εμβολιασμό του».

«Όσο μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, τόσο λιγότερο χώρο αφήνουμε στις νέες μεταλλάξεις να εξαπλωθούν και να προσβάλλουν τους ανεμβολίαστους. Η ύφεση της πανδημίας και η καλοκαιρινή ραστώνη δεν πρέπει να μας δημιουργήσουν την ψευδαίσθηση ότι τελειώσαμε με την πανδημία», προειδοποίησε.