Νέα μέτρα ακόμα και εντός της ημέρας σε Δυτική Αττική και Κοζάνη

Πέτσας: Ανησυχητική η κατάσταση σε αυτές τις περιοχές

Ανοικτό το ενδεχόμενο επιβολής αυστηρότερων μέτρων σε περιοχές που παρουσιάζουν επιδείνωση στα κρούσματα κορωνοϊού, ακόμη και εντός της ημέρας, άφησε ο Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε πως 10 νομοί είναι στο «κόκκινο».

«Με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία, ανησυχητική είναι η κατάσταση στην Κοζάνη και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού εντοπίζονται στους Νομούς Κιλκίς, Ξάνθης, Πιερίας, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Ροδόπης, Γρεβενών, Πέλλας και Λάρισας. Δεν αποκλείεται, επομένως, σε περιοχές που αντί ύφεσης εκδηλώνονται τάσεις επιδείνωσης, να υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ήδη, η Επιτροπή των ειδικών εξετάζει τα στοιχεία σε τέτοιες περιοχές και στη συνέχεια θα εισηγηθεί στην κυβέρνηση», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα αφορούν τρεις δήμους της Αττικής: Ασπροπύργου, Ελευσίνας και Μάνδρας.

Πώς θα γιορτάσουμε τα Χριστουγέννα και την Πρωτοχρονιά

Ποιες ώρες θα επιτρέπεται η μετακίνηση ανήμερα και παραμονή Χριστουγέννων

«Με δεδομένη την επικινδυνότητα της περιόδου που ακολουθεί, είναι επιτακτική ανάγκη σε εθνικό επίπεδο να μην υπάρχει στη διάρκεια των γιορτών καμία χαλάρωση», τόνισε ο κ. Πέτσας.

Τσακρής: Δεν αποκλείεται πιο σκληρό lockdown τον Ιανουάριο

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απηύθυνε έκκληση σε όλες τις οικογένειες να τηρήσουν τα μέτρα και να κάνουν γιορτές μόνο με μία ακόμη οικογένεια. Παράλληλα, χαρακτήρισε παραπλανητική τη συζήτηση για τα 9 άτομα στο εορταστικό τραπέζι, λέγοντας πως εάν κάνουμε Χριστούγεννα με μία οικογένεια, δεν πρέπει να κάνουμε Πρωτοχρονιά με άλλη.

«Ας κρατήσουμε κλειστό τον κοινωνικό μας κύκλο.  Και κάθε οικογένεια, ακόμη και αν επιθυμεί να βρεθεί με μία άλλη στο γιορτινό τραπέζι, ας μείνει με μόνο μια συγγενική ή φιλική οικογένεια. Αν ανοίξουμε τον κύκλο των επαφών μας, θα κινδυνεύσουμε», υπογράμμισε και πρόσθεσε με έμφαση: «Αυτές τις μέρες να μην επιτρέψουμε στον κορωνοϊό να γιορτάσει».

Όπως είπε, η επιδημιολογική κατάσταση στην Ευρώπη παραμένει εξαιρετικά επιβαρυμένη ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν στοιχεία επιδείνωσης με ρεκόρ θανάτων.

Πέτσας: Πιθανόν πριν το τέλος του χρόνου ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα

Γιατί θα έρθουν λιγότερα εμβόλια αρχικά

Όσον αφορά τα εμβόλια, τόνισε πως αναμένονται στη χώρα μας έως το τέλους του έτους και θα ξεκινήσει άμεσα ο εμβολιασμός.

Παράλληλα, εξήγησε γιατί τελικά θα έρθει μικρότερη δόση των εμβολίων στη χώρα μας. «Η Ελλάδα προμηθεύεται εμβόλια, όπως και η υπόλοιπη Ευρώπη. Έτσι, εφόσον η Ευρώπη θα πάρει λιγότερα εμβόλια, θα πάρει και η Ελλάδα λιγότερα», είπε, αναφέροντας πως λιγότερα εμβόλια θα πάρουν και οι ΗΠΑ.

«Γίνεται η αρχή γρηγορότερα, έχουμε λιγότερα εμβόλια, αλλά το σύστημα θα δοκιμαστεί, ώστε μετά να υπάρξει μία κανονική ροή», ανέφερε ο κ. Πέτσας.

Μικρή βελτίωση στα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας

Αναφερόμενος στα επιδημιολογικά στοιχεία της χώρας, ο κ. Πέτσας ανακοίνωσε ότι η επιδημιολογική κατάσταση είναι ελαφρώς καλύτερη, ωστόσο όχι τόσο ώστε να δικαιολογεί κανέναν εφησυχασμό ή χαλάρωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της 16 Δεκεμβρίου 2020:

- Tα ενεργά κρούσματα στη χώρα μας ήταν 12.975, μειωμένα κατά 15,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (15.420 στις 9/12).

- Oι νοσηλευόμενοι ήταν 2.340, αριθμός μειωμένος κατά 39%, έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (3.849 στις 9/12).

- O κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων των 7 ημερών ήταν 1.196, μειωμένος κατά 21% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (1.522 στις 9/12).

- O δείκτης θετικότητας μειώθηκε στο 4,5%, έναντι 6,4% στις 9 Δεκεμβρίου.

- O κυλιόμενος μέσος όρος τεστ των τελευταίων 7 ημερών ήταν 27,6 χιλιάδες ημερησίως, αυξημένα κατά 16,4% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας (23,7 χιλιάδες ημερησίως στις 9/12).

- O κυλιόμενος μέσος όρος 7 ημερών των ημερήσιων εισαγωγών σε νοσοκομεία μειώθηκε κατά 20%, ενώ ο αντίστοιχος των ημερήσιων εξιτηρίων αυξήθηκε κατά 26%.

Σημειώνεται επίσης ότι ο αριθμός των διασωληνωμένων συμπολιτών μας είναι 527, έναντι 578 μία εβδομάδα πριν.