Υπουργοί Ενέργειας ΕΕ: Ναι στο πλαφόν στο αέριο, αλλά διαφωνούν με Κομισιόν

Συνεχίζεται η κόντρα για το αν θα αφορά μόνο το ρωσικό φυσικό αέριο   

To video του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Star  (9/9/2022) για το πλαφόν στο φυσικό αέριο και τον πληθωρισμό         

Πλαφόν στο συνολικό φυσικό αέριο που εισάγεται στην ΕΕ ζήτησαν οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες. ενώ η Κομισιόν επέμεινε στο πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του Star στις Βρυξέλλες, Μαρία Ψαρά. 

Ωστόσο, η επιμονή των Υπουργών οδήγησε το χθεσινό έκτακτο συμβούλιο να δώσει εντολή στην Κομισιόν να επανεξετάσει το ενδεχόμενο παρέμβασης στο χρηματιστήριο ευρωπαϊκής ενέργειας που λειτουργεί στην Ολλανδία.  

Ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στη σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ (πηγή AP Images)  

Το πλαφόν στο ρωσικό αέριο απειλεί τις ροές προς την Ελλάδα

«Το πλαφόν στο φυσικό αέριο από πλευράς αγοράς είναι η πιο δύσκολη περίπτωση. Θέλουμε να μελετήσουμε όλες τις επιπτώσεις. Θέλουμε ένα πλαφόν, αλλά δώστε μας λίγο χρόνο να βρούμε πού θα το εφαρμόσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Ενέργειας της προεδρεύουσας Τσεχίας, Ζόζεφ Τσικέλα. 

Από την πλευρά της η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον επέμεινε στην πρόταση της Κομισιόν. «Η Ρωσία αποκομίζει τεράστια κέρδη από την ενέργεια με τη χειραγώγηση της αγοράς της ΕΕ. Το πλαφόν θα μειώσει αυτά τα κέρδη. Οι υπουργοί μας ζήτησαν να εξετάσουμε το ενδεχόμενο για πλαφόν και για το υπόλοιπο φυσικό αέριο, αλλά αν ο σκοπός είναι να αντιμετωπίσουμε τη ρωσική χειραγώγηση, έχει νόημα το πλαφόν κατά του ρωσικού αερίου. Όλα τα σενάρια είναι ακόμα στο τραπέζι», τόνισε. 

Ενεργειακή κρίση: Διχασμός στην ΕΕ για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Συμφωνία για τη μείωση της ηλεκτρικής ενέργειας στις ώρες αιχμές 

Οι υπουργοί πάντως συμφώνησαν στην μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, αλλά όχι και στην υποχρεωτικότητα αυτής της μείωσης όπως είχε προτείνει η Κομισιόν. Οπότε κάλεσαν την Κομισιόν να συντονίσει τη μείωση, προσαρμοσμένη στις ανάγκες των κρατών μελών.  

Τα πέντε μέτρα που προτείνει για την αντιμετώπιση της κρίσης η Κομισιόν

Επίσης συμφώνησαν στο πλαφόν των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας που βασίζονται σε πιο φθηνές μορφές ενέργειας, όπως και των εταιρειών ορυκτών καυσίμων. Τα χρήματα από τα υπερβολικά κέρδη θα διατεθούν στους ευάλωτους καταναλωτές, ιδιώτες ή εταιρείες. 
Τέλος, οι υπουργοί κάλεσαν την Κομισιόν να εγκρίνει το πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας των εταιρειών ενέργειας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των αυξημένων τιμών ενέργειας.