Αλβέρτος Μπουρλά: Ο Έλληνας CEO της Pfizer θα κάνει πρώτος το εμβόλιο

Προκειμένου να άρει κάθε επιφύλαξη για πιθανές παρενέργειες

Με μεγάλη αγωνία αναμένει ο πλανήτης την παραγωγή και διάθεση του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. Aύριο η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφει με τον αμερικανικό κολοσσό συμβόλαιο για 300 εκατομμύρια δόσεις. Προκειμένου να άρει κάθε επιφύλαξη για πιθανές παρενέργειες,  ο Έλληνας πρόεδρος της φαρμακοβιομηχανίας δηλώνει πρόθυμος να κάνει πρώτος το εμβόλιο.

«Θα ήθελα πάρα πολύ να είμαι ένας από τους πρώτους που θα το κάνουν, για να δείξω στον κόσμο ότι είμαι ο πρώτος που θα το δοκιμάσει» δήλωσε ο Αλβέρτος Μπουρλά στο CNBC.

Ο Θεσσαλονικιός πρόεδρος της Pfizer που έδωσε ελπίδα σε όλο τον κόσμο

Ο Αλβέρτος Μπουρλά, το ελληνικό μυαλό πίσω από την Pfizer, προθυμοποιείται να καθίσει στην καρέκλα του εθελοντή για να διώξει τα σύννεφα ανησυχίας για το πολλά υποσχόμενο εμβόλιο. 

«Υπάρχουν όμως ηθικά ζητήματα. Εάν έχουμε περιορισμένο αριθμό δόσεων, δεν είμαι σίγουρος εάν θα το συνιστούσαν σε άτομα της ηλικίας μου ή εάν η εργασιακή ικανότητα θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα συμβάλουν στο ποιος θα λάβει το εμβόλιο. Επομένως, θέλω να το σεβαστώ αυτό» πρόσθεσε ο Έλληνας CEO της Pfizer.

Το ζευγάρι που βρίσκεται πίσω από το εμβόλιο για τον κορωνοϊό

Η εταιρία του 58χρονου Θεσσαλονικιού σκοπεύει να ζητήσει άδεια σε διάφορες χώρες για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειασθεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το μισούς από τους  44.000  εθελοντές μέχρι τέλος Νοεμβρίου. 

Εμβόλιο κατά του κορωνοϊού: Στα πρόθυρα σημαντικής ανακάλυψης η CureVac

Οι ασθενείς χρειάζονται δύο δόσεις και αν το εμβόλιο εγκριθεί μέχρι το τέλος του χρόνου η Pfizer θα παράγει αρκετές δόσεις εμβολίου για να καλύψει 25 εκατ. ανθρώπους.

Ένα ενδεχόμενο εμβόλιο δε σημαίνει ότι οι πολίτες πρέπει να χαλαρώσουν εν μέσω πανδημίας , τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των χωρών που είχαν διαχειριστεί το πρώτο κύμα του κορωνοϊού με επιτυχία.

Η Κομισιόν χαιρετίζει τα «ενθαρρυντικά νέα» με το deal για τις 300 εκατ. δόσεις να  περιμένει αύριο τις υπογραφές στις Βρυξέλλες. 

Κορωνοϊός: H ΕΕ συμφώνησε με την Pfizer για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Ωστόσο, για τη συντήρηση του νέου εμβολίου απαιτούνται θερμοκρασίες Αλάσκας. Θα πρέπει να διατηρηθεί σε ειδικές αποθήκες που θα κρατούν την  θερμοκρασία του σταθερή στους μείον 70 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Star