Άγριες συμπλοκές στο Νταβός μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών

Η αστυνομία έκανε χρήση αντλιών νερού, πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν χθες το απόγευμα στη Ζυρίχη μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης εναντίον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που διεξάγεται, όπως κάθε χρόνο, στο Νταβός.

Νταβός: Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί επί ποδός ενόψει του Φόρουμ

Τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν, ένας διερχόμενος τραυματίστηκε από πυροτέχνημα, ενώ ένας αστυνομικός εισήχθη σε νοσοκομείο, χωρίς να διευκρινίζεται από τις αρχές ο τρόπος που τραυματίστηκε ή ποια είναι η σοβαρότητα της κατάστασής του.

Σημαντικές επαφές Μητσοτάκη στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός

Ελβετοί αστυνομικοί έκαναν χρήση αντλιών νερού υπό πίεση, πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων για να διαλύσουν μερίδα διαδηλωτών στη Ζυρίχη που εκτόξευσε πυροτεχνήματα και μπουκάλια. 

Στην κινητοποίηση, με την άδεια των δημοτικών αρχών και με γενικό σύνθημα «Η Ζυρίχη εναντίον του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ», συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες. Η πορεία πραγματοποιήθηκε σε δρόμους κοντά στο κέντρο της πόλης, που αποτελεί κόμβο του διεθνούς τραπεζικού συστήματος.

Τραμπ για Τούνμπεργκ: «Θα λάτρευα να τη δω, να της μιλήσω»

Μαζική διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή

Πέραν της αντίθεσής τους στο ραντεβού των παγκόσμιων ηγετών επιχειρήσεων και κυβερνήσεων στο Νταβός, σε απόσταση περίπου 150 χιλιομέτρων από τη Ζυρίχη, στο οποίο φέτος συμμετείχε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, οι συμμετέχοντες διαδήλωσαν κυρίως για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ στη Λωζάνη: «Αν δεν υπάρχει φύση, δεν υπάρχει μέλλον»

Πολλοί κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Σταματήστε την κλιματική κρίση», ενώ στις βιτρίνες καταστημάτων έγραψαν συνθήματα όπως «τσακίστε το WEF».

Παρότι οι διοργανωτές απηύθυναν έκκληση να αποφευχθούν τα βίαια επεισόδια, η αστυνομία επισήμανε πως ορισμένοι από τους συμμετέχοντες άναψαν πυροτεχνήματα εν μέσω πλήθους και προκάλεσαν φθορές αξίας «χιλιάδων ελβετικών φράγκων».