Boeing 737 Max: Ένα πουλί μπορεί να ευθύνεται για την τραγωδία

Ενδεχομένως να κατέστρεψε τον αισθητήρα του αεροσκάφους

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθεί η πρώτη επίσημη προκαταρκτική έκθεση για το αεροπορικό δυστύχημα της Ethiopian Airlines, όμως την ίδια ώρα πηγές από τον στενό κύκλο των ερευνών διαρρέουν ότι πιθανόν ένα πουλί να ευθύνεται για την τραγωδία που στοίχισε τη ζωή 157 ανθρώπων. 

Συντριβή Boeing 737 MAX 8: Τι έδειξαν τα «μαύρα κουτιά» του αεροσκάφους

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ABC News, το μοιραίο Boeing 737 Max φέρεται να κατέπεσε τον περασμένο μήνα, εξαιτίας πρόσκρουσης ενός ξένου αντικειμένου, πιθανόν πουλιού, με τον αισθητήρα της γωνίας προσβολής, με αποτέλεσμα να προκαλέσει σοβαρή βλάβη.

Αιθιοπία: Έρχεται η προκαταρκτική έκθεση για τη συντριβή του Boeing 737 Max

Η ζημιά αυτή στον αισθητήρα είχε ως αποτέλεσμα να καταγραφούν ανακριβή δεδομένα, με αποτέλεσμα οι πιλότοι να απενεργοποιήσουν το «προβληματικό» λογισμικό, γνωστό ως MCAS. Στη συνέχεια όμως αυτό ενεργοποιήθηκε εκ νέου, ίσως αυτόματα, και το αεροσκάφος έκανε «βουτιά» προς τα κάτω. 

Αιθιοπία: Με 450 μίλια την ώρα πετούσε το Boeing πριν τη συντριβή

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο, οι πιλότοι προσπάθησαν χειροκίνητα να επαναφέρουν τη μύτη του αεροπλάνου στο σωστό ύψος, όμως δεν κατάφεραν να ανακτήσουν τον έλεγχο και το αεροσκάφος συνετρίβη.

Η Boeing καθηλώνει όλα τα 737 Max

Σύμφωνα με το ABC News, δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί αν οι πιλότοι επανεργοποίησαν σκόπημα το σύστημα MCAS. Πηγή με βαθιά γνώση του συστήματος των συγκεκριμένων αεροσκαφών τονίζει ότι το συγκεκριμένο σύστημα δεν μπορεί να επανεργοποιηθεί αυτόματα. Έτσι ένα από τα πιθανά σενάρια που ερευνάται είναι το πλήρωμα να το έβαλε σε λειτουργία για να περιορίσει τις δυνάμεις πάνω στη στήλη ελέγχου ή επειδή δεν κατάφερναν να αντισταθμίσουν επαρκώς το αεροσκάφος χειροκίνητα. 

Αιθιοπία:Εντοπίστηκαν και τα δύο μαύρα κουτιά του μοιραίου Boeing 737 MAX 8

Το συγκεκριμένο λογισμικό της Boeing πάντως, βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας που διεξάγεται για τις αεροπορικές τραγωδίες της Ethiopian Airlines στην Αιθιοπία και της Lion Air στην Ινδονησία τον περασμένο Οκτώβριο.