Καταιγιστικές εξελίξεις:Η Σκωτία θα κάνει μέχρι και νέο δημοψήφισμα για να μείνει στην Ευρώπη

Η Πρωθυπουργός της χώρας δρομολογεί συναντήσεις με την Ευρωπαϊκή ηγεσία για να εξετάσει όλες τις επιλογές

​Δραματικές και ιστορικές είναι οι καταιγιστικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα, μετά το δημοψήφισμα της Βρετανίας που αποφάσισε BREXIT και διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λίγες ώρες αφότου η Βρετανία είδε την πόρτα της εξόδου από την Ευρώπη, η Πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζιον, ανακοίνωσε λίγο μετά τις 14:00 το μεσημέρι του Σαββάτου πως «το υπουργικό συμβούλιο θα εξετάσει όλες τις πιθανές επιλογές προκειμένου να παραμείνει μέλος της Ε.Ε.»,τονίζοντας πως θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή για μία σειρά νομικών, οικονομικών και διπλωματικών ζητημάτων.

«Μεταξύ των επιλογών είναι και ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας. Πρέπει πρώτα, να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία, προτού προχωρ��σουμε σ’ αυτό το βήμα».

Παράλληλα, η Στέρτζιον δήλωσε πως θα επιδιώξει απευθείας ομιλίες με την Ευρωπαϊκή ηγεσία και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξήγησε πως η εν λόγω απόφαση πάρθηκε μετά την συνάντηση που είχε με το υπουργικό της συμβούλιο, στο οποίο φυσικά συζητήθηκαν τα επόμενα βήματα της χώρας μετά την επικράτηση του Brexit.

(Η στιγμή της ανακοίνωσης)



Να σημειώσουμε, πως στις 18 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε διεξαχθεί επίσης δημοψήφισμα και το διακύβευμα ήταν η ανεξαρτησία της χώρας.

Τότε το 55,3% είχε ψηφίσει «ΟΧΙ» ενώ το «ΝΑΙ» είχε συγκεντρώσει 44,77%, με τον τότε πρωθυπουργό, Άλεξ Σάλμοντ, να παραδέχεται την ήττα της παράταξής του και να χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «θρίαμβο της δημοκρατίας».

Την θέση του πήρε η Νίκολα Στέρτζιον, η οποία σχεδόν δυο χρόνια μετά, ανακοίνωσε νέο δημοψήφισμα με το ίδιο διακύβευμα, επιβεβαιώνοντας τα λόγια του προκατόχου της, που είχε πει πως:

«Ο δικός μου χρόνος ως ηγέτη βρίσκεται στο τέλος του, ωστόσο για τη Σκωτία η καμπάνια συνεχίζεται και το όνειρο δεν θα πεθάνει ποτέ».