Κορωνοϊός: «Νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου στο Γεννηματά»

«Ξεχάστε τα Χριστούγεννα, πάμε για 10.000 κρούσματα ημερησίως»

Δραματική ήταν η εφημερία στο νοσοκομείο «Γεννηματά», σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, καθώς το νοσοκομείο γέμισε με ράντζα, ενώ οι γιατροί έτρεχαν πανικόβλητοι για να περιθάλψουν όλους του ασθενείς, με κορωνοϊό και χωρίς. 

«Ήταν μια νύχτα πάρα πολύ δύσκολη, η νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου. Πήραμε δανεικά ράντζα από το Σωτηρία για να τη βγάλουμε», είπε η κ. Παγώνη και προειδοποίησε πως, όπως πάμε, θα έχουμε 10.000 κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα στη χώρα. 

Νέα μέτρα: Με τεστ σε τράπεζες και δημόσιες υπηρεσίες από σήμερα

Όπως τόνισε, εικόνες με ράντζα στους διαδρόμους του νοσοκομείου «Γεννηματά» είναι πλέον καθημερινές σε όλες τις κλινικές, μέχρι και στην οφθαλμολογική, όπου το προσωπικό διαχειρίζεται διαφορετικά τους ασθενείς. 

«Έχει γεμίσει το νοσοκομείο από περιστατικά non COVID, ενώ για τα COVID κλείσαμε κλινικές non COVID για να μπουν μέσα. Τώρα είναι η σειρά της Αττικής, μετά τη Θεσσαλονίκη. Τους έχουμε ξεπεράσει», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

«Είναι τραγικές οι στιγμές από χθες το βράδυ και δεν έχει τελειώσει ακόμα η εφημερία δεν ξέρω τι θα γίνει μέχρι το μεσημέρι είναι φοβερό», πρόσθεσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. 

Από την πλευρά του η διοίκηση του νοσοκομείου «Γεννηματά» διαψεύδει τη δραματική εικόνα που περιέγραψε η κ. Παγώνη και αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως το σύνολο των εισαγωγών Covid/ non Covid περιστατικών  παρουσιάζει σταθερότητα, συγκριτικά με την προηγούμενη ημερομηνία εφημέρευσης, ενώ ειδικά τα περιστατικά Covid  εμφανίζονται μειωμένα (16 έναντι 25 στις 30/10/2021).

Κορωνοϊός: Οι 7 περιοχές με πάνω από 100 κρούσματα 

Όσον αφορά στο πώς θα γιορτάσουμε φέτος τα Χριστούγεννα, η κ. Παγώνη ήταν κατηγορηματική. 

«Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει μέχρι τέλος Νοέμβρη. Είναι τόσο πιεστική η κατάσταση και τα χειρότερα, βέβαια, είναι μπροστά μας. Όταν φτάσει σε ένα σημείο να γεμίσει το νοσοκομείο με ράντζα, που σημαίνει ότι δε θα μπορέσει να διαχειριστεί όλους τους αρρώστους γιατί είναι πάρα πολλοί, ένα προσωπικό πιεσμένο και κουρασμένο που δεν έχει πάρει άδειες γιατί υπάρχει αναστολή αδειών, καταλαβαίνετε ότι από δω και πέρα τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Μπαίνει ο χειμώνας και ήδη ξεκίνησαν οι ιώσεις», προειδοποίησε και πρόσθεσε:

Κορωνοϊός: 4.307 τα κρούσματα της Κυριακής – Μεγάλη αύξηση των θανάτων

«Ποια Χριστούγεννα; Ο καθένας να προσπαθήσει να διαφυλάξει την οικογένειά του, να πάρει μέτρα προστασίας για να μη βρεθεί σε ράντζο». 

Η μόνη λύση είναι ο καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ξεκαθάρισε. 

Έρευνα: Τι λένε οι Έλληνες για τον κορωνοϊό μετά από 20 μήνες πανδημίας

«Αν δεν εμβολιαστούμε να πάμε 80% plus δεν πρόκειται να γίνει τίποτε.  Χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός. Τα COVID που μπήκαν στο Γεννηματάς είναι ηλικίας 28 – 45. Ήταν ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι, βαριές περιπτώσεις. Eιδικά παχύσαρκοι με υποκείμενα διασωληνώθηκαν. Και τα non COVID βαριά περιστατικά», τόνισε.

Σαρηγιάννης: 9.000 κρούσματα τον Δεκέμβριο

Εφιαλτική ήταν και η πρόβλεψη του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννη. 

Όπως είπε στο Mega, η χώρα εδώ και μέρες καταγράφει σταθερά περισσότερα από 6.000 κρούσματα καθημερινά.

Bloomberg: Γερμανία και Ελλάδα πρώτες στην έκρηξη κρουσμάτων στην Ευρώπη

Εκτίμησε ότι αν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα δε θα φτάσουμε τα 10.000 κρούσματα ημερησίως, όμως θα φτάσουμε σίγουρα τα 9.000 κρούσματα στις αρχές Δεκεμβρίου. 

Τα μέτρα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λειτουργήσουν σαν φρένο, δε θα σταματήσουν όμως ολοκληρωτικά την πανδημία.

Νέα μέτρα: Η ΚΥΑ για το πώς θα μπαίνουμε στις τράπεζες    

Ο ρυθμός εμβολιασμού σε συνδυασμό με τον ρυθμό της φυσικής ανοσίας, λόγω νόσησης, θα φέρει την πολυπόθητη αποκλιμάκωση γύρω στα μέσα Δεκεμβρίου. 

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, τα Χριστούγεννα θα υπάρχει πτωτική πορεία, με τις τιμές να φτάνουν τα 5.000 κρούσματα, το οποίο τότε η κυβέρνηση και οι ειδικοί θα πρέπει να κρίνουν πώς θα διαχειριστούν.