Κάρολος: Τι αναφέρει το πρωτόκολλο για την επίσκεψή του στη χώρα μας

Ποια είναι η κατάλληλη προσφώνηση και τι γίνεται με την υπόκλιση

Όσα είπε πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα» για το πρωτόκολλο που θα τηρηθεί τις επόμενες ώρες με αφορμή την επίσκεψη του Πρίγκιπα Καρόλου στη χώρα μας.

Έφτασαν στη χώρα μας ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος και η συζύγός του Δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 την 25η Μαρτίου.

Στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα 

Η άφιξή τους έγινε κάτω από τους αυστηρούς κανόνες του βασιλικού πρωτοκόλλου, ενώ και η επιλογή του μενού που θα σερβιριστεί στο Προεδρικό Μέγαρο έγινε με βάση κάποιους συγκεκριμένους κανόνες.

Στιγμιότυπο από την άφιξη του Πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια. Eurokinissi

25η Μαρτίου: Το πρόγραμμα του Πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα στην Αθήνα

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Τατοΐου, Βασίλης Κουτσαβλής στην εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα», τα μέλη της βρετανικής βασιλικής οικογένειας δεν τρώνε seafood και συγκεκριμένα όστρακα, καθώς υπάρχει ο κίνδυνος δηλητηρίασης.

25η Μαρτίου: Το μενού του Λευτέρη Λαζάρου για το δείπνο στο Προεδρικό

Επίσης, το μενού εγκρίθηκε από πριν από τις διπλωματικές αποστολές της Αγγλίας και τη Ρωσίας και της Γαλλίας, ώστε να αποφευχθούν τυχόν αλλεργίες.

Για τον λόγο αυτό, ο βραβευμένος με αστέρι Michelin Έλληνας σεφ, Λευτέρης Λαζάρου, ετοίμασε ένα μενού που περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

•    Το πρώτο πιάτο θα αποτελείται από σούπα κακαβιάς με πεσκανδρίτσα από την Εύβοια και λάδι Καλαμάτας.
•    Το δεύτερο πιάτο θα είναι ένας κιμάς γαρίδας σε ζωμό θαλασσινών τυλιγμένος σε φύλλο λάχανου με κρόκο Κοζάνης.
•    Θα ακολουθήσει φιλέτο χριστόψαρου με πουρέ από χειμωνιάτικες ρίζες και ντοματίνια Κρήτης.
•    Για επιδόρπιο, λευκή σοκολάτα με μαστίχα Χίου και φιστίκια Αιγίνης.

Ο Πρίγκιπας της Ουαλίας Κάρολος, η συζύγός του Δούκισσα της Κορνουάλης Καμίλα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη. Eurokinissi

Ποια είναι η σωστή προσφώνηση προς τον Πρίγκιπα Κάρολο

Όπως επεσήμανε ο κ. Κουτσαβλής, η ορθή προσφώνηση προς τον Πρίγκιπα Κάρολο και τη Δούκισσα Καμίλα είναι «Your Royal Highness», ή στα ελληνικά «Υψηλότατε/η» και όχι «Μεγαλειότατο/η» που αφορούν βασιλείς ή «κύριος/α», όπως εσφαλμένα συχνά ακούγεται.

Επίσης, απαγορεύεται αυστηρά η σωματική επαφή με τα μέλη βασιλικής οικογένειας.

Τι γίνεται με την υπόκλιση

Όπως υπογράμμισε ο κ. Κουτσαβλής, σε όλες τις χώρες του κόσμου υπάρχει το έθιμο της υπόκλισης, με εξαίρεση την Ελλάδα που θεωρείται κίνηση «υποταγής».

Ωστόσο φέτος, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού που απαγορεύει τις χειραψίες, αναμένεται να γίνει μια ελαφριά κλίση του κεφαλιού ως τρόπος χαιρετισμού και ένδειξη σεβασμού και ευγένειας, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις της ημέρας από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Αλήθειες με τη Ζήνα».