Χαλαρώνει το lockdown από το Σάββατο: Τι θα αλλάξει πρώτα

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή

Τα σενάρια για τη μερική χαλάρωση του lockdown, όπως παρουασιάστηκαν στο κεντρικό δελτίο του Star από την Κάτια Μακρή

Μπορεί τα κρούσματα κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν χθες να ήταν τα περισσότερα από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας (3.465) και ο αριθμός των διασωληνωμένων να εκτοξεύτηκε στους 630, ωστόσο το ενδεχόμενο χαλάρωσης του lockdown από το Σάββατο είναι ακόμη ανοιχτό. 

Κορωνοϊός: Ρεκόρ με 3.465 νέα κρούσματα και 630 διασωληνωμένους

Το επόμενο 48ωρο είναι κρίσιμο για τις αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τις εισηγήσεις της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. 

Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να αναζητούν τη χρυσή τομή ανάμεσα στην κόπωση των πολιτών και τις συνέπειες στην οικονομία και τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. 

Lockdown: Ποια μέτρα αλλάζουν από το Σάββατο

Έτσι, αν τα επιδημιολογικά στοιχεία το επιτρέψουν, από το Σάββατο 20 Μαρτίου θα αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 19:00. που ισχύει έως σήμερα για τα Σαββατοκύριακα, και θα μεταφερθεί στις 21:00, όπως ισχύει και τις καθημερινές. 

Τα καταστήματα που ανοίγουν τη Δευτέρα με πράσινο φως της Επιτροπής 

Τα μέλη της επιτροπής θα συζητήσουν το ενδεχόμενο να επιτραπεί η χρήση του κωδικού «6» για μετακίνηση για άθληση με το αυτοκίνητο και σε άλλο δήμο. Σήμερα επιτρέπεται η χρήση του συγκεκριμένου κωδικού μόνο για μετακίνηση με τα πόδια ή με ποδήλατο. 

Με τα δύο αυτά μέτρα, κυβέρνηση και ειδικοί ελπίζουν να περιοριστούν οι συγκεντρώσεις στα σπίτια και παράλληλα να προσφέρουν ανάσες… ελευθερίας στους πολίτες, τώρα που ο καιρός βελτιώνεται και η μέρα μεγαλώνει. 

Γώγος: «Τον Απρίλιο να ανοίξουν τα Λύκεια και κάποιες δραστηριότητες»

Στο τραπέζι παραμένει ακόμα το άνοιγμα των κομμωτηρίων, των καταστημάτων περιποίησης νυχιών και των κέντρων αισθητικής από τις 22 Μαρτίου, αυστηρά με ραντεβού. 

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, από τις 29 Μαρτίου θα ανοίξει το λιανεμπόριο με την αποστολή μηνύματος στο 13032. Οι αγορές θα έχουν αυστηρή χρονική διάρκεια τριών ωρών και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνονται με τη μέθοδο του click away στις επιβαρυμένες περιοχές, δηλαδή παραλαβή του προϊόντος έξω από το κατάστημα, και του click in shop με ραντεβού στις λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές.

Υπάρχουν, μάλιστα, σκέψεις αρχικά να ανοίξουν μόνο τα συνοικιακά καταστήματα και να επιτραπούν οι αγορές μόνο εντός του δήμου κατοικίας. 

Μητσοτάκης στο CNΝ: Xαλάρωση των μέτρων για κορωνοϊό το επόμενο 48ωρο! 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του χθες στο CNN εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τις επόμενες δέκα μέρες θα υπάρξει επιπεδοποίηση του τρίτου κύματος της πανδημίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τότε να ξεκινήσει απρόσκοπτα ο κυβερνητικός σχεδιασμός. 

Lockdown: Καθολικό άνοιγμα ως τα τέλη Απριλίου

Ως τα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων ακόμα και της εστίασης σε εξωτερικό χώρο, αλλά και της μετακίνησης από νομό σε νομό.

Πρόσω ολοταχώς για σταδιακή άρση του lockdown - Οι ημερομηνίες «κλειδιά»

Βασική προϋπόθεση είναι να έχουν αποσυμπιεστεί τα νοσοκομεία, αλλά και να έχουν προχωρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό οι εμβολιασμοί, ώστε να έχει δημιουργηθεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας στη χώρα. 

Lockdown: 15 Μαΐου ανοίγει ο τουρισμός

Τα βλέμματα όλων στην κυβέρνηση είναι στραμμένα στο ασφαλές άνοιγμα του τουρισμού. Σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός στο CNN, αυτό θα γίνει γύρω στις 15 Μαΐου, οπότε και η χώρα ετοιμάζεται να δεχθεί τους πρώτους επισκέπτες. 

Lockdown: Πρώτα ανοίγουν κομμωτήρια και μικρά καταστήματα

Το στοίχημα είναι να λειτουργήσουν όλα ομαλά, ώστε να πάρει μεγάλη ώθηση η οικονομία από το άνοιγμα της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας. 

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης θα υπάρχει το όπλο του πιστοποιητικού εμβολιασμού, πρόταση που είχε καταθέσει ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε, χθες, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, στα ισχυρά χαρτιά της Ελλάδας είναι και οι διμερείς συμφωνίες που προωθεί η χώρα με άλλα κράτη, εκτός ΕΕ, για τη διευκόλυνση των ταξιδιών όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί.