Κορωνοϊός: 200% αύξηση του ιικού φορτίου δείχνουν τα λύματα στην Αττική

«2.500 κρούσματα ημερησίως θα έχουμε τον Μάρτιο»

Όσα είπε ο κ. Θωμαΐδης για την αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα της Αττικής

Πάνω από 200% είναι είναι η αύξηση του ιικού φορτίου στην Αττική, όπως δείχνει η ανάλυση των λυμάτων. 

Ο καθηγητής Χημείας, Νίκος Θωμαΐδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 έκανε λόγο για «εκτεταμένη διασπορά στην Αττική», η οποία ενδέχεται να συνδέεται με τα στελέχη που είναι πιο μεταδοτικά. 

Κορωνοϊός: Πώς λειτουργούν από σήμερα σχολεία και λιανεμπόριο

Οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού ανησυχούν και τον αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ, Γ. Παναγιωτακόπουλο, ο οποίος εξήγησε πως δε σχετίζονται με την αυξημένη θνητότητα, όμως πιθανόν να σχετίζονται με την αυξημένη, συγκριτικά με το διάστημα προ 15 ημερών, διασπορά του κορωνοϊού στα σχολεία.

«Ενδεχομένως να οφείλεται στη μετάλλαξη, γιατί δεν μπορώ να πιστέψω ότι δεν τηρούνται τα μέτρα», δήλωσε ο κ. Παναγιωτακόπουλος στον ΑΝΤ1.

Κορωνοϊός: «Αναγκαία η τήρηση των μέτρων και τους επόμενους μήνες»

Πρόσθεσε, επίσης, ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή της επιδημίας και τόνισε πως προβλέπεται περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Σαρηγιάννης: «Μέχρι τον Μάρτιο 2.500 κρούσματα ημερησίως»

Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης, σημείωσε πως το μοντέλο του ΑΠΘ δείχνει ότι μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου τα κρούσματα θα ανέλθουν στα 1.500 και έως το τέλος Μαρτίου μπορεί να «αγγίξουν» τα 2.000. 

ΠΟΕΔΗΝ: Αύξηση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής

«Το σημαντικό είναι ότι θα αρχίσουν να γεμίζουν οι ΜΕΘ. Όταν η πληρότητα θα φτάσει στο 80% θα είναι καμπανάκι κινδύνου», προειδοποίησε ο κ. Σαρηγιάννης στο Mega.

Με την εκτίμηση αυτή συμφώνησε και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Ν. Τζανάκης. 

Αυξάνονται τα κρούσματα των μεταλλάξεων κορωνοϊού - Πού εντοπίζονται

«Το δικό μας μοντέλο δείχνει 1.800 κρούσματα μετά τις 20 Φλεβάρη και 2.000 με 2.500 κρούσματα μέχρι τις 5 Μαρτίου. Θεωρώ ότι αυτές οι τιμές είναι μάλλον προεξοφλημένες από τα μέτρα και τη συμπεριφορά μας αυτό το διάστημα», ξεκαθάρισε.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης υποστήριξε ότι δε θα χρειαστεί ολικό lockdown, εκτός αν η διασπορά των μεταλλαγμένων στελεχών είναι πολύ μεγάλη. 

Βατόπουλος: «Έχουμε μπροστά μας ένα εξάμηνο ακόμα σε αυτή την κατάσταση»

Επανέλαβε ότι θα πρέπει να αυξηθεί η τηλεργασία, δηλαδή να βγει ΚΥΑ που να λέει 70% με 80% τηλεργασία και αυτός ο κανονισμός να εφαρμοστεί. 

«Η τηλεργασία θα μείωνε και τη διασπορά στα σχολεία, καθώς υπάρχει σύνδεση γονέων», είπε ο κ. Σαρηγιάννης, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν συσκευές απολύμανσης αέρα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Πιθανό το κλείσιμο όλων των σχολείων

Ο κ. Τζανάκης επεσήμανε ότι από τα κρούσματα στις ηλικίες 0-17 ετών προκύπτει «σαφής σχέση του κλεισίματος και ανοίγματος των σχολείων». 

Κορωνοϊός: Ελπίδες για νέο φάρμακο – Θεράπευσε 29 από τους 30 ασθενείς

«Νομίζω ότι είναι μια δραστηριότητα που αν κλείσει αντικαθίσταται από την τηλεκπαίδευση. Είναι μια δύσκολη απόφαση, όμως νομίζω ότι είναι καλό να κλείσει, καθώς δεν έχει σοβαρές επιπτώσεις στην κοινωνία το κλείσιμο», είπε.

Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Σαρηγιάννης. 

Lockdown: Συνωστισμός σε παραλίες και πάρκα της Αθήνας

«Τα δημοτικά λειτουργούν σαν πολλαπλασιαστής της διασποράς και με την πορεία έως τώρα, ενδέχεται να κλείσουν προς το τέλος Φεβρουαρίου», είπε.