Όλες οι αλλαγές που φέρνει ο «Μεγάλος Περίπατος της Αθήνας», στο star.gr
Κλείνουν δρόμοι στην ΑΘήνα- Πώς θα κινούμαστε με τα ΜΜΜ- Ποιοι ευνοούνται;
Τον Ιούνιο, αρκετά νωρίτερα δηλαδή από τις αρχικές προβλέψεις λόγω κορωνοϊού, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο ο «Μεγάλος Περίπατος», του Δήμου Αθηναίων. Οι παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί αναμένεται να αλλάξουν το «πρόσωπο της πόλης» και να επηρεάσουν την καθημερινότητα όσων μένουν ή κινούνται στο κέντρο.
Μεταξύ άλλων, προβλέπονται πεζοδρομήσεις τμημάτων μεγάλων κεντρικών αρτηριών γύρω από το Σύνταγμα, δημιουργία νέων λεωφορειολωρίδων, ενώ θα προωθηθεί η χρήση του ποδήλατου και θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των ΙΧ σε δρόμους στο κέντρο της Αθήνας.
«Μία σειρά από τα προβλεπόμενα μέτρα θα εφαρμοστούν και για να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον κορωνοϊό με την κοινωνική απόσταση, αλλά και για να έχουμε ένα καλύτερο τρόπο προσαρμογής στις νέες συνθήκες», εξήγησε στο star.gr o Γιώργος Γιαννής Συγκοινωνιολόγος Καθηγητής του ΕΜΠ, διευθυντής του Τομέα Μεταφορών και Συγκοινωνιακής Υποδομής του ΕΜΠ και επικεφαλής του συγκεκριμένου project.
Μπακογιάννης: Η Αθήνα αλλάζει πρόσωπο - Το κέντρο στα ευρωπαϊκά πρότυπα!
Πεζοί και ποδηλάτες οι μεγάλοι ωφελημένοι
Όπως σημείωσε ο κ. Γιαννής, στην πρώτη δοκιμαστική φάση απλώς θα διαχωριστεί το οδόστρωμα χωρίς να γίνουν επεκτάσεις πεζοδρομίων.
«Πεζοί και ποδηλάτες θα μπορούν να κινούνται επί του οδοστρώματος. Έτσι, στην Πανεπιστημίου και στην κάτω πλευρά του Συντάγματος, ο μισός δρόμος θα είναι διαθέσιμος στην κυκλοφορία και ο άλλος μισός στους πεζούς και τους ποδηλάτες», είπε χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο του «Μεγάλου Περίπατου», σε μία σειρά από άξονες και περιοχές θα κινούνται μόνο λεωφορεία και ειδικές κατηγορίες οχημάτων.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τους εξής άξονες:
- Ηρώδου Αττικού,
- Βασιλίσσης Όλγας,
- Ερμού,
- Αθηνάς
- Μητροπόλεως.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν παράλληλα και σε δύο μεγάλες περιοχές, στο εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από την Ομόνοια, το Σύνταγμα και το Μοναστηράκι, καθώς επίσης στην περιοχή της Πλάκας, η οποία περικλείεται από το Σύνταγμα, τη Φιλελλήνων, τη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας, την Αποστόλου Παύλου και τη Μητροπόλεως.
«Είναι η πρώτη φορά που σε μία τόση μεγάλη περιοχή δίνεται προτεραιότητα όχι στα οχήματα, αλλά στον άνθρωπο, δηλαδή στους επιβάτες των ΜΜΜ, στους πεζούς και τους ποδηλάτες», τόνισε ο κ. Γιαννής.
Τα συγκεκριμένα μέτρα θα ισχύουν για τρεις μήνες, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να παραταθούν για άλλους τρεις, κατόπιν εισήγησης του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων και απόφασης του υπουργού Μεταφορών.
Πρόστιμο για τους παραβάτες
Αντιμέτωποι με πρόστιμο 150 ευρώ θα είναι οι παραβάτες που αγνοούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας.
Αρμόδια για τους σχετικούς ελέγχους θα είναι η δημοτική αστυνομία, η οποία και θα κόβει κλήσεις. Από τα μέτρα θα εξαιρούνται τα οχήματα μονίμων κατοίκων των περιοχών, οχήματα τα οποία κινούνται από και προς χώρους στάθμευσης, επαγγελματικά οχήματα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
«Ο έλεγχος θα γίνεται κυρίως στην έξοδο από την περιοχή ενώ ο μετακινούμενος θα πρέπει να φέρει μαζί του το σχετικό αποδεικτικό, είτε αυτό είναι τιμολόγιο του οχήματος τροφοδοσίας, είτε αποδεικτικό στάθμευσης», εξήγησε ο κ. Γιαννής.
Οι αλλαγές… στην καθημερινότητα των οδηγών
Μεγαλύτερη επιβάρυνση και ουρές οχημάτων αναμένονται στην Πανεπιστημίου και στη Φιλελλήνων, οπού εφόσον μειωθεί η διατομή της οδού, θα διέρχονται πλέον λιγότερα αυτοκίνητα. Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο κ. Γιαννής η κυκλοφορία θα επανισορροπήσει μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα.
«Αυτό θα γίνει με την αλλαγή των συνηθειών κάποιων οδηγών ΙΧ. Ενδεχομένως να αλλάξουν τις ώρες που κινούνται στο κέντρο, να επιλέξουν άλλες διαδρομές, να αλλάξουν την προέλευση και τον προορισμό τους. Υπολογίζουμε ότι το 7,5% αυτών μέσα στους επόμενους 3- 6 μήνες αναμένεται να αλλάξουν τρόπο μετακίνησης, να αφήσουν το ΙΧ και να στραφούν στα ΜΜΜ, τα οποία θα κινούνται πιο γρήγορα και πιο άνετα», τόνισε.
Δήμος Αθηναίων: Ειδική σήμανση στις ράμπες κατά της παράνομης στάθμευσης
Όπως πρόσθεσε σύμφωνα με το μοντέλο προσομοίωσης του ΕΜΠ, στην περιοχή των επεμβάσεων οι ταχύτητες κυκλοφορίας θα μειωθούν κατά 2- 3%, στην ευρύτερη περιοχή του δακτυλίου θα είναι περίπου 1% και εκτός αυτού θα είναι μηδενική η επιρροή. «Άρα δεν αναμένεται συνολικά κάποια μεγάλη διαφοροποίηση», είπε.
Τα ΜΜΜ μπορούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση;
Ο «Μεγάλος Περίπατος», προβλέπει τη δημιουργία 2 χλμ. νέων λεωφορειολωρίδων. Έτσι, λεωφορεία και τρόλεϊ αναμένεται με τον ίδιο αριθμό οχημάτων, να αυξήσουν τις συχνότητές τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί η κοινωνική αποστασιοποίηση, καθώς θα υπάρχουν λιγότεροι επιβάτες ανά όχημα, ενώ και η μετακίνηση προς τους χώρους εργασίας θα είναι πιο γρήγορη.
«Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, οι επιβατο-ώρες θα μειωθούν κατά 20% στην αρχή και κατά 30% στη συνέχεια. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι επιβάτες θα μειώσουν έως και κατά 1/3 το χρόνο τους μέσα στα ΜΜΜ, ενώ θα κινούνται και κατά 30% πιο γρήγορα», σημείωσε ο κ. Γιαννής.
Έλληνας «ξεναγεί» το star.gr στη Βαρκελώνη στη μετά lockdown ημέρα
Οι επιπτώσεις στον εμπορικό κόσμο
Για τις επιπτώσεις του «Μεγάλου Περίπατου» στην αγορά, ο κ. Γιαννής σημείωσε ότι σε όποια πόλη έχουν εφαρμοστεί ανάλογα σχέδια, η εμπειρία δείχνει πως μέσα σε ένα μικρό διάστημα από 6 έως 12 μήνες η αγορά αυξήθηκε και ωφελήθηκε.
«Ασφαλώς θα υπάρξουν αλλαγές στις συνήθειες ωστόσο, με το σχεδιασμό που έχουμε κάνει τα οφέλη θα είναι σημαντικά τόσο για την αγορά, όσο και για τον τουρισμό στην Αθήνα, ειδικότερα όταν θα συνδυαστούν τα μέτρα με ωραίες αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις μετά την υλοποίηση του πλήρους πακέτου των έργων», σημείωσε.