Πώς να φτιάξετε το τέλειο χουνκιάρ μπεγιεντί!

Τι περιέχει ο πουρές μελιτζάνας και είναι τόσο νόστιμος- Δείτε τη Συνταγή

Μία συνταγή εμπνευσμένη από την πολίτικη κουζίνα έφτιαξε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στην εκπομπή breakfast@star.

Σολομός με πουρέ γλυκοπατάτας

Ο σεφ έφτιαξε χουνκιάρ μπεγιεντί. Πρόκειται για έναν γευστικό πουρέ μελιτζάνας με ψιλοκομμένο κρέας.

Για τον πουρέ μελιτζάνας

5 μελιτζάνες φλάσκες
3κ.σ αλεύρι
4κ.σ βούτυρο
800γρ γάλα
150γρ κεφαλοτύρι τριμμένο
Αλάτι, πιπέρι ,μοσχοκάρυδο

Για το χουνκιάρ μπεγιεντί

1 κιλο σπαλομίτα μοσχάρι
3 ξερά κρεμμύδια
3 ντομάτες
2κ.σ πελτές ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι
Μπαχάρι
Ρίγανη
Μοσχοκάρυδο
1 ξύλο κανέλας
Ζάχαρη

Καυτερό στήθος κοτόπουλου με πουρέ παντζαριού και πατάτας

Εκτέλεση της Συνταγής 

Για τον πουρέ μελιτζάνες

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC. Αν θέλουμε να δώσουμε καπνιστό άρωμα στην μελιτζάνα ο πιο εύκολος τρόπος είναι να τρυπήσουμε με πιρούνι ολόγυρα και να την καρφώνουμε στο πιρούνι. Το χρησιμοποιούμε σαν λαβίδα και καψαλίζουμε για 5-10′ σε ανοιχτή φλόγα. Αν δεν σας αρέσει η διαδικασία καπνίσματος ή το άρωμα καπνού απλά βάλτε τις μελιτζάνες σε ταψί και ψήστε τις μέχρι να μαλακώσουν καλά περίπου για 30′. Αφού γίνουν χλιαρές τρυπάμε από κάτω να φύγουν τα υγρά τους.
Χαράζουμε κατά μήκος και με κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα τους που πλέον είναι πολύ μαλακή. Την ψιλοκόβουμε με μαχαίρι η λιώνουμε με πιρούνι. Παράλληλα ετοιμάζουμε την κρέμα. Ζεσταίνουμε το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το αλεύρι και με σύρμα ανακατεύοντας ψήνουμε το ρου για 2′. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το καυτό γάλα ανακατεύοντας με σύρμα να γίνει λεία η κρέμα.
Αλατίζουμε. Αφήνουμε να δέσει και να πυκνώσει η κρέμα για λίγα λεπτά. Τότε, προσθέτουμε την λιωμένη καπνιστή μελιτζάνα και ελέγχουμε το αλατοπίπερο. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τέλος προσθέτουμε το κεφαλοτύρι

Για το χουνκιάρ μπεγιεντί

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά λίγα λίγα τα κομμάτια του κρέατος για να μην πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού.
Δεν γυρίζουμε συνέχεια τα κομμάτια για να προλαβαίνουν να θωρακίζονται και να ροδίσουν καλά. Αφού θωρακίσουμε όλα τα κομμάτια μοσχάρι προσθέτουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και την σπασμένη σκελίδα σκόρδο και σοτάρουμε λίγα λεπτά να γίνει διάφανο. Ανακατεύουμε τακτικά το κρεμμύδι. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας για 1′. Σβήνουμε με το κρασί κι αφήνουμε να εξατμιστεί κατά το ήμισυ. Προσθέτουμε τις ντομάτες τον μαϊντανό, το δαφνόφυλλο, τα μπαχάρια και την κανέλα. Την κανέλα την αφαιρούμε μετά από 10′. Τρίβουμε πιπέρι και προσθέτουμε λίγο καυτό νερό ίσα που να μσοσκεπάσει τα υλικά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε με σκεπασμένη την κατσαρόλα για 2 ώρες ώσπου να μαλακώσει καλά το κρέας και να δέσει καλά η σάλτσα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι κι αν χρειάζεται προσθέτουμε λίγη ζάχαρη.

Δείτε το breakfast@star