Κανελόνια με κιμά σόγιας - Το πιάτο που οι vegans θα λατρέψουν!

Η συνταγή του Σταύρου Βαρθαλίτη για χορτοφαγικά κανελόνια

Μία υπέροχη χορτοφαγική συνταγή μας ετοιμάζει σήμερα ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την κουζίνα του «Breakfast@Star». Κανελόνια με κιμά σόγιας, ιδανικά και για αποτοξίνωση. Δες τη συνταγή βήμα - βήμα!

Κριθαρότο Μανιταριών από τον Σταυρή του Mastechef

Υλικά:

Για την μπεσαμέλ:

  • 80 γρ. Ηλιέλαιο
  • 80 γρ. Αλεύρι γ.ο.χ.
  • 300 γρ. Επιδόρπιο plant’d με βρώμη
  • 550 γρ. Ζωμό λαχανικών, ζεστό
  • 1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο
  • 6 κ.σ. Φρυγανιά τριμμένη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τον κιμά

  • 250 γρ. Κανελόνια χωρίς αυγό
  • 200 γρ. Κιμά σόγιας
  • 1 Ξερό κρεμμύδι κόκκινο, μέτριο
  • 1 Καρότο μέτριο
  • 2 Σκελίδες σκόρδο
  • 50 γρ. Ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. Πελτέ ντομάτας
  • 100 γρ. Κόκκινο κρασί
  • 400 γρ. Χυμό ντομάτας
  • 650 γρ. Ζωμό λαχανικών
  • 1 Ξυλάκι κανέλας
  • 1 Φύλλο δάφνης
  • 2 κλωνάρια Φρέσκο θυμάρι
  • 4 κλωνάρια Φρέσκια ρίγανη
  • Αλάτι
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Τηγανητό ρύζι με κοτόπουλο - Μία συνταγή του Χρήστου Γλωσσίδη

Εκτέλεση:

Για τον κιμά
• Σε πλατύ, βαθύ αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
• Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, κόβουμε το καρότο σε μικρούς κύβους, τα προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για περίπου 3 λεπτά.
• Προσθέτουμε τον κιμά σόγιας, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 2 λεπτά.
• Καθαρίζουμε, ψιλοκόβουμε το σκόρδο το προσθέτουμε στο τηγάνι, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 1 λεπτό.
• Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, ανακατεύουμε και τον τσιγαρίζουμε για 1 λεπτό.
• Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε να πάρει μια βράση, ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ, για 2 λεπτά.
• Βάζουμε μισή κούπα από τον χυμό ντομάτας στην άκρη για την συνέχεια, προσθέτουμε την υπόλοιπη στο τηγάνι με τον κιμά σόγιας, τον ζωμό, το ξύλο κανέλας, το φύλλο δάφνης, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Μισοσκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, για περίπου 20 λεπτά.
• Σβήνουμε τη φωτιά, αφαιρούμε το καπάκι, ρίχνουμε ψιλοκομμένα το θυμάρι μαζί με την ρίγανη, ανακατεύουμε και αφήνουμε για λίγο στην άκρη.

Για την μπεσαμέλ
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180°C.
• Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα με πλατιά βάση το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε το αλεύρι βροχηδόν και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, ώστε να το καβουρδίσουμε και να μην κολλήσει στη βάση της κατσαρόλας.
• Ρίχνουμε τμηματικά το ζωμό λαχανικών καθώς ανακατεύουμε συνεχώς, μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρει μια βράση το μείγμα μας.
• Σβήνουμε, αφαιρούμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε το επιδόρπιο plant’d, το μοσχοκάρυδο, αλάτι πιπέρι και ανακατεύουμε.
• Απλώνουμε ομοιόμορφα στη βάση του ταψιού 25x33 εκ. τον χυμό ντομάτας που κρατήσαμε προηγουμένως, γεμίζουμε ισόποσα τα κανελόνια με τον κιμά και τα στρώνουμε το ένα κολλητά με το άλλο ώστε να καλύψουμε την βάση του.
• Προσθέτουμε όσο κιμά μας έχει απομείνει στα κενά αριστερά και δεξιά από τα κανελόνια, για να καλυφθούν.
• Απλώνουμε επάνω την μπεσαμέλ ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με τη μισή ποσότητα από την τριμμένη φρυγανιά, ώστε να την καλύψουμε.
• Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για περίπου 20 λεπτά, βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με την υπόλοιπη τριμμένη φρυγανιά και ξανά ψήνουμε για 8-10 λεπτά.
• Αφήνουμε το ταψί σε θερμοκρασία δωματίου να κρυώσει για 20 λεπτά.
• Σερβίρουμε σε κομμάτια.