Ο Σταύρος Βαρθαλίτης μέσα από την εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου» ετοίμασε μια αγαπημένη παραδοσιακή συνταγή «Παπουτσάκια με μπεσαμέλ φέτας».
Δείτε βήμα - βήμα την εκτέλεση της συνταγής:
Συνταγή για αποδομημένο γαλακτομπούρεκο από τη Μαργαρίτα Νικολαϊδη!
Υλικά
Για τα παπουτσάκια
• 4 μελιτζάνες φλάσκες μέτριες
• 120 γρ. ελαιόλαδο
• 1 κ.σ κρυσταλλική ζάχαρη
• 1 κρεμμύδι κόκκινο
• 2 σκ. σκόρδο
• 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
• 1 κ.σ ξερή ρίγανη
• 1 ξύλο κανέλας
• 2 δάφνες
• 350 γρ. κιμά μοσχαρίσιο από λάπα ή σπάλα
• 60 γρ. κρασί κόκκινο
• 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
• 80 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο
• 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
• 1 κ.σ. θυμαρι φρέσκο
• αλάτι και πιπέρι
Για την μπεσαμέλ φέτας
• 40 γρ. βούτυρο
• 40 γρ. αλεύρι
• αλάτι και πιπέρι
• 1/2 κ.γ πάπρικα καπνιστή
• 400 γρ. γάλα
• 100 γρ. φέτα τριμμένη
• 2 κρόκους
• 1/4 κ.γ. μοσχοκάρυδο τριμμένο
Εκτέλεση
Για τις μελιτζάνες
• Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190ο C στον αέρα.
• Κόβουμε τις μελιτζάνες στα 2, αφαιρούμε το κοτσάνι και τις χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι χωρίς να σκίσουμε τη φλούδα μέχρι κάτω.
• Προσθέτουμε 100 γρ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη και τα απλώνουμε με τα χέρια μας ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια από τις μελιτζάνες.
• Τις βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα με την κομμένη επιφάνεια προς τα κάτω και τις ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν αρκετά.
• Αφαιρούμε από τον φούρνο και τις αναποδογυρίζουμε με τη φλούδα προς τα κάτω αυτή τη φορά.
• Με ένα κουτάλι πατάμε ελαφρά τη σάρκα προς τα κάτω ώστε να δημιουργήσουμε μία λακουβίτσα για να μπει ο κιμάς μέσα.
Για τον κιμά
• Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε 20 γρ. ελαιόλαδο και αφήνουμε να κάψει καλά.
• Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κρατάμε στην άκρη.
• Προσθέτουμε τον κιμά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
• Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη ζάχαρη, τη ρίγανη, την κανέλα, τις δάφνες , αλάτι και πιπέρι.
• Ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σοτάρουμε για 5 λεπτά μέχρι να καραμελώσουν όλα μαζί.
• Σβήνουμε με το κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
• Προσθέτουμε τη ντομάτα και βράζουμε για 15 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
• Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
• Στη συνέχεια, βάζουμε το κεφαλοτύρι, τον μαϊντανό ψιλοκομμένο, το θυμάρι και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.
• Γεμίζουμε όλες τις μελιτζάνες με ένα κουτάλι μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
Για τη μπεσαμέλ
• Τοποθετούμε μία πλατιά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το βούτυρο, το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα μέχρι να λιώσει το βούτυρο τελείως.
• Στη συνέχεια, προσθέτουμε το γάλα σε 3-4 δόσεις ανακατεύοντας συνεχώς. Περιμένουμε να πάρει μία βράση η πρώτη δόση μέχρι να προσθέσουμε την επόμενη.
• Μόλις αρχίσει να βράζει το μείγμα και βγουν οι πρώτες φουσκάλες αφαιρούμε από τη φωτιά.
• Προσθέτουμε τη φέτα, το μοσχοκάρυδο, τους κρόκους, τη πάπρικα, το αλάτι, το πιπέρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
• Απλώνουμε την μπεσαμέλ με ένα κουτάλι πάνω στις μελιτζάνες.
• Ψήνουμε για 15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η μπεσαμέλ.
• Σερβίρουμε με λίγο ελαιόλαδο και πάπρικα καπνιστή.
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη φωλιά των Κου Κου»