Μία ξεχωριστή συνταγή για να φτιάξετε τη διάσημη γαλλική τάρτα τατέν, έδωσε ο Σταύρος Βαρθαλίτης στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου».
Γλυκό ψυγείου με ψητά κεράσια και ζελέ βυσσινάδας
Ο σεφ μπήκε μέσα στην κουζίνα και έδειξε πώς να ετοιμάσουμε την πιο νόστιμη tarte tatin με βερίκοκο.
Συνταγή για σπιτικό παγωτό σοκολάτα, καραμέλα και βανίλια!
Υλικά συνταγής
• 1 φύλλο σφολιάτας
• 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
• 100 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
• 40 γρ. βούτυρο
• 500- 550 γρ. βερίκοκα
• 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
• 1 ξυλάκι κανέλας
• 1 αστεροειδή γλυκάνισο
Για το σερβίρισμα
• ζάχαρη άχνη
• παγωτό Βανίλια
Εκτέλεση της συνταγής
• Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι διαμέτρου 28cm όλη τη ζάχαρη σε βουναλάκι για να λιώνει σιγά σιγά.
• Παράλληλα ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι τη κρέμα γάλακτος και το βούτυρο.
• Όταν λιώσει η ζάχαρη και έχει γίνει καραμέλα, προσθέτουμε όλο το περιεχόμενο από το κατσαρολάκι, τη κανέλλα, τον αστεροειδή γλυκάνισο και βράζουμε για 1 λεπτό σε μέτρια φωτιά.
• Κόβουμε στη μέση τα βερίκοκα και βγάζουμε το κουκούτσι, τα τοποθετούμε με προσοχή πάνω από τη καραμέλα μας για περίπου 3-4 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
• Σε στρογγυλή φόρμα 27cm με αποσπώμενη βάση βάζουμε στο πάτο λαδόκολλα.
• Γυρίζουμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού μας μέσα στη φόρμα και φτιάχνουμε τα βερίκοκα μας να είναι με τη κομμένη πλευρά τους προς τα πάνω.
• Παίρνουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο μας και κόβοντας της γωνίες προσπαθούμε να την κάνουμε στρογγυλή για να καλύψει όλα τα βερίκοκα.
• Την τοποθετούμε από πάνω από τη γέμιση μας, και με το πίσω μέρος ενός κουταλιού σπρώχνουμε στις άκρες για να αγκαλιάσει τα βερίκοκα προς τα μέσα.
• Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 190 βαθμούς για 20-25 λεπτά.
• Αφαιρούμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί η τάρτα μας για 15 λεπτά πριν την αναποδογυρίσουμε σε μία πιατέλα.
• Σερβίρουμε με μπόλικο παγωτό βανίλια και ζάχαρη άχνη από πάνω.
Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».