Ο guest chef του σημερινού Masterclass, Νίκος Πολιτάκος, ετοίμασε για τους διαγωνιζόμενους τρία ενδιαφέροντα πιάτα με βάση την σφυρίδα και άρωμα … Ιαπωνίας!
Masterclass: Ο Σωτήρης Κοντιζάς ετοιμάζει ομελέτα... οκονομιγιάκι!
Οι διαγωνιζόμενοι του MasterChef 5 παρακολούθησαν ολόκληρη τη διαδικασία για ρολάκια uramaki και oshizuchi με σφυρίδα. Μάλιστα, ο Νίκος Πολιτάκος διάλεξε την Ανούς για να τον βοηθήσει στην κουζίνα.
Masterclass: Ο Νίκος Πολιτάκος ετοιμάζει σφυρίδα usuzukuri!
Μπορεί η συνταγή για ρολάκια με σφυρίδα να φαίνεται απαιτητική, αλλά αν την δοκιμάσετε δεν θα το μετανιώσετε:
Υλικά και Εκτέλεση
Για το ρύζι
500 ml ρύζι για sushi
475 ml νερό
25 ml σάκε
1 μικρό κομμάτι Kombu
100 ml sushi-su
Εκτέλεση
- Πλένουμε σε κρύο νερό το ρύζι με απαλές κινήσεις μέχρι να καθαρίσει το νερό.
- Αφήνουμε να στραγγίσει σε σουρωτήρι για 15-20 λεπτά.
- Βάζουμε στο rice cooker το ρύζι και τα υπόλοιπα υλικά.
- Μαγειρεύουμε για 30-35 λεπτά.
- Βγάζουμε το ρύζι από το rice cooker και τοποθετούμε σε νοτισμένο hangiri.
- Περιχύνουμε με τα 100ml sushi-su και με μια ξύλινη σπάτουλα “κόβουμε” το ρύζι με γρήγορες και απαλές κινήσεις ώστε να πάει παντού το ξύδι.
- Κρυώνουμε με μια βεντάλια το ρύζι ώστε να είναι χλιαρό.
Για το sushi-su
250 ml ξύδι ρυζιού
125 γρ. ζάχαρη λευκή
40 γρ. αλάτι
1 κομμάτι kombu
Εκτέλεση
- Βάζουμε όλα τα υλικά σε μπασίνα για 1 ημέρα και ανακατεύουμε με σύρμα ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Μετά τη 1 ημέρα αφαιρούμε το kombu.
Για το ρολάκι
φύκι nori
ρύζι για sushi μαγειρεμένο
σφυρίδα
κρεμμύδι κόκκινο
αλάτι παλαμίδας
τζιντζερ τριμμένο
aonori
αυγά σολομού
κουμκουάτ
leche de tigre
φύτρες σίσσο
αβοκάντο
αγγούρι
yuzu kosho
O guest chef στο σημερινό Masterclass είναι ο Νίκος Πολιτάκος
Εκτέλεση
Για το Uramaki
Για το Oshizushi
- Βάζουμε στην πρέσα «Oshizushi-Hako» 100 γρ. ρυζιού και απλώνουμε από πάνω του yuzu-kosho, wasabi, τριμμένο τζίντζερ, aonori.
- Ψιλοκόβουμε 140 γρ. σφυρίδα και την τοποθετούμε πάνω από το ρύζι.
- Κλείνουμε με το καπάκι και πρεσάρουμε ώστε να φορμαριστεί το ρύζι και το ψαρί.
- Αφαιρούμε από την πρέσα, καλύπτουμε με μεμβράνη και κόβουμε σε 8 κομμάτια.
- Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία με το Uramaki για το στήσιμο του πιάτου.
Δείτε ολόκληρη τη MasterClass συνταγή για ρολάκια uramaki και oshizuchi στο παρακάτω βίντεο:
Διαβάστε όλα τα νέα για το MasterChef 5
Δείτε όλα τα επεισόδια του MasterChef 5 εδώ
Δείτε κι άλλες συνταγές από τα masterclass του MasterChef 5