Σας αρέσει το γαλακτομπούρεκο; Δείτε λαχταριστές συνταγές

Ο Λάμπρος Βακιάρος μας δείχνει βήμα-βήμα πώς να τα φτιάξουμε

Αν σας αρέσει το γαλακτομπούρεκο δοκιμάστε να φτιάξετε αυτές τις δύο συνταγές που ετοίμασε για τους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου» ο Λάμπρος Βακιάρος.

Κρεμ μπρουλέ με λευκή σοκολάτα και τζίντζερ

Γαλακτομπούρεκο με κρέμα χαλβά και  πορτοκάλι

Για την κρέμα και το φύλλο

1 συσκευασία φύλλο κρούστας 

1350 γρ. γάλα
200 γρ. ζάχαρη
280 γρ. χαλβά του μπακάλη (βανίλια)
φλούδες από 1 πορτοκάλι
1 κ.γ. εσάνς βανίλιας
70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
70 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
3 αυγά
120 γρ. βούτυρο λιωμένο (60 γρ. αγελαδινό – 60 γρ. αιγοπρόβειο)
Για το σιρόπι
500 γρ. ζάχαρη
300 γρ. νερό
φλούδες από μισό πορτοκάλι
40 γρ. γλυκόζη ή μέλι

Εκτέλεση 

Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 – 165 βαθμούς στον αέρα.

Βήμα 2

Στο μούλτι ή στο μπλέντερ, χτυπάμε το χαλβά μαζί με 2 κούπες γάλα μέχρι να γίνει μια κρέμα. Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το υπόλοιπο γάλα, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και τη βανίλια και φτάνουμε τη θερμοκρασία λίγο πριν το βρασμό (λίγο πριν δούμε μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια). Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού.

Βήμα 3 

Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και τα αυγά και ομογενοποιούμε με έναν αυγοδάρτη.

Βήμα 4

Με μια κουτάλα προσθέτουμε - με πολύ σταθερή και ελεγχόμενη ροή ειδικά στην αρχή και ανακατεύοντας πολύ έντονα - το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά, πολύ προσεκτικά για να μην μαγειρευτούν τα αυγά.Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το γάλα με το χαλβά, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια και σιγοβράζουμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, για 5 – 6 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει ελαφρά. Δεν θέλουμε η κρέμα να σφίξει πολύ, αλλά να είναι παχύρευστη.

Βήμα 5

Βουτυρώνουμε μια ένα ταψί κλασικό ταψί 30Χ40 και στη συνέχεια ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα κρούστας βουτυρώνοντας πάντα ενδιάμεσα. Στρώνουμε τα μισά φύλλα περίπου 6-7 στρώσεις.

Βήμα 6

Αμέσως αδειάζουμε την καυτή κρέμα στο ταψί. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (έτσι ώστε να χωρέσουν ακριβώς) και τα στρώνουμε βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα. Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα της βάσης. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο επιφανειακά σε 12 κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει περισσέψει.

Βήμα 7

 Ψήνουμε για 1.10 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.

Βήμα 8

Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σιροπιάζουμε περιχύνοντας το κρύο σιρόπι στο καυτό γαλακτομπούρεκο. Αφήνουμε όλο το σιρόπι να απορροφηθεί και το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 - 6 ώρες.

MasterClass: Ένα απολαυστικό κανόλι σουφλέ από τον Λεωνίδα Κουτσόπουλο

Αφράτο παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο

Υλικά
Για το σιρόπι
•    500 γρ. ζάχαρη
•    300 γρ. νερό
•    Φλούδες από μισό πορτοκάλι
•    40 γρ. μέλι
Για την κρέμα και το φύλλο
•    1 συσκευασία πολίτικο φύλλο κρούστας
•    1250 γρ. γάλα
•    300 γρ. ζάχαρη
•    Φλούδες από 1 πορτοκάλι
•    5 γρ. εσάνς βανίλιας
•    70 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
•    70 γρ. σιμιγδάλι χοντρό
•    3 αυγά
•    120 γρ. βούτυρο λιωμένο (60 γρ. αγελαδινό – 60 γρ. αιγοπρόβειο)

Εκτέλεση

1. Σε ένα μέτριο κατσαρολάκι προσθέτουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας από τη στιγμή που θα πάρει βράση, βράζουμε για 8 – 10 λεπτά. Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πάρα πολύ καλά (πρέπει να το δούμε να πήζει).
2.    Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 – 165 βαθμούς στον αέρα.
3.    Σε μια μεσαία κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα, τη ζάχαρη, τις φλούδες πορτοκαλιού και τη βανίλια και φτάνουμε τη θερμοκρασία λίγο πριν το βρασμό (λίγο πριν δούμε μπουρμπουλήθρες στην επιφάνεια). Αφαιρούμε τις φλούδες πορτοκαλιού.
4.    Παράλληλα, σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα δύο είδη σιμιγδαλιού και τα αυγά και ομογενοποιούμε με έναν αυγοδάρτη.
5.    Με μια κουτάλα προσθέτουμε με πολύ σταθερή και ελεγχόμενη ροή ειδικά στην αρχή, ανακατεύοντας πολύ έντονα, το γάλα μέσα στο μείγμα με τα αυγά, πολύ προσεκτικά για να μην κόψουν τα αυγά.
6.    Στη συνέχεια, επαναφέρουμε το μείγμα με τα αυγά στην κατσαρόλα με το γάλα, ανακατεύουμε καλά και σιγοβράζουμε, συνεχίζοντας το ανακάτεμα, για 5 – 6 λεπτά ή μέχρι η κρέμα να αρχίσει να δένει ελαφρά. Δεν θέλουμε η κρέμα να σφίξει πολύ, αλλά να είναι παχύρευστη.
7.    Αμέσως αδειάζουμε την καυτή κρέμα στο ταψί, στο οποίο έχουμε στρώσει τα μισά φύλλα προηγουμένως. Κόβουμε τα υπόλοιπα φύλλα στο μέγεθος του ταψιού (έτσι ώστε να μην μας δυσκολέψουν) και τα στρώνουμε, βουτυρώνοντας πολύ καλά ενδιάμεσα και από πάνω. Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο επιφανειακά σε 10 – 12 κομμάτια και περιχύνουμε με το βούτυρο που μας έχει περισσέψει.
8.    Ψήνουμε για 60 – 75 λεπτά, μέχρι τα φύλλα να πάρουν ένα ροδοκόκκινο χρώμα.
9.    Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και σιροπιάζουμε περιχύνοντας το σχεδόν πηχτό σιρόπι, για να διατηρήσουμε την τραγανότητα του φύλλου.
10.    Αφήνουμε όλο το σιρόπι να απορροφηθεί και το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει για τουλάχιστον 2 ώρες.

Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου» εδώ