Πώς θα προβληθούν τα κόμματα στις εκλογές

Η κοινή υπουργική απόφαση για την κάλυψη από τα ΜΜΕ

ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα έχουν την μερίδα του λέοντος στον τρόπο προβολής και διαφήμισης από τα ΜΜΕ, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος και διευκρινίζει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση των κ.κ. Καψή και Γιαννίτση.

Σύμφωνα με την απόφαση, τα δύο «μεγάλα» κόμματα θα λάβουν το 33,33% του συνολικού χρόνου, μειωμένος κατά 8,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Τα υπόλοιπα θα λάβουν συνολικά το 22,61%, ως εξής: ΚΚΕ 8,4%, ΛΑΟΣ 6,27%, ΣΥΡΙΖΑ 5,12%, Οικολόγοι Πράσινοι 2,82%, Δημοκρατική Αριστερά 3,35%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 3,35%, Κοινωνική Συμφωνία το 2,68% και Δημοκρατική Συμμαχία το 1,34%.

Η ΕΡΤ ΑΕ είναι υποχρεωμένη να μεταδώσει απευθείας σε εθνικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο μία συνέντευξη διάρκειας 45 λεπτών του αρχηγού κάθε πολιτικού κόμματος, μία συνέντευξη Τύπου κάθε αρχηγού, διάρκειας 60 λεπτών, στην μεσημβρινή ζώνη και να καλύψει μία προεκλογική συγκέντρωση καθενός από τα κόμματα.

Όλα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ έχουν υποχρέωση να οργανώσουν τρεις τουλάχιστον συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης που θα μεταδοθούν μεταξύ 06:00 και 13:30, καθώς και ένα 10λεπτο την εβδομάδα σε καθένα από τα πολιτικά κόμματα για την παρουσίαση των προγραμμάτων τους.

Για πολιτικές διαφημίσεις θα διατεθεί το 20% του συνολικού διαφημιστικού ημερήσιου χρόνου, ενώ εξακολουθεί να ισχύει η απαγόρευση μετάδοσης δημοσκοπήσεων 15 ημέρες πριν τις εκλογές και η προβολή διαφημιστικών ��να 24ωρο πριν από αυτές.