Νέες αποκαλύψεις για τις άδειες των καναλιών - Τα επίσημα έγγραφα και η παραποίηση της αλήθειας

Τα δύο ντοκουμέντα που καταρρίπτουν τα επιχειρήματα της κυβέρνησης

​Δύο ακόμη επίσημα έγγραφα από τα γραφεία Τύπου πρεσβειών μας σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες έρχονται στο φως, καταρρίπτοντας απολύτως την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για το πλήθος των αδειών και το καθεστώς αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών στην Ε.Ε..

Μετά την επιστολή που έλαβε ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς από την ελληνική πρεσβεία του Βερολίνου, η οποία τον ενημερώνει πως τα κανάλια είναι 23 ενώ ο ίδιος δηλώνει πως είναι 6, το liberal.gr δημοσιεύει άλλα δύο παρόμοια ντοκουμέντα. Τα έγγραφα αυτά έχουν πρωτοκολληθεί, είναι δημόσια και μπορούν να αναζητηθούν από οποιονδήποτε.


(Τα στοιχεία όπως τα παρουσιάζει η κυβέρνηση, αλλά διαψεύδουν τα έγγραφα που η ίδια ζήτησε)

Το πρώτο έγγραφο εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση στις 9/11/2015 από την Ελληνική πρεσβεία στο Λουξεμβούργο και έχει αριθμό πρωτοκόλλου A.Π.: 585/Z.1.. Σύμφωνα με την ελληνική πρεσβεία του Δουκάτου, στη χώρα που ο πληθυσμός της δεν ξεπερνά τους 500.000 κατοίκους, λειτουργούν 15 κανάλια, εκ των οποίων τα 14 είναι ιδιωτικά.

Το παράδειγμα του Λουξεμβούργου έχει ιδιαίτερη σημασία, αφού είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα όπου ακολουθείται το «υπόδειγμα Παππά» στην χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών. Η διαφορά όμως με την Ελλάδα είναι ότι στην συγκεκριμένη χώρα η αδειοδότηση δεν έχει κανένα σημαντικό κόστος, όπως προκύπτει από το ίδιο έγγραφο.

Εντύπωση, λοιπόν, προκαλεί γιατί η κυβέρνηση απέφυγε να χρησιμοποιήσει στη νομική της τεκμηρίωση το επίσημο έγγραφο που ζήτησε η ίδια από την πρεσβεία μας στο Λουξεμβούργο, μιας και το καθεστώς αδειοδότησης στην χώρα αυτή προσομοιάζει με το δικό της μοντέλο.

Το δεύτερο επίσημο έγγραφο που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφορά την αλληλογραφία της Κυβέρνησης με την ελληνική πρεσβεία στην Μαδρίτη. Η κυβέρνηση, τόσο με ανακοινώσεις της, όσο και με την παράθεση στοιχείων στην Βουλή, ισχυρίστηκε ότι στην Ισπανία λειτουργούν μόλις 5 επίγεια ιδιωτικά κανάλια, μεικτού περιεχομένου, εθνικής εμβέλειας. Φαίνεται όμως ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι αρμόδιες υπηρεσίες της Μαδρίτης διαψεύδουν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Σύμφωνα με το έγγραφο που απέστειλε η πρεσβεία μας στην Μαδρίτη στις 12/11/2015 και φέρει αριθμό πρωτοκόλλου 688/Φ.110.2, στην Ισπανία τα κανάλια που λειτουργούν κάτω από αυτά τα χαρακτηριστικά, είναι πολύ περισ��ότερα των 5, όπως ισχυρίστηκε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ενημέρωση των αρμοδίων υπηρεσιών, στην Ισπανία λειτουργούν τα ακόλουθα κανάλια εθνικής εμβέλειας, εκ των οποίων τουλάχιστον 9 (και όχι 5, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση) έχουν τα χαρακτηριστικά που αναφέρονται.