6+1 σπουδαία βιβλία που αξίζει να διαβάσουμε όσο μένουμε σπίτι

Μία συλλογή που πρέπει να έχεις στη βιβλιοθήκη σου

Το διάβασμα κάθε βιβλίου αποτελεί πάντα και ένα προσωπικό ταξίδι που ειδικά αυτές τις ημέρες το έχουμε ανάγκη περισσότερο από ποτέ. Μας φέρνει σε επαφή με την τέχνη της γραφής και αποτελεί μια δημιουργική επικοινωνία με τον ίδιο μας τον εαυτό.

6+1 βιβλία που θα κρατήσουν την καλύτερη συντροφιά στα παιδιά σας

Ας το απολαύσουμε!

Διαβάζουμε ποίηση: «Έτσι όπως έρχονται»  της Μαρίας Αθανασοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Διαβάζοντας την ποιητική συλλογή «Έτσι, όπως έρχονται..» αισθάνεσαι ότι η Μαρία Αθανασοπούλου ζωγραφίζει με τον λόγο της αναλαμπές …σκέψεις, με τον μοναδικό τρόπο που εκείνη γνωρίζει. Ο αναγνώστης νιώθει βαθιά μέσα του, κάθε λέξη από την ποίηση της... έτσι απλά και κατανοητά.

Και πάλι ζητούμενο τα αυτονόητα, τα απλά και καθημερινά, μα τόσο αναγκαία για το σύντομο, μέχρι να γίνουμε αστερόσκονη, πέρασμά μας απ' αυτόν τον πλανήτη.


Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που μας ταξιδεύουν από το σαλόνι του σπιτιού

Διαβάζουμε τα δύο θεατρικά έργα που έγραψε ο ποιητής Στρατής Πασχάλης βασισμένος σε κείμενα του Διονυσίου Σολωμού και του Κώστα Καρυωτάκη

Ο Στρατής Πασχάλης συνθέτει δύο θεατρικά έργα, βασισμένος σε κείμενα των δύο κορυφαίων ποιητών, ποιητικά και πεζά, καθώς επίσης σε αποσπάσματα από αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα, και παραδίδει μια στερεή δραματουργία με την προτροπή «να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ακόμα και σε καιρούς αποδόμησης».

Στο μονόπρακτο «Σολωμός – Άστραψε φως», που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική ένας νέος άντρας, βυθισμένος στον κόσμο των σολωμικών χειρογράφων, πασχίζει να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα του σύγχρονου κόσμου, όταν δέχεται την επίσκεψη μιας φασματικής Γυναίκας.

Στον μονόλογο Καρυωτάκης – «Ο Φαίδων» στη λάσπη, ο ίδιος ο ποιητής εμφανίζεται ως δραματικός ρόλος.

Μέρες καραντίνας: 5 βιβλία που σε ταξιδεύουν | Μέρος Β΄

Διαβάζουμε «Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο», του Mia Couto  από τις εκδόσεις Gutenberg

Σύμφωνα με την «El País», ο Κότου είναι ο πιο πολυμεταφρασμένος και διεθνώς αναγνωρισμένος πορτογαλόφωνος συγγραφέας. Με το προσωπικό του στιλ και το λεξιλόγιο ενώνει Αφρική και Ευρώπη.To βιβλίο κυκλοφορεί στην αγαπημένη σειρά ALDINA σε μετάφραση του Νίκου Πρατσίνη.

Ένα μυθιστόρημα ενδιαφέρον, αληθινό, εξωτικό, αισθησιακό, πνευματώδες, πολιτικό έργο που θα σας κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι την τελευταία σελίδα!

Σ ‘ένα στρατόπεδο του ΟΗΕ στη Μοζαμβίκη, συμβαίνει μια αναπάντεχη τραγωδία: ξαφνικά, διάφοροι κυανόκρανοι εκρήγνυνται. Ο υπολοχαγός Ρίζι αδυνατεί να αναγνωρίσει τους νεκρούς. Ένα πέος που βρίσκεται στην Εθνική Οδό αποτελεί σοβαρό τεκμήριο. Για την ταυτοποίηση καλείται η γνωστότερη πόρνη και διαβόητη μάγισσα της περιοχής, μια και γνωρίζει καλά τα σώματα των στρατιωτών.

Διαβάζουμε «Μια εξομολόγηση» του Λέοντος Τολστόι από τις εκδόσεις Printa

Με ειλικρίνεια ο Λέων Τολστόι καταγράφει τις σκέψεις του και μας μεταφέρει τους προβληματισμούς του. Προσπαθεί να βρει το νόημα της ζωής. Αυτή την περίοδο έχει γράψει τα μεγαλύτερα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Έχει καταφέρει τα πάντα.Κάτι αλλάζει όμως στη ζωή του.Tη στιγμή εκείνη γεννιέται μέσα του το ερώτημα για ποιο λόγο να ζει;

Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Γιατί ζω; Γιατί επιθυμώ κάτι, γιατί κάνουμε κάτι; Ή ,αν το εκφράσουμε διαφορετικά: «Υπάρχει κάποιο νόημα στη ζωή μου που δεν θα εκμηδενιστεί από το αναπόδραστο του θανάτου που με περιμένει;» Ψάχνει παντού και καταφέρνει να βρει την απάντηση.

Μια συγκλονιστική εξομολόγηση που πρέπει όλοι να διαβάσουμε.

Διαβάζουμε « Ο θάνατος ενός μικρού σκύλου» και « Η οργή των μελισσών»  του Μωρίς Μαίτερλινκ από τις εκδόσεις Roes

Τα δύο κείμενα του βραβευμένου με Νόμπελ Λογοτεχνίας συγγραφέα Μωρίς Μαίτερλινκ που περιλαμβάνονται σε τούτο το μικρό βιβλίο, «Ο θάνατος ενός μικρού σκύλου» και «Η οργή των μελισσών», δεν συνιστούν τα απομνημονεύματα ενός φυσιοδίφη. Αντίθετα, σκοπό έχουν ν’ αναδείξουν το ενδιαφέρον του λογοτέχνη για τα συστατικά του μικρόκοσμου. Ο Μαίτερλινκ εστιάζει σ’ αυτό το αδιάκοπο πήγαινε-έλα από το ανθρώπινο στο ζωικό σύμπαν. Μελετά τις κοινωνικές μέλισσες και τον εξημερωμένο σκύλο επιχειρώντας να μελετήσει τον άνθρωπο. Θεωρεί πως ο άνθρωπος, γεμάτος αλαζονεία, ασκεί εξουσία σ’ ένα σύμπαν που στην ουσία δεν καταλαβαίνει. Από τις μέλισσες και το σκύλο πρέπει να πάρει ένα μάθημα ταπεινότητας και σύνεσης – άλλωστε η φύση τού δίνει τα ερμηνευτικά κλειδιά.

Διαβάζουμε «Ο Δήμαρχος του Κάστερμπριτζ» του Τόμας Χάρντι από τις εκδόσεις Gutenberg

Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία έργα του μεγάλου Άγγλου συγγραφέα. Γράφτηκε το 1886 και με αυτό το βιβλίο άρχισε να εδραιώνεται η φήμη του χάρη στον αξιομνημόνευτο χαρακτήρα του ήρωα και τις διαρκείς ανατροπές στην πλοκή.

Στο έργο του απεικονίζει έναν χαρακτήρα που παλεύει ενάντια στα πάθη τους, καθώς και ενάντια στις περιστάσεις. Ένα σημαντικό έργο που προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό τους οι εκδόσεις Gutenberg και δεν θα πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη μας.

Μια «μελέτη του χαρακτήρα και των πράξεων του ανθρώπου», όπως χαρακτηρίζει το μυθιστόρημα ο ίδιος ο συγγραφέας.

Το πιο «ελληνικό» έργο του Χάρντι, όπως τονίζει στον πρόλογό του ο Dale Kramer, μια και «ο ήρωάς του αντιστοιχίζεται με τον Οιδίποδα, τον Κρέοντα, τον Αγαμέμνονα και τον Προμηθέα».

Διαβάζουμε: «Πάθος για Ζωή» - Η ζωή του Βαν Γκογκ του Ίρβινγκ Στόουν από τις εκδόσεις Γκοβόστη

«Για να ζωγραφίσεις τη ζωή, πρέπει να καταλαβαίνεις όχι μόνο την ανατομία, αλλά και το πως νιώθουν και τι σκέφτονται οι άνθρωποι για τον κόσμο όπου ζουν. Ο ζωγράφος που κατέχει μόνο την τεχνική του και τίποτε άλλο, θα καταλήξει ένας πολύ επιφανειακός ζωγράφος».

Μέσα στις σελίδες του ξεδιπλώνονται άγνωστες και γνωστές πτυχές της ζωής του μεγάλου ζωγράφου. Το πλούσιο συγγραφικό υλικό προέρχεται από την αλληλογραφία του ,με τον νεότερο αδελφό του Τεό και την έρευνα που διενήργησε ο συγγραφέας στην Ολλανδία , στο Βέλγιο και στη Γαλλία.

Το σπουδαίο αυτό βιβλίο γράφτηκε το 1934. Ο αναγνώστης ακολουθεί ευλαβικά την πορεία του σπουδαίου ζωγράφου από το Μπορινάζ και το Έττεν, στη Χάγη και το Νιουένεν, και φτάνει μαζί του μέχρι το Παρίσι, το Σαιν-Ρεμύ και την Ωβέρ.

Το μυθιστόρημα του Ίρβιν Στόουν διαβάζεται απνευστί μέχρι την τελευταία του σελίδα.