Kαρδιολόγος προτείνει έξι τροφές για τη μείωση της χοληστερόλης

Επιστήμονες αποκάλυψαν 6 τροφές που προστατεύουν αποτελεσματικά την καρδιά

Πώς θα ρυθμίσουμε τη χοληστερόλη – Πόσο επικίνδυνη μπορεί να είναι / Βίντεο: Mega

Νέα έρευνα, η οποία διεξήχθη από μελετητές του πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον και του Mass General Brigham των Ηνωμένων Πολιτειών και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, αποκάλυψε ότι το να τρώμε κατά τη διάκρεια της ημέρας συγκεκριμένες τροφές, συμβάλλει στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη χοληστερίνη.

Καρδιολόγος προσθέτει αυτό το τρόφιμο σε κάθε γεύμα και εξηγεί τον λόγο

Ποιες όμως είναι οι τροφές «θαύματα» που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης και κατ' επέκταση στην καλή μας υγεία;

Ο καρδιολόγος Τζέι Σαχ προτείνει την παρακάτω διατροφή, η οποία: «Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μειώνει τις φλεγμονές και υποστηρίζει τα υγιή επίπεδα χοληστερόλης».

Υψηλή χοληστερίνη: Τα συμπτώματα που δεν πρέπει να παραβλέψετε

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων / Φωτογραφία: Unsplash.com

Σολομός

Ο σολομός είναι πλούσιος σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία βοηθούν στη μείωση των καρδιαγγειακών παθήσεων. Μια τέτοια διατροφή μπορεί να μειώσει τα επίπεδα των επιβλαβών λιπιδίων στον οργανισμό, όπως η χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και να αυξήσει την «καλή» χοληστερόλη (HDL). Όπως αναφέρουν και οι επιστήμονες, όταν αντικαθιστούμε τα κορεσμένα λίπη με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, όπως εκείνα που περιέχονται στο σολομό, στις σαρδέλες και τη ρέγγα, η καλή χοληστερήνη μπορεί να αυξηθεί έως και έως και 4%.

Tip: Ο σολομός, ψητός, βραστός ή μαριναρισμένος μπορεί να συνδυαστεί άριστα με μια πράσινη σαλάτα, για παράδειγμα, σπανάκι.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5 % σε μόλις έξι εβδομάδες / Φωτογραφία: Unsplash.com

Βρώμη

Η βρώμη είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά. Ξεκινήστε την ημέρα σας, με ένα υγιεινό πρωινό που θα περιλαμβάνει 2 μερίδες βρώμης  (1 μερίδα :45 g) καθημερινά. Μελέτες έχουν δείξει ότι η συγκεκριμένη ποσότητα βρώμης μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης κατά 5 % σε μόλις έξι εβδομάδες. 

Τip: Σε ένα μπολ προσθέτετε γιαούρτι ή γάλα και 4 κουταλιές βρώμης και ανακατεύετε. Προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα ή και κομμάτια μαύρης σοκολάτας και απολαύστε!

Τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, περιέχουν λουτεΐνη, που διατηρεί τις αρτηρίες «καθαρές» από τη χοληστερίνη / Φωτογραφία: Unsplash.com

Φυλλώδη λαχανικά

Τα περισσότερα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι, περιέχουν λουτεΐνη, μια ουσία που μας προστατεύει από το έμφραγμα, αφού διατηρεί τις αρτηρίες «καθαρές» από τη χοληστερίνη. Για παράδειγμα, μισή κούπα σπανάκι την ημέρα, είναι ό,τι πρέπει για να διατηρήσετε τη χοληστερίνη σας στα σωστά επίπεδα.

Tip: Σπανάκι με σαλάτα, μανιτάρια και ξηρούς καρπούς αποτελούν ένα υγιεινό γεύμα για μια υγιή καρδιά.

Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης / Φωτογραφία: Unsplash.com

Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που μειώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο αποτελεί μια υγιεινή εναλλακτική λύση σε κορεσμένα λίπη όπως το βούτυρο, το φοινικέλαιο και ορισμένα φυτικά έλαια. Όσον αφορά στην κατανάλωσή του, δυο κουταλιές της σούπας την ημέρα είναι αρκετές ημερησίως για μία υγιή και δυνατή καρδιά. 

Τip: Το ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του βουτύρου για να μαρινάρετε και να σοτάρετε το κρέας και τα λαχανικά σας.

Όπως συμβουλεύει ο καρδιολόγος Τζέι Σαχ: «Η κατανάλωση ανάλατου χυμού ντομάτας καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση» / Φωτογραφία: Unsplash.com

Ντοματοχυμός

Όπως υποστηρίζει ο καρδιολόγος Τζέι Σαχ: «Η κατανάλωση ανάλατου χυμού ντομάτας καθημερινά μπορεί να μειώσει σημαντικά την αρτηριακή πίεση». Είναι σημαντικό, επίσης να αναφέρουμε ότι ο χυμός ντομάτας μειώνει την «κακή» χοληστερόλη, έναν άλλο παράγοντα που συμβάλλει στα καρδιακά προβλήματα

Τα ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, αφού είναι πλούσια σε προβιοτικά / Φωτογραφία: Unsplash.com

Ζυμούμενα γαλακτοκομικά προϊόντα (γιαούρτι, κεφίρ κ.ά.)

Τα συγκεκριμένα γαλακτοκομικά προϊόντα συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης, αφού είναι πλούσια σε προβιοτικά. Τα προβιοτικά επηρεάζουν την απορρόφηση και τον μεταβολισμό της χοληστερόλης από τον οργανισμό. Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων.