Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου: Η ΕΣΗΕΑ για τον Καραϊβάζ  

Τι αναφέρει η ΕΣΗΕΑ  για την απαίτηση σύλληψης των δολοφόνων Καραϊβάζ      

Video από την εκπομπή της Ν. Γερμανού στον Alpha (9/4/2022) για τον ένα χρόνο από τη δολοφονία του Γ. Καραϊβάζ  

«Η απαίτηση για τη σύλληψη των δολοφόνων του συναδέλφου Γιώργου Καραϊβάζ κυριαρχεί σήμερα Παγκόσμια Ημέρα Ελευθερίας του Τύπου» επισημαίνει η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωσή της για τον εορτασμό, σήμερα 3/5/2022. 

 

Γιώργος Καραϊβάζ: Ένας χρόνος από τη δολοφονία του δημοσιογράφου

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται επίσης στις απειλές κατά της ελευθεροτυπίας αλλά και κατά των λειτουργών του Τύπου, ενώ επισημαίνει ότι «επιβάλλεται επαγρύπνηση και μέτρα θωράκισης της ελευθερίας του Τύπου» και στην Ελλάδα.  
 

Ζήνα Κουτσελίνη: Συγκινεί το μήνυμά της για τον Καραϊβάζ - «Μας λείπεις»

Η στυγερή δολοφονία του συναδέλφου έρχεται να προστεθεί στο θλιβερό απολογισμό των 44 δημοσιογράφων που έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ευρώπη από το 2015. Η στοχοποίηση των δημοσιογράφων και η παρεμπόδιση του έργου τους είναι προφανείς και μέσω της παρακολούθησης των συσκευών επικοινωνίας των συναδέλφων με τη χρήση κακόβουλου λογισμικού, μετά τις σχετικές αποκαλύψεις ότι στα «έξυπνα» τηλέφωνα 180 δημοσιογράφων σε όλον τον κόσμο έχει εγκατασταθεί, ερήμην τους, το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus. Σχετικά περιστατικά έχουν αναφερθεί, μεταξύ άλλων,  στην Ουγγαρία, το Βέλγιο, τη Γαλλία και το Αζερμπαϊτζάν αλλά και στην Ελλάδα, όπου διερευνώνται οι συνθήκες παρακολούθησης επικοινωνιών του συναδέλφου Θανάση Κουκάκη. Ήδη, τους πρώτους μήνες του 2022, 11 συνάδελφοι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ουκρανία και την Τουρκία. Σχετικά με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ο Πρόεδρος της ΕΟΔ Mogens Blicher Bjerregård δήλωσε ότι «ΔΕΝ βλέπουμε τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, παραμερίζοντας το δικαίωμα των πολιτών στην απρόσκοπτη ενημέρωση».

Συγκινεί ο γιος του Καραϊβάζ: «Σκοτώθηκε από συστήματα που πολεμούσε»

Η ΔΟΔ καλεί για παγκόσμιες λύσεις για την καταπολέμηση της παρακολούθησης των δημοσιογράφων

Η ΕΣΗΕΑ αναφέρεται στην ανακοίνωσή της της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου και στο ζήτημα της παρακολούθηση δημοσιογράφων, για την οποία επισημαίνει μεταξύ άλλων.    

 

«Οι περιπτώσεις κατασκοπείας δημοσιογράφων και εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης με τη χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων spyware έχουν πολλαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια σε όλο τον κόσμο. Για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ελευθερίας του Τύπου στις 3 Μαΐου, η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (ΔΟΔ) και όλες οι ενώσεις-μέλη της καλούν τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο καθώς και τους διεθνείς φορείς να συνεργαστούν με τις δημοσιογραφικές ενώσεις για τη θέσπιση αυστηρών κανονισμών, που απαγορεύουν την παρακολούθηση των δημοσιογράφων και αναγνωρίζουν το απαραβίαστο της επικοινωνίας τους» αναφέρεται μεταξύ άλλων, με αφορμή και την καταγγελία του δημοσιογράφου Θ. Κουκάκη για κακόβουλο λογισμικό (spyware) το οποίο κατήγγειλε ότι εγκαταστάθηκε στο κινητό του τηλέφωνο.      
Οι αυξανόμενες αναφορές που αποκαλύπτουν το εύρος και την έκταση της χρήσης λογισμικού κατασκοπείας (spyware) για την παρακολούθηση δημοσιογράφων και κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο αποκαλύπτουν ότι η παρακολούθηση δημοσιογράφων είναι μία από τις κύριες και πιο ανησυχητικές απειλές για την ελευθερία του Τύπου. Από την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού έως τη Λατινική Αμερική, περνώντας στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, οι κυβερνήσεις φέρεται να έχουν χρησιμοποιήσει εξελιγμένα προϊόντα spyware, που είχαν σχεδιαστεί για την καταπολέμηση του εγκλήματος, για να στοχοποιήσουν ανεξάρτητους δημοσιογράφους.

«Με ένα απλό κλικ σε έναν φαινομενικά αθώο σύνδεσμο, μια συσκευή «μολύνεται» και επιτρέπει στους εισβολείς πλήρη πρόσβαση σε κωδικούς πρόσβασης, λογαριασμούς, κλήσεις, e-mail, ακόμη και κρυπτογραφημένες επικοινωνίες. Μπορεί επίσης να εγγράψει βίντεο, ήχο και να διαβάσει μηνύματα χωρίς να το γνωρίζουν οι χρήστες» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.