«Ο James Dean ήταν ο ερωτικός σκλάβος του Marlon Brando»

9 ατάκες – έμπνευση του αιώνιου «Επαναστάτη χωρίς αιτία»

Σαν σήμερα στις 30 Σεπτεμβρίου του 1955, έφυγε από τη ζωή ο «Επαναστάτης χωρίς αιτία» που έγινε παγκόσμιο ίνδαλμα παίζοντας σε μόλις τρεις ταινίες. Ο λόγος για τον ηθοποιό James Dean, ο οποίος πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια, αφού ο πατέρας του παράτησε αυτόν και τη μητέρα του πολύ γρήγορα, ενώ και η μητέρα του πέθανε όταν ο Dean ήταν μόλις οχτώ χρόνων.

James Dean: Ένας μύθος που διαρκεί 63 χρόνια!

Συμμετείχε μόνο σε τρεις ταινίες

Πέρα από τα πρώτα χρόνια στην υποκριτική τέχνη σε θέατρα και τηλεοπτικά επεισόδια, ο James Dean πρόλαβε να πρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες που έγιναν ιδιαιτέρως δημοφιλείς: Ανατολικά της Εδέμ (East of Eden, 1955), Επαναστάτης Χωρίς Αιτία (Rebel without a cause, 1955) και Ο Γίγας (The Giant, 1956) (έκδοση μετά θάνατον).

Οι τρεις αυτές ται­νίες, τον μετέτρεψαν σε αντικεί­μενο λατρείας των νεαρών Αμερικα­νών. Ο βίαιος θάνατός του προκάλεσε ε­θνικό πένθος στη νεολαία και συνέ­βαλε στο να μετατραπεί σε είδωλό της, ακόμη μεγαλύτερο απ’ όσο όταν ζούσε. 

Ο πατέρας του, Γουίντον Ντιν, σε μία συνέντευξή του είχε σκιαγραφήσει την προσωπικότητα του γιου του και διαβλέψει την επιτυχία του: «Δεν τον πολυβλέπουμε. Είναι, όμως, καλό παιδί ο Τζίμι μου. Ένα καλό παιδί και εί­μαι υπερήφανος για εκείνον. Δυσκολεύεσαι λίγο να τον καταλάβεις, είναι αλήθεια, αλ­λά είναι άντρας με τα όλα του και κάποια μέρα θα αφήσει τη σφραγίδα του. Προσέξ­τε τι σας λέω, το αγόρι μου θα αφήσει τη σφραγίδα του...»

Σαν σήμερα: Ο «επαναστάτης χωρίς αιτία» James Dean σκοτώνεται με την Porche του σε ηλικία 24 ετών!

«Ο James Dean ήταν ο σκλάβος του Marlon Brando»

O Marlon Brando μαγειρεύει στο σπίτι του

Σύμφωνα με το βιβλίο των Darwin Porter και Danforth Prince, James Dean: Tomorrow Never Comes, ο James Dean ήταν ερωτευμένος με τον Marlon Brando o οποίος τον έβαζε να έρχεται σε ερωτική επαφή με αγνώστους. Στο βιβλίο οι συγγραφείς μιλάνε για τα τσιγάρα που έσβηνε ο σαδιστής Brando στο στέρνο του κακοποιημένου με τη θέλησή του Dean.

«Να οδηγείς πάντα με προσοχή. Η ζωή που θα σώσεις μπορεί να είναι η δική μου»

Σύμφωνα με τους Porter και Prince η σαρκική τους σχέση ξεκίνησε όταν και οι δύο φοιτούσαν στο Actor's Studio της Νέας Υόρκης και ο 18χρονος Dean ερωτεύθηκε σφόδρα τον 25χρονο Brando. Για τους συγγραφείς που δίνουν ως πηγές τους άλλους κοσμικογράφους από το παρελθόν, αλλά και κάποιους φίλους από το περιβάλλον του James Dean, ο Brando διασκέδαζε την ανία του υποτάσσοντας τον Dean σε παιχνίδια εξευτελισμού.

Paul Newman: Τον ήθελαν όλες, αλλά εκείνος είχε μάτια μόνο για μία

Ο γοητευτικός James Dean

Αποφθέγματα του James Dean 

  • «Να ονειρεύεσαι σαν να είναι να ζήσεις για πάντα, να ζεις σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα»
  • «Αν ένας άνθρωπος μπορεί να γεφυρώσει το κενό ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο, αν μπορεί να συνεχίσει να ζει αφού έχει πεθάνει, ίσως να ήταν σπουδαίος»
  • «Mόνο οι ευγενικοί άνθρωποι είναι στ’ αλήθεια πραγματικά δυνατοί»
  • «H ικανοποίηση έρχεται απλά και μόνο επειδή κάνεις κάτι, άσχετα με τα αποτελέσματα»
  • «Να οδηγείς πάντα με προσοχή. Η ζωή που θα σώσεις μπορεί να είναι η δική μου»
  • «Ζήσε γρήγορα, “φύγε” νωρίς και άφησε πίσω ένα όμορφο πτώμα»
  • «Η μόνη σπουδαιότητα για τον άνθρωπο είναι η αθανασία»
  • «Nα δοκιμάζεις την τύχη σου τουλάχιστον μια φορά τη μέρα, αλλιώς υπάρχει η πιθανότητα να γυρνάς από εδώ και από εκεί γεμάτος τύχη και να μην το ξέρεις καν»
  • «Να συγχωρείς γρήγορα, να φιλάς αργά, να αγαπάς πραγματικά, να γελάς ανεξέλεγκτα και να μην μετανιώνεις ποτέ για τίποτα… Mόνο έτσι θα είσαι ευτυχισμένος»