Ρεβεγιόν με έξι άτομα στο τραπέζι - Στις 02:00 κλείνει η εστίαση

Απαγορεύονται τα πάρτι - Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Πλεύρης

Όλα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

Ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα για την αποφυγή εξάπλωσης του κορωνοϊού από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη.  

Θα αγγίξουν τις 30.000 τα κρούσματα σήμερα - Νέο αρνητικό ρεκόρ

Τα μέτρα εφαρμόζονται από αύριο, Πέμπτη 30/12, μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, με 21.657 νέες μολύνσεις. 

Τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή από αύριο είναι τα εξής: 

  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής προστασίας (FFP2/KN95), ή διπλής από τους εργαζόμενους στην εστίαση, τα ΜΜΜ, σούπερ μάρκετ και όπου υπάρχει συνωστισμός
  • Τίθεται ωράριο στη λειτουργία των καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης έως τις 12.00 τα μεσάνυχτα. Παράλληλα, απογορεύεται σε όλα τα καταστήματα η μουσική. Ειδικά για το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τις 02:00 το βράδυ. 
  • Δε θα υπάρχουν όρθιοι, αλλά μετρικές αποστάσεις στα τραπεζοκαθίσματα και 6 άτομα ανά τραπέζι.
  • Στα γήπεδα η πληρότητα εμβολιασμένων θεατών θα είναι έως το 10% της χωρητικότητας τους, με ανώτατο όριο θεατών τα 1.000 άτομα. Όπως είπε ο υπουργός, αν το μέτρο δεν τηρηθεί οι αγώνες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών
  • Σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων η επίσκεψη θα γίνεται μόνο με pcr test 48 ωρών, ενώ στα νοσηλευτικά ιδρύματα απαγορεύονται οι ιατρικοί επισκέπτες και εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στα επισκεπτήρια
  • Η τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα εφαρμοστεί έως και 50% ενώ θα ισχύσει και το κυλιόμενο ωράριο
  • Απαγόρευση όλων των πάρτι, δημοσίων και ιδιωτικών, έτσι ώστε να αποφευχθεί η μεταφορά της βραδινής διασκέδασης σε άλλους χώρους. 

Επιπλέον, ο κύριος Πλεύρης απηύθυνε ισχυρή σύσταση για testing πριν τις επισκέψεις σε οικογενειακά τραπέζια. 

Οικονόμου: Άνοιγμα σχολείων ίσως με αυστηρότερα μέτρα

Επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας 

Στην ενημέρωση, ο υπουργός Υγείας τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη εμβολιασμού των πολιτών, ενώ δήλωσε πως η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει το πλαίσιο της υποχρεωτικότητας, καθώς και τον χρόνο ισχύος των πιστοποιητικών.

Μεταξύ άλλων, ο Θάνος Πλεύρης δήλωσε πως η μετάλλαξη Όμικρον είναι πλέον η κυρίαρχη στη χώρα: «Το Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμα πιέζεται από τη Δέλτα, αλλά όπως έχει ανταπεξέλθει πρέπει να συνεχίσει. Γι΄ αυτό έχουμε έρθει σε πλήρη συμφωνία με τις ιδιωτικές δομές για να μας παραχωρήσουν κλίνες αλλά και προσωπικό, ώστε να μπορούμε παρέχουμε την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους συμπολίτες μας», ανέφερε.