Αιχμές Δένδια στη σύνοδο του ΝΑΤΟ για τον ρόλο της Τουρκίας στα Δ. Βαλκάνια

Τι δήλωσε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών από τη Ρίγα  

Το ρεπορτάζ της Κ. Τσαμούρη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star για τα εθνικά θέματα  

Η Ελλάδα «φρενάρει» την επιρροή της Τουρκίας και στα Δυτικά Βαλκάνια. Τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας, έστω και χωρίς να την κατανομάσει, στηλίτευσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας από τη Ρίγα της Λετονίας, όπου συμμετείχε στη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.     

Λετονία: Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ ο Νίκος Δένδιας


«Σήμερα ήταν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση εδώ στη Ρίγα, στο πλαίσιο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Συζητήθηκε το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων και είχα την δυνατότητα να αναπτύξω τις απόψεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια. Να εξηγήσω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή και τις ευκαιρίες που παρουσιάζει η ευρωπαϊκή τους πορεία. 

 

Από εκεί και πέρα, είχα διμερείς συναντήσεις με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών της Ολλανδίας και με τη νέα Υπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας. Υπάρχουν πολλά κοινά, μεταξύ των οποίων και τα θέματα του Δικαίου της Θάλασσας που μπορούν και πρέπει να συζητηθούν». 

Πρώτος Έλληνας ΥΠΕΞ στη Γκαμπόν ο Δένδιας-Συνεχίζει το άνοιγμα στην Αφρική

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στη συνάντηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την υποσαχάρια Αφρική και τα προβλήματα στο Σαχέλ.


Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε συγκεκριμένα, για το ίδιο ζήτημα:     

«Υπό την Προεδρία του Γάλλου Υπουργού Εξωτερικών, του Jean-Yves Le Drian, συνέρχεται σε λίγο μία συνάντηση που έχει να κάνει με την υποσαχάρια Αφρική, με το Σαχέλ, όπου καλούνται να συμμετάσχουν οι χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, που έχουν διπλωματική, επαναλαμβάνω, διπλωματική παρουσία στην υποσαχάρια Αφρική. Όπως ξέρετε, η κυβέρνηση Μητσοτάκη άνοιξε καινούρια ελληνική Πρεσβεία στη Σενεγάλη πρόσφατα.


Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, θα συζητήσουμε τις προκλήσεις ασφαλείας που παρουσιάζει η υποσαχάρια Αφρική για την Ευρώπη και το πώς θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα πολλά προβλήματα, ανθρωπιστικά καταρχήν, αλλα και προβλήματα τρομοκρατίας και το μεταναστευτικό, που εκπηγάζουν από αυτή την περιοχή». 


O κ. Δένδιας μετέβη στη συνέχεια, σήμερα Τετάρτη, 1η Δεκεμβρίου 2021, στη Στοκχόλμη, προκειμένου να συμμετάσχει στην 28η Υπουργική Σύνοδο του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), η οποία διεξάγεται από τις 2 έως τις 3 Δεκεμβρίου 2021.


Ο Υπουργός Εξωτερικών θα παρακαθήσει σήμερα το βράδυ στο δείπνο εργασίας των Υπουργών Εξωτερικών των 57 συμβαλλόμενων κρατών του ΟΑΣΕ, το οποίο παραθέτει η Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας.