Δένδιας στο Euronews: Σημαντικό αλλά όχι το μεγάλο βήμα οι διερευνητικές 

Οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι αν παραβιασθεί το Διεθνές Δίκαιο 

«Ένα σημαντικό βήμα» χαρακτήρισε τις διερευνητικές με την Τουρκία ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, αλλά όπως διευκρίνισε «αυτό δεν είναι το μεγάλο βήμα»,  σε απόσπασμα συνέντευξής του στο Euronews (η οποία θα μεταδοθεί ολόκληρη την Τετάρτη), από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόλτεμπεργκ σε Δένδια: Βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση οι διερευνητικές

«Ας είμαστε ειλικρινείς: ήταν η Τουρκία που σταμάτησε τη συνάντηση το 2016 και όχι η Ελλάδα, όπως ισχυρίζεται η Τουρκία. Αλλά φυσικά, ς πάμε πέρα από αυτό. Το σημαντικό είναι ότι επαναλήφθησαν. Τώρα ήταν μια πρώτη συνάντηση. Καταλαβαίνω ότι ήταν μια «συνάντηση να ξαναβρεθούμε». Θα δούμε από πού πηγαίνουμε από εκεί. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά επίσης πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» τόνισε ο κ. Δένδιας για την επανέναρξη των διερευνητικών. 

Διερευνητικές επαφές: Γιατί είναι επιφυλακτική η ΕΕ σχετικά με την Τουρκία

Σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε. ο κ. Δένδιας εξήγησε ότι στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων έγινε περιγραφή της τρέχουσας  κατάστασης, αλλά οι κυρώσεις παραμένουν στο τραπέζι, εφόσον η Τουρκία παραβιάσει το Διεθνές Δίκαιο: «Αυτό που συζητήσαμε ήταν τρέχουσες υποθέσεις. Και οι τρέχουσες υποθέσεις, όπως είπατε πολύ σωστά, ήταν η περιγραφή της αναστροφής στην τουρκική πολιτική, από την ισχύ της διπλωματίας των κανονιοφόρων σε κάποιου είδους προσπάθεια να πείσει όλους ότι η Τουρκία γίνεται ένας κανονικός συνομιλητής και πρόκειται να συζητήσει μαζί μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Λοιπόν, ας περιμένουμε και να δούμε τι πρόκειται να κάνουν οι Τούρκοι. Αλλά μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι. Και πάλι αυτό δεν σημαίνει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν κρατά τις κυρώσεις ως ενδεχόμενες έναντι της Τουρκίας, αν παραβιάσει ξανά το Διεθνές Δίκαιο».