Άνοιγμα των καταστημάτων από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου δείχνει η πορεία των επιδημιολογικών στοιχείων, όπως τόνισε ο Χρήστος Ταραντίλης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.
«Όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα, που ισχύουν σήμερα σε σύγκριση με τα δεδομένα της 14ης Δεκεμβρίου, της ημέρας που άνοιξε το click away, είναι καλύτερα. Τα δεδομένα αυτά θα δοθουν στους ειδικούς, οι οποίοι θα κάνουν τις εισηγήσεις τους», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το click in shop και το click away, αλλά και πότε θα ανοίξουν τα καταστήματα, θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά.
Lockdown: Πώς θα ανοίξουν εμπορικά κέντρα, κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής
«Το αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο ή όχι στις πιο επιβαρυμένες περιοχές, θα υπάρχει μία εισήγηση από την επιτροπή και μετά θα αποφασίσουμε», υπογράμμισε, σημειώνοντας στη συνέχεια: «Αυτό που σίγουρα όμως θα συμβεί, μην έχουμε αυταπάτες, είναι ότι δεν πρόκειται να ζήσουμε μηδενικά κρούσματα».
Αυστηρά με ραντεβού οι αγορές με click in shop
Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση «δε θα πει ποτέ “οικονομία ή παιδεία”». Όπως τόνισε, αυτό που επιθυμεί είναι να διαχειριστεί μια κατάσταση, η οποία «δε θα ξεφύγει και όσο το δυνατόν σιγά-σιγά, με ασφάλεια να ανοίγουμε και οικονομία και παιδεία».
Click in shop: Οδηγός για τους καταναλωτές - Πώς θα κάνουμε τα ψώνια μας
«Κάθε μήνας σε lockdown, στοιχίζει 3 δισ. ευρώ», υπογράμμισε.
«Πηγαίνουμε στις διερευνητικές επαφές με ειλικρινή διάθεση»
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στην επικείμενη συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Ιανουαρίου, για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
«Η Ελλάδα προσέρχεται με ειλικρινή και εποικοδομητική διάθεση στις συνομιλίες», είπε ο κ Ταραντίλης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή επιστέγασμα και δικαίωση της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη.
Παράλληλα, υπογράμμισε πως μοναδικό αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Ειδικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων για επιταγές – συναλλαγματικές
Όσον αφορά την οικονομία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε πως η η κυβέρνηση συνεχίζει τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων «με τις αποζημιώσεις ειδικού σκοπού, το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», το πρόγραμμα «Γέφυρα», τις αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, την καταβολή από το Κράτος μεγάλου τμήματος του κόστους των ενοικίων και, βέβαια, τους διαδοχικούς κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής».
Παράλληλα, σημείωσε πως με νομοθετική διάταξη, η οποία θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες στη Βουλή, θα χορηγηθούν σημαντικές διευκολύνσεις για την πληρωμή επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή.
Στη νέα ρύθμιση θα εντάσσονται επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με κρατική εντολή, οι οποίες εμφανίζουν κύκλο εργασιών μειωμένο κατά τουλάχιστον 40% για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, καθώς και νέες επιχειρήσεις που έχουν ιδρυθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2020, με μοναδική προϋπόθεση να εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ».