Το ΥΠΕΞ τρολάρει Τσαβούσογλου: Χαιρόμαστε που χαίρεται για την ΑΟΖ μας   

«Η συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών» 

Ειρωνικά σχολίασε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου ότι… τον ικανοποιεί η ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας, γιατί, όπως υποστηρίζει, δικαιώνει τις τουρκικές θέσεις, επικαλούμενος προς αυτό την κριτική του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς τη σημερινή κυβέρνηση. 

«Οχι» της Τουρκίας στην ειρηνευτική πρόταση της Αιγύπτου για τη Λιβύη

«Η Τουρκία δεν ανησυχεί για την συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για τον καθορισμό ΑΟΖ, καθώς δεν περιλαμβάνει την Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο Πέλαγος, όπου η Τουρκία έχει ακτές» δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Μπλόκο» Δένδια στην Τουρκία με την ΑΟΖ με την Ιταλία

Μιλώντας στην εφημερίδα Daily Sabah ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερα ακόμα ότι η συμφωνία «αποδεικνύει την εγκυρότητα των επιχειρημάτων της Άγκυρας σχετικά με τις θαλάσσιες συμφωνίες».

Ισχυρό μήνυμα αποτροπής από Δένδια: Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα  

«Η Ελλάδα απαιτεί όλα τα νησιά, οι νησίδες και οι βράχοι να αντιμετωπίζονται ως ηπειρωτική χώρα, αλλά στη συμφωνία της με την Ιταλία δέχτηκε το επιχείρημα της Τουρκίας», υποστήριξε! 

Τσαβούσογλου:«Η Αγιά Σοφιά είναι δικιά μας και θα την κάνουμε ό,τι θέλουμε»

ΥΠΕΞ: Αν δέχεται την ΑΟΖ μας με Ιταλία, τότε αλλάζει στάση για το παράνομο μνημόνιο με τη Λιβύη     

Διπλωματικές πηγές, σχολίασαν συγκεκριμένα, για τη δήλωση Τσαβούσογλου:   

«Χαιρόμαστε που ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Μεβλούτ Τσαβούσογλου εκφράζει την ικανοποίησή του για την υπογραφή της Συμφωνίας Οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, η οποία κατοχυρώνει πλήρως τα δικαιώματα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, διότι αυτό σημαίνει ότι η Τουρκία μεταβάλλει τη μέχρι σήμερα στάση της και έρχεται σε αντίθεση με την υιοθέτηση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου.  

Βεβαίως, συνεχίζει να έχει μια τάση επιλεκτικής ανάγνωσης του Διεθνούς Δικαίου και ιδίως του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, αλλά θα τον συμβουλεύαμε να βλέπει το δάσος και όχι το δέντρο. 

Όσον αφορά την ουσία πάντως της Συμφωνίας Ελλάδας – Ιταλίας και τις ανακρίβειες που επικαλείται ο Υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, θα ήταν σκόπιμο να έχει ως πηγή πληροφόρησης το ίδιο το κείμενο της συμφωνίας».