Γιατί έγινε «λάστιχο» η ημερομηνία διάλυσης της Βουλής

Οι εξηγήσεις Βούτση και οι ερμηνείες

Ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να μην πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ούτε τη Δευτέρα 10 Ιουνίου, τη μεθεπόμενη Δευτέρα  του β΄γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών και δύο εβδομάδες μετά τις ευρωεκλογές,  παρότι το αποτέλεσμά τους είναι η αιτία που οδήγησε τον κ. Τσίπρα στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και η συγκεκριμένη ημερομηνία είχε ανακοινωθεί επισήμως!                

Για τις 7 Ιουλίου «κλειδώνουν» τελικά οι πρόωρες εκλογές

Μεταξύ 10-13 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Πλέον είναι πιθανό ο κ. Τσίπρας να πάει στο προεδρικό μέγαρο ακόμη και στις…  13 Ιουνίου!  Και μπορεί η  ημερομηνία αυτή να μην οδηγεί σε μετάθεση των κοινοβουλευτικών εκλογών  από τις 7 Ιουλίου, αλλά προκαλεί σκέψεις σχετικά με τη σκοπιμότητα της αναβολής της μετάβασης  του πρωθυπουργού στον Πρόεδρο  της Δημοκρατίας, με πιθανότερη εκτίμηση ότι η κυβέρνηση επείγεται να φέρει συγκεκριμένα νομοσχέδια και τροπολογίες στη Βουλή.       

Το δραματικό παρασκήνιο της απόφασης Τσίπρα για εκλογές

Όπως πάντως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης στους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας θα πάει το διάστημα από τις 10-13 Ιουνίου  στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να οδηγηθούμε σε εκλογές στις 7 Ιουλίου. «Κατά το Σύνταγμα δεν μπορεί να γίνει διάλυση πριν από 30 μέρες» και άρα η Βουλή θα είναι ανοιχτή μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης. 

Ο κ.  Βούτσης ενημέρωσε επίσης ότι με συναίνεση της Διάσκεψης των Προέδρων θα φθάσει επιστολή στον ανακριτή Ορφανίδη που είχε πρόσφατα αποστείλει επείγουσα έγκληση για την υπόθεση Παπαντωνίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία και να προχωρήσει η εξέταση ώστε να μην υπάρξει παραγραφή.

Ο  Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως στα άλλα νομοσχέδια που θα εξεταστούν, «δεν αποκλείεται να ενσωματωθεί μικρός αριθμός τροπολογιών». Μάλιστα ο κ. Βούτσης τόνισε: «Ευελπιστώ πως δεν θα έρθουν πολλές και δεν θα έχουν φωτογραφικό χαρακτήρα». 

 Η ΝΔ καταγγέλλοντας τη διαδικασία προανήγγειλε ότι δεν θα συμμετέχει σε κανένα επίπεδο. Αρνητική στάση τηρούν επίσης το ΚΙΝΑΛ και το ΚΚΕ αναπτύσσοντας τη δική τους επιχειρηματολογία και επιφυλακτική το Ποτάμι.

Ο  κ. Βούτσης κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων είπε επίσης ότι παραπέμπεται στην Ολομέλεια η λήψη απόφασης για την υιοθεσία των παιδιών του υποπλοιάρχου του Λιμενικού Κυριάκου Παπαδόπουλου (του «φύλακα άγγελου των προσφύγων»), που έφυγε ξαφνικά από τη ζωή τον περασμένο Οκτώβριο από καρδιακό επεισόδιο.