Φορολογία ακινήτων: Παρουσίασε το νέο σχέδιο ο Στουρνάρας - Κόβονται οι εξαιρέσεις!

Φόρο & στους κατ’ επάγγελμα αγρότες-ΥΠΟΙΚ: Λίγα από πολλούς, πολλά από λίγους

Ανοικτά είναι ακόμη όλα τα σενάρια για τον νέο ενιαίο φόρο που θα επιβληθεί από το 2014 στην ακίνητη περιουσία, καθώς στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα διαπιστώθηκε ότι αν ισχύσει η εξαίρεση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και η θέσπιση αφορολογήτου ορίου για τα αστικά ακίνητα, απλά… δεν βγαίνει ο λογαριασμός!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών παρουσίασε στους εκπροσώπους των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ένα νέο σενάριο φορολόγησης, βάζοντας προσωρινά στο «συρτάρι» όσα είχε επεξεργαστεί η διακομματική επιτροπή, τα οποία έβαζαν κόκκινες γραμμές για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις και το αφορολόγητο όριο.

«Αν αρχίσουμε τις εξαιρέσεις δεν θα πληρώνει στο τέλος κανείς» ανέφερε χαρακτηριστικά παράγοντας που μετείχε στη σύσκεψη, καθώς το υπουργείο Οικονομικών δείχνει να υιοθετεί τη θέση «λίγα από πολλούς και πολλά από λίγους». Με τις εξαιρέσεις και φοροελαφρύνσεις που απαιτούσαν τα κόμματα η τρύπα στα προσδοκώμενα έσοδα από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ. Η πρόταση του Στουρνάρα, αντίθετα, δεν στηρίζεται στις εξαιρέσεις αν και στόχος και των δύο πλευρών είναι να διατηρηθούν τουλάχιστον οι εξαιρέσεις και οι ελαφρύνσεις για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (ανάπηροι, άνεργοι κ.λπ.).

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις καλλιεργούμενες εκτάσεις από τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, η διαφαινόμενη πρόθεση του υπουργείου είναι να επιβληθεί φόρος με πολύ χαμηλούς συντελεστές. Ο κ. Στουρνάρας δεσμεύτηκε πως θα παραδώσει στα κόμματα πλήρως κοστολογημένα σενάρια για την πρότασή του προκειμένου να απαντήσουν, ενώ οι τελικές αποφάσεις ενδέχεται να ληφθούν έως το τέλος Ιουνίου, αν και μέλη της Επιτροπής δεν απέκλειαν να ζητηθεί και νέα παράταση από την τρόικα.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι προτάσεις που έχουν καταθέσει τα κόμματα ήταν υπερτιμημένες. Με βάση τους αρχικούς σχεδιασμούς του υπουργείου, ο ενιαίος φόρος ακινήτων (ΕΦΑ) πρέπει να αποφέρει 3,17 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,7 δισ. ευρώ από τα αστικά ακίνητα, 800 εκατ. ευρώ από τα αγροτεμάχια και τα υπόλοιπα από τα ακίνητα που κατέχουν οι επιχειρήσεις και η Εκκλησία.

Τα βασικά σημεία του σχεδίου Στουρνάρα

Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών:

- Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις από τον φόρο, αλλά θα προβλέπεται μικρή επιβάρυνση για τις μικρές και μεσαίες ιδιοκτησίες και επιβάρυνση των πιο προνομιούχων ακινήτων.

- Για παράδειγμα, οι κατ' επάγγελμα αγρότες θα πληρώνουν και αυτοί έστω και 1 ευρώ το στρέμμα φόρο, ο οποίος όμως θα κλιμακώνεται και θα προσαυξάνεται με βάση 33 κριτήρια υπολογισμού της αξίας του, όπως είναι η γεωγραφική θέση, το αν είναι χέρσο, καλλιεργούμενο ή μισθωμένο, η απόσταση από τη θάλασσα, ενώ μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις για όσα αγροτεμάχια έχουν οικοπεδική αξία (τουριστικές περιοχές κ.λπ.).

- Στα αστικά ακίνητα ο φόρος θα επιβάλλεται από 1 ευρώ ανά τετραγωνικό για κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, αλλά θα αυξάνεται κατά 1 ή 2 ευρώ με βάση δεκάδες κριτήρια όπως η εμπορική αξία, ο όροφος, η οδός, το οικοδομικό τετράγωνο, αν βλέπει θάλασσα κ.ά.