Τι Κουκάκι τι Εκάλη: Στα ύψη τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας 

Τα airbnb ανεβάζουν τα ενοίκια και «διώχνουν» τα μικρομεσαία νοικοκυριά

«Φωτιά και λάβρα» έχουν γίνει οι τιμές των ενοικίων στο κέντρο της Αθήνας, που μετατράπηκε σε... «χρυσωρυχείο»  για ιδιοκτήτες αλλά και επενδυτές. Μάλιστα, η επιστροφή του airbnb μετά την πανδημία, απειλεί να κάνει απλησίαστες πολλές γειτονιές, για νοικοκυριά με μικρομεσαία εισοδήματα. 

Μειωμένα ενοικία: Όσα πρέπει να ξέρετε σε 12 SOS

Στην έρευνα της Μαρίας Παππά για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star, στα Εξάρχεια, για ένα σπίτι 60 τετραγωνικών, ο ιδιοκτήτης ζητά ενοίκιο 550 ευρώ γιατί είναι ανακαινισμένο και κοντά στα μέσα μεταφοράς.  

Στα 525 ευρώ η μέση τιμή ενοικίου στο κέντρο της Αθήνας  

Το απίστευτο αλλά όμως αληθινό είναι ότι η μέση τιμή ενοικίου στο κέντρο της Αθήνας έχει ανέβει πλέον στα 525 ευρώ! 

Τα ενοίκια σε Κουκάκι και Εξάρχεια δεν πλησιάζονται και είναι στα ίδια επίπεδα με τα ενοίκια στη Βούλα και την Εκάλη! 

Στο Κουκάκι για παράδειγμα η μέση τιμή είναι 578 ευρώ. Στη Βούλα 585 και στην Εκάλη 563 ευρώ. Στου Ζωγράφου η μέση τιμή είναι ακόμα υψηλότερη στα 623 ευρώ. Έτσι, πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να μείνουν αρκετά μακριά από τη σχολή τους. 

Πού θα κυμανθούν φέτος οι τιμές των ενοικίων για φοιτητικά σπίτια

Εκτός από τους φοιτητές αντιμετωπίζουν πρόβλημα και τα νέα ζευγάρια, που κατά κανόνα έχουν χαμηλούς μισθούς 

Ο Θέμης Μπάκας, πρόεδρος Κτηματομεσιτών e-real estates δηλώνει στο ρεπορτάζ: «Σε  πολλές περιοχές του κέντρου των Αθηνών χρειάζεται να καταβάλουν 500 ευρώ το μήνα ενοίκιο για 55-60 τετραγωνικά. Μπορεί και 700 ευρώ το μήνα. Μιλάμε για έναν μισθό. Άρα σε ένα ζευγάρι ο ένας από τους δυο θα πληρώνει το ενοίκιο».  

Το «ράλι» των ενοικίων στις γειτονιές που οι μισθώσεις τύπου airbnb κάνουν θραύση, είναι εντυπωσιακό. Ακόμα και τα παλαιότερα, μικρά διαμερίσματα γίνονται απλησίαστα. 

«Κουρεμένα» ενοίκια: Τελευταία ευκαιρία για διορθώσεις

Στη Βαρκελώνη, ο δήμος αποφάσισε να βάλει «φρένο» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις όχι μόνο για να περιορίσει τα κύματα τουριστών αλλά και για αντιμετωπίσει το πρόβλημα στέγασης που προκάλεσε η εκτόξευση των ενοικίων. Θα ακολουθήσει άραγε και η Αθήνα;