Παρατείνεται το πρόγραμμα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Έως τον Οκτώβριο του 2022 το πρόγραμμα «Hercules»

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι ενέκρινε την παράταση του υφιστάμενου ελληνικού συστήματος με στόχο τη στήριξη της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών με την προϋπόθεση ότι παραμένει απαλλαγμένο από κρατικές ενισχύσεις.

Το σύστημα προστασίας περιουσιακών στοιχείων (γνωστό με το όνομα «Hercules»), εγκρίθηκε από την Κομισιόν τον Οκτώβριο του 2019, για αρχική διάρκεια 18 μηνών.

Η Ελλάδα κοινοποίησε στην Κομισιόν το σχέδιό της να παρατείνει το πρόγραμμα για άλλους 18 μήνες, έως τον Οκτώβριο του 2022.

Η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι διαπίστωσε ότι, στο πλαίσιο του παρατεταμένου καθεστώτος, το Ελληνικό Δημόσιο θα συνεχίσει να αμείβεται σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς για τον κίνδυνο που θα αναλάβει, παρέχοντας εγγύηση για το ανώτερο τμήμα των τιτλοποιημένων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γέφυρα 2: Ποιοι κερδίζουν επιδότηση των δόσεων του δανείου έως 90%

Σύμφωνα με την Κομισιόν, εάν ένα κράτος μέλος παρεμβαίνει, όπως θα έκανε ο ιδιώτης επενδυτής, και παίρνει αμοιβή για τον κίνδυνο, που αναλαμβάνεται με τρόπο που θα αποδεχόταν ένας ιδιώτης επενδυτής, τέτοιες παρεμβάσεις δεν αποτελούν κρατική ενίσχυση.

Ως εκ τούτου, η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το παρατεταμένο ελληνικό μέτρο δεν συνεπάγεται κρατική ενίσχυση κατά την έννοια των κοινοτικών κανόνων.

«Χαιρετίζω την παράταση του συστήματος Hercules, το οποίο ήταν ήδη πολύ επιτυχημένο στην παροχή λύσης συμμόρφωσης στην αγορά για την αφαίρεση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών, χωρίς τη χορήγηση ενίσχυσης ή τη στρέβλωση του ανταγωνισμού. Για να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να συμβάλουν πλήρως στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας», δήλωσε η εκτελεστική αντιπρόεδρος, Margrethe Vestager.

Τράπεζες: Τέλος από 12 Απριλίου η ταλαιπωρία για επικαιροποίηση στοιχείων

Σύμφωνα με την Κομισιόν το πρόγραμμα "Hercules" έχει σχεδιαστεί για να βοηθά τις τράπεζες στην τιτλοποίηση και τη μετακίνηση μη εξυπηρετούμενων δανείων από τους ισολογισμούς τους.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ένα ατομικά διαχειριζόμενο, ιδιωτικό όχημα τιτλοποίησης θα αγοράζει μη εξυπηρετούμενα δάνεια από την τράπεζα και θα πουλά χαρτονομίσματα σε επενδυτές.

Τράπεζες: Ξεκίνησε η ισχυρή ταυτοποίηση πελάτη για συναλλαγές με κάρτες

Το κράτος θα παράσχει δημόσια εγγύηση για τα ανώτερα, λιγότερο επικίνδυνα στοιχεία του οχήματος τιτλοποίησης. Σε αντάλλαγμα, το κράτος θα λάβει αμοιβή με όρους αγοράς. Ο στόχος είναι να προσελκύσει ένα ευρύ φάσμα επενδυτών και να στηρίξει τις τράπεζες στις συνεχείς προσπάθειές τους για μείωση του ποσού των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς τους.