Ισραήλ: Το Ιράν χτύπησε διυλιστήριο στη Χάιφα

Εκρήξεις και στη Μανάμα του Μπαχρέιν

Χάιφα: Επλήγη διυλιστήριο πετρελαίου / ΕΡΤ

Θραύσματα ιρανικού βαλλιστικού πυραύλου, ο οποίος αναχαιτίστηκε από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF), έπεσαν στο διυλιστήριο πετρελαίου Μπαρζάν στη Χάιφα, προκαλώντας υλικές ζημιές, σύμφωνα με την ενημέρωση εκπροσώπου των IDF.

Σε βίντεο που μεταδίδουν ισραηλινά δίκτυα, φαίνεται μια μεγάλη στήλη καπνού να υψώνεται στον ουρανό της περιοχής. Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του N12, δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα ούτε κίνδυνος για τη δημόσια υγεία εξαιτίας διαρροής.

Ο Ισραηλινός υπουργός Ενέργειας Έλι Κοέν ενημέρωσε λίγο αργότερα πως «δεν προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στις εγκαταστάσεις».

Το Μπαρζάν διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια του Ισραήλ, καθώς καλύπτει περίπου το 50% έως 60% των αναγκών σε καύσιμα για τις μεταφορές και τον στρατό. Χτυπήθηκε στο μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους που εξαπέλυσε το Ιράν στο βόρειο και κεντρικό Ισραήλ.

Kύπρος: Ήχησαν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι

Στην Κύπρο, ήχησαν νωρίτερα οι σειρήνες στο Ακρωτήρι για ενδεχόμενη απειλή.

Χέγκσεθ: «Οι αχάριστοι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να ευχαριστούν τον Τραμπ»

Οι κάτοικοι της περιοχής έλαβαν το ακόλουθο μήνυμα:

«Μόνο για τους κατοίκους Ακρωτηρίου. Υπάρχει σε εξέλιξη απειλή ασφάλειας. Παρακαλείστε να παραμείνετε εντός των οικιών σας και να παραμείνετε στη θέση σας μέχρι νεότερης επίσημης ενημέρωσης. Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα και καλυφθείτε πίσω ή κάτω από ανθεκτικά, συμπαγή έπιπλα. Αναμείνατε περαιτέρω οδηγίες».

Μετά από περίπου πέντε λεπτά ο συναγερμός έληξε και οι περιορισμοί στις κινήσεις ήρθησαν.

Μπαχρέιν: Εκρήξεις στη Μανάμα        

Εκρήξεις ακούστηκαν στη Μανάμα, την πρωτεύουσα του Μπαχρέιν, καθώς το Ιράν συνεχίζει τις επιθέσεις αντιποίνων σε χώρες του Κόλπου.

Ιράν: Νέα επίθεση στο μεγαλύτερο κοίτασμα LNG στο Κατάρ

Από την έναρξη του πολέμου, στις 28 Φεβρουαρίου, το Μπαχρέιν έχει μπει στο στόχαστρο ιρανικών επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής δύο άνθρωποι, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες και Ιαπωνία δηλώνουν έτοιμες να συμβάλουν στις «προσπάθειες» για την ασφάλεια των Στενών του Ορμούζ 

Πέντε ευρωπαϊκές χώρες δήλωσαν σήμερα σε κοινή ανακοίνωση με την Ιαπωνία ότι θα λάβουν μέτρα για τη σταθεροποίηση των αγορών ενέργειας και ότι είναι έτοιμες να συμβάλλουν στις «κατάλληλες προσπάθειες» για να διασφαλιστεί η ασφαλής διέλευση από τα Στενά του Ορμούζ. 

Η ανακοίνωση από τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ολλανδία και την Ιαπωνία καταδικάζει τις ιρανικές επιθέσεις και καλεί την Τεχεράνη να σταματήσει άμεσα τις ενέργειές του. Δηλώνει επίσης πρόθεση συνεργασίας  με συγκεκριμένες χώρες παραγωγής ενέργειας προκειμένου να αυξηθεί η παραγωγή και να σταθεροποιηθούν οι αγορές. 

«Εκφράζουμε την ετοιμότητά μας να συμβάλουμε στις αναγκαίες προσπάθειες για να διασφαλίσουμε την ασφαλή διέλευση από το Στενό», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Χαιρετίζουμε τη δέσμευση των κρατών που συμμετέχουν στον προπαρασκευαστικό σχεδιασμό». 

Χαιρετίζοντας την αποδέσμευση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, προστίθεται στην ανακοίνωση: «Θα λάβουμε και άλλα μέτρα για να σταθεροποιήσουμε τις αγορές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με ορισμένες χώρες παραγωγής για να αυξήσουμε την παραγωγή».