Αυξάνονται οι νεκροί από την εχθροπραξία μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν
Κλιμακώνεται η ένταση – Η Ινδία πίσω την επίθεση τη Λαχόρη
Την ώρα που κλιμακώνεται η ένταση μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, το λουτρό αίματος σκορπά θρήνο για τις απώλειες ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι. Ταυτόχρονα, έντονη είναι η ανησυχία στη διεθνή κοινότητα.
Με νεότερη ενημέρωση, που μεταδίδει το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η πλευρά της Ινδίας καταγράφει 13 νεκρούς που ήταν άμαχοι και 59 τραυματίες από πακιστανικά πυρά. Σημειωτέον ότι οι 13 νεκροί, καθώς και 44 από τους 59 τραυματίες, καταγράφηκαν μόνο στο χωριό Πόονς, (βορειοδυτική Ινδία), κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου», του de facto συνόρου ανάμεσα στις δύο χώρες στη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ, όπως ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας.
Από την πλευρά του, το Πακιστάν υποστηρίζει ότι τουλάχιστον 31 άμαχοι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 50 τραυματίσθηκαν από τα πλήγματα και τους διασυνοριακούς βομβαρδισμούς που ακολούθησαν.
Οι αιτίες έκρηξης στη Λαχόρη
Για ώρες ήταν αδιευκρίνιστες οι αιτίες έκρηξης στη Λαχόρη του Πακιστάν, ώσπου το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας ενημέρωσε ότι «εξουδετέρωσε» πακιστανικά αντιαεροπορικά συστήματα στην περιοχή σε αντίποινα για επίθεση με μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (drones) και πυραύλους με στόχο την επικράτειά της στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας την οποία είπε σήμερα πως απώθησε.
«Τη νύχτα της 7ης προς 8η Μαΐου, το Πακιστάν προσπάθησε να θέσει στο στόχαστρο στρατιωτικούς στόχους στη βόρεια και δυτική Ινδία (...) με drones και πυραύλους», ανέφερε σε ανακοίνωση το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας.
Η απάντηση της Ινδίας στις προειδοποιήσεις Πακιστάν
Πάντως, οι τόνοι μεταξύ των δυο χωρών φαίνεται να ανεβαίνουν, ιδίως μετά την δέσμευση του πρωθυπουργού του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ ενώπιον του λαού του για «εκδίκηση». Την πρόκληση δεν άφησε αναπάντητη ο υπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ προειδοποιώντας το Πακιστάν για «πολύ σθεναρή απάντηση».
Στο πλαίσιο της επικοινωνίας του Ινδού ΥΠΕΞ με τον Ιρανό ομόλογό του Αμπάς Αραγτσί, ο Σουμπραχμανιάμ Τζαϊσανκάρ είπε: «Δεν έχουμε πρόθεση να προκαλέσουμε μια νέα κλιμάκωση». «Όμως, αν δεχθούμε επίθεση, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα απαντήσουμε πολύ σθεναρά», πρόσθεσε.
Χθες, ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Σαμπάζ Σαρίφ σε διάγγελμά του προς το λαό του είπε: «Δεσμευόμαστε πως θα εκδικηθούμε κάθε ρανίδα αίματος αυτών των μαρτύρων». Στο ίδιο πνεύμα ήταν και οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας του Πακιστάν, Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ, ο οποίος κατηγόρησε τον ομοσπονδιακό πρωθυπουργό της Ινδίας, Ναρέντρα Μόντι ότι διέταξε τους βομβαρδισμούς για να ενισχύσει τη δημοτικότητά του. «Δεν θα αργήσουμε να ξεκαθαρίσουμε τους λογαριασμούς μας», διεμήνυσε ο Χαουάτζα Μουχάμαντ Ασίφ.
Πόλεμος προ των πυλών μεταξύ Ινδίας – Κασμίρ: Πυρά, εκρήξεις και πύραυλοι
Από την ένταση στην στρατιωτική σύγκρουση
Από τις διαρκείς εντάσεις των δυο χωρών, όμως, φτάσαμε την νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη, στην στρατιωτική σύγκρουση. Η διεθνής κοινότητα έχει εκφράσει έντονο προβληματισμό. Ενώ, Κίνα και Μεγάλη Βρετανία προτίθενται να αναλάβουν ρόλο διαμεσολαβητή για να επιτευχθεί αποκλιμάκωση. Στο μεταξύ η ΕΕ, ο ΟΗΕ, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία και άλλες χώρες έχουν απευθύνει εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση. Σε δημόσια παρέμβασή του ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ είπε: «Θέλω να σταματήσουν. Και ελπίζω πως θα μπορέσουν να σταματήσουν τώρα».
Η παρέμβαση Ερντογάν υπέρ Πακιστάν
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την κλιμάκωση της έντασης», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον πρωθυπουργό του Πακιστάν, Σαχμπάζ Σαρίφ σε τηλεφωνική τους επικοινωνία. Ταυτόχρονα, ο Ερντογάν εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς το Πακιστάν. Παράλληλα, δήλωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει «την ψύχραιμη και συγκρατημένη πολιτική του Πακιστάν». Επανέλαβε, μάλιστα, την πρότασή του για «διεξαγωγή αμερόληπτης, διαφανούς και αξιόπιστης διεθνούς έρευνας για την τρομοκρατική επίθεση της 22ας Απριλίου στην πόλη Παχαλγκάμ» του υπό ινδική διοίκηση Τζαμού και Κασμίρ, όπου δολοφονήθηκαν 26 τουρίστες.
Ανταλλαγή πυρών
Οι ένοπλες δυνάμεις των δυο χωρών αντάλλαξαν πυρά πυροβολικού κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων τους στο Κασμίρ μετά τα πλήγματα της ινδικής αεροπορίας στο πακιστανικό έδαφος σε αντίποινα για την επίθεση στην Παχαλγκάμ, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ – ΜΠΕ. Ο Ινδός υπουργός Άμυνας, Ράζνατ Σιγκ επανέλαβε ότι τα πυραυλικά πλήγματα στοχοποίησαν μόνο «τρομοκρατικές υποδομές», που κατ’ αυτόν επελέγησαν κατά τρόπο ώστε να αποφευχθεί να υπάρξουν θύματα μεταξύ του «άμαχου πληθυσμού».
Η Ινδία διαβεβαίωσε πως κατέστρεψε εννιά τοποθεσίες όπου βρίσκονταν μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Λασκάρ-ι-Τάιμπα (LeT), στην οποία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στο ινδικό Κασμίρ, για την οποία ουδέποτε υπήρξε ανάληψη της ευθύνης.
Ταυτόχρονα, κατηγόρησε το Πακιστάν πως υποστηρίζει τη LeT, κάτι που η κυβέρνηση του Πακιστάν διαψεύσει κατηγορηματικά.
Στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης Ινδία - Πακιστάν: 26 νεκροί στο Κασμίρ!
Βροχή οι ινδικοί πύραυλοι
Στο μεταξύ, οι ινδικοί πύραυλοι έπεσαν βροχή σε έξι πόλεις στο πακιστανικό τμήμα του Κασμίρ και στο πακιστανικό Παντζάμπ και οι ανταλλαγές πυρών που ακολούθησαν άφησαν πίσω 31 νεκρούς και 57 τραυματίες, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό του πακιστανικού στρατού.
Εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού δήλωσε χθες βράδυ πως η αύξηση του αριθμού των θυμάτων οφείλεται σε «απρόκλητα πυρά της Ινδίας στη γραμμή οροθεσίας και παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός». Οι πακιστανικές ένοπλες δυνάμεις κατήγγειλαν ότι ινδικά πλήγματα προκάλεσαν επίσης ζημιά σε υδροηλεκτρικό φράγμα στο Κασμίρ.
Αντεπίθεση από το Πακιστάν
Το Πακιστάν ανέφερε ακόμη πως «κατέρριψε πέντε ινδικά αεροσκάφη» στον ινδικό εναέριο χώρο αφού επιτέθηκαν στην πακιστανική επικράτεια. Πηγή προσκείμενη στην ινδική αεροπορία ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως «συνετρίβησαν» τρία μαχητικά αεροσκάφη για λόγους που δεν έχουν ακόμη εξακριβωθεί. Αναφορικά με την χθεσινή επίθεση, η Ινδία έκανε λόγο για 12 νεκρούς και 38 τραυματίες στο χωριό Πουντς, στο ινδικό Κασμίρ, που χτυπήθηκε από πολλές πακιστανικές οβίδες, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP.
«Μας ξύπνησαν πυρά (...) έβλεπα οβίδες να πέφτουν», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India (PTI) κάτοικος του Πουντς, ο Φαρούκ.
Ινδία: Πολύνεκρη επίθεση ενόπλων σε ομάδα τουριστών στο Κασμίρ
Εκρήξεις στο ινδικό Κασμίρ
Σφοδρές εκρήξεις συντάραξαν μέσα στη νύχτα τα περίχωρα της Σριναγκάρ, της μεγαλύτερης πόλης του ινδικού τμήματος του Κασμίρ. Στην άλλη πλευρά των de facto συνόρων του Κασμίρ, ο Μοχάμεντ Σαλμάν, που ζει σε ισλαμικό τέμενος το οποίο χτυπήθηκε από ινδικούς πυραύλους στη μεγάλη πόλη Μουζαφαραμπάντ, αφηγήθηκε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως επικράτησε «πανικός».
Θρήνος για τους νεκρούς
Στο μεταξύ, άρχισαν οι κηδείες των θυμάτων. Στη Μουζαφαραμπάντ, δεκάδες Πακιστανοί, με σκυμμένα κεφάλια γύρω από ξύλινο φέρετρο, απέτισαν τον ύστατο χαιρετισμό σε θύμα.
Έκκληση προς την διεθνή κοινότητα
Σε τοποθεσία που χτυπήθηκε, στρατιωτικοί παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών ανεπτυγμένοι στην περιοχή επιθεωρούσαν τις ζημιές. Πάντως, ο επικεφαλής της ινδικής διπλωματίας, Σουμπραμάνιαμ Τζαϊσανκάρ πολλαπλασίασε τις τηλεφωνικές επαφές του με την Ιαπωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, για να ενημερώσει σχετικά με τα πλήγματα.
Στους φονικούς στόχους τα τζαμιά
Ένας από τους στόχους ήταν το τζαμί Σουμπχάν, στην Μπαχαβαλπούρ, στην πακιστανική Παντζάμπ, που συνδεόταν σύμφωνα με την ινδική κατασκοπεία με οργανώσεις συνδεόμενες με τη LeT, στην οποία η Ινδία επιρρίπτει, πέραν της επίθεσης της 22ης Απριλίου, τις αιματηρές συντονισμένες επιθέσεις στη Βομβάη το 2008, οι οποίες είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 166 ανθρώπους.
Περίπου 200 Πακιστανοί συμμετείχαν σε διαδήλωση χθες στη νότια πόλη Χαϊντεραμπάντ, καίγοντας ινδικές σημαίες και πορτρέτα του ινδουιστή υπερεθνικιστή πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι.