Οι πιο φονικές φωτιές σε κλαμπ: Από το Cocoanut Grove στο κλαμπ Pulse

Γιατί είναι άκρως επικίνδυνα τα νυχτερινά κέντρα

Στη Βόρεια Μακεδονία θρηνούν τους νεκρούς από τη φωτιά στο κλαμπ Pulse - Βίντεο αρχείου κεντρικό δελτίο ειδήσεων Star

Η τραγωδία στο νυχτερινό κέντρο Pulse στο Κότσανι της Βόρειας Μακεδονίας δεν είναι η μοναδική που σημειώνεται σε clubs, όπου συνωστίζονται κυρίως νέοι άνθρωποι που πηγαίνουν εκεί για να διασκεδάσουν. 

Βόρεια Μακεδονία: «Η αδελφή μου πέθανε, εγώ σώθηκα» - Σοκάρουν οι μαρτυρίες

Η φωτιά στο club Pulse στοίχισε τη ζωή σε 59 ανθρώπους, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, ενώ μετά την τραγωδία αποκαλύφθηκαν πράξεις και παραλείψεις, που οδήγησαν σε αυτή, με τις δικαστικές αρχές να παραδέχονται πως αποτελεί αποτέλεσμα διαφθοράς και δωροδοκιών. 

59 άνθρωποι πέθαναν στη φωτιά στο κλαμπ Pulse στη Βόρεια Μακεδονία - AP Images

Η ιστορία όμως βρίθει τραγωδιών από φωτιές σε νυχτερινά κέντρα. Από τη φονική πυρκαγιά στο κλαμπ Cocoanut Grove στη Βοστώνη το 1942, σε εκείνη στο κέντρο Station στο Rhode Island το 2003 και στο club Kiss στη Βραζιλία το 2013, όλες έχουν κοινά στοιχεία. 

Θρήνος στη Βόρεια Μακεδονία: 20 συλλήψεις για τη φωτιά με τους 59 νεκρούς

Στο κλαμπ Station στο Rhode Island το 2003 ξέσπασε φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε 100 ανθρώπους - AP Images

Από το 1940 έχουν συμβεί τουλάχιστον 24 πυρκαγιές σε νυχτερινά κέντρα με πάνω από δέκα νεκρούς. Συνολικά, αυτά τα 24 περιστατικά ευθύνονται για τουλάχιστον 2.800 θανάτους, με σχεδόν 1.300 από αυτούς να συμβαίνουν μόνο τον 21ο αιώνα.

Βόρεια Μακεδονία: «Έσπασαν» το κατάστημα του ιδιοκτήτη του κλαμπ

Η πυρκαγιά στο Cocoanut Grove (Βοστώνη, 1942) παραμένει η φονικότερη που έχει καταγραφεί, με 492 νεκρούς. 

Η φωτιά στο κλαμπ Cocoanut Grove στη Βοστώνη ήταν η φονικότερη όλων των εποχών - AP Images

Οι εύφλεκτες διακοσμήσεις του κλαμπ και οι κλειδωμένες έξοδοι μετέτρεψαν αυτό που θα έπρεπε να είναι μια συνηθισμένη βραδινή έξοδος σε μια από τις χειρότερες καταστροφές από πυρκαγιά στην ιστορία. 

Στη φωτιά στο Cocoanut Grove πέθαναν 492 άνθρωποι - AP Images

Στην Αργεντινή, η πυρκαγιά στο República Cromañón σκότωσε 194 ανθρώπους το 2004. Προκλήθηκε από πυροτεχνήματα που πυροδότησαν εύφλεκτα υλικά στο εσωτερικό του κλαμπ. 

Τραγωδία στη Βόρεια Μακεδονία - Τουλάχιστον 59 νεκροί και 155 τραυματίες

Μία ακόμα φονική πυρκαγιά στο κλαμπ República Cromañón στην Αργεντινή το 2004 - AP Images

H πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο Kiss στη Βραζιλία το 2013 είχε 242 νεκρούς.

242 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη φωτιά στο κλαμπ Kiss στη Βραζιλία - AP Images

Πιο πρόσφατα, η πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο Mountain B στην Ταϊλάνδη σκότωσε 23 ανθρώπους το 2022, ενώ το 2023, 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε πυρκαγιά στο νυχτερινό κέντρο Fonda Milagros στην Ισπανία. 

Το 2022 ξέσπασε φωτιά στο κλαμπ Mountain B στην Ταϊλάνδη - AP Images

Ένα χρόνο αργότερα μια ακόμα φωτιά σημειώθηκε στο κλαμπ Fonda Milagros στην Ισπανία - AP Images

Σύμφωνα με το The Conversation οι παράγοντες που κάνουν τόσο επικίνδυνα τα νυχτερινά κέντρα είναι:

  • Γεμάτα και σκοτεινά

Τα νυχτερινά κέντρα έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια ατμόσφαιρα όπου οι άνθρωποι αισθάνονται ότι μεταφέρονται, χάνονται μέσα στη μουσική, τα φώτα που αναβοσβήνουν και μερικές φορές μια ομίχλη καπνού από μηχανήματα (ή άλλες πηγές). Αλλά η ίδια αυτή ατμόσφαιρα καθιστά απίστευτα δύσκολη την αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Όταν ξεσπά μια πυρκαγιά, το σκοτάδι και τα φώτα που αναβοσβήνουν δυσκολεύουν την ευκρινή θέαση, και η δυνατή μουσική πνίγει τους κρίσιμους προειδοποιητικούς ήχους, όπως τις οδηγίες εκκένωσης. Προσθέστε ένα πανικόβλητο, μεθυσμένο πλήθος και το χάος είναι αναπόφευκτο.

  • Εύφλεκτο ντεκόρ

Πολλά νυχτερινά κέντρα χρησιμοποιούν ηχομονωτικό αφρό, κουρτίνες και τεχνητά διακοσμητικά για να ενισχύσουν την ατμόσφαιρα. Δυστυχώς, αυτά τα υλικά είναι συχνά εξαιρετικά εύφλεκτα. Στην πυρκαγιά του νυχτερινού κέντρου Station το 2003, ο ηχομονωτικός αφρός αναφλέχθηκε αμέσως όταν τα πυροτεχνήματα του συγκροτήματος έπιασαν φωτιά, παράγοντας πυκνό, τοξικό καπνό που προκάλεσε ασφυξία στα θύματα μέσα σε λίγα λεπτά. Ομοίως, η πυρκαγιά στο Cocoanut Grove εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των εξαιρετικά εύφλεκτων διακοσμήσεων, αφήνοντας ελάχιστο χρόνο για διαφυγή.

  • Λίγες έξοδοι, συχνά αποκλεισμένες

Έχετε παρατηρήσει ποτέ ότι πολλά νυχτερινά κέντρα έχουν μόνο μία κύρια είσοδο; Αυτός ο σχεδιασμός είναι συχνά σκόπιμος, καθώς επιτρέπει στους πορτιέρηδες να ελέγχουν ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει. Αλλά σε περίπτωση πυρκαγιάς, μια και μόνο έξοδος μετατρέπεται σε παγίδα θανάτου. Ακόμα και όταν υπάρχουν έξοδοι κινδύνου, συχνά είναι κλειδωμένες, εμποδίζονται από έπιπλα ή απλώς είναι άγνωστες στους θαμώνες που εισήλθαν από την μπροστινή πλευρά. Σε πολλές καταστροφές νυχτερινών κέντρων, άνθρωποι συνθλίφθηκαν μέχρι θανάτου κοντά σε εξόδους καθώς απελπισμένα πλήθη προσπαθούσαν να διαφύγουν από πολύ μικρές πόρτες.

  • Ταχεία εξάπλωση της πυρκαγιάς

Μια πυρκαγιά σε ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης δεν ξεκινάει ήρεμα και σταθερά, αλλά εκρήγνυται. Ο συνδυασμός εύφλεκτων υλικών, μεγάλης συγκέντρωσης ανθρώπων και περιορισμένου εξαερισμού μπορεί να οδηγήσει σε flashover, ένα θανατηφόρο φαινόμενο όπου τα πάντα σε ένα δωμάτιο αναφλέγονται σχεδόν ταυτόχρονα. Στο The Station, αυτό συνέβη μέσα σε λίγα λεπτά, μετατρέποντας το κλαμπ σε κόλαση προτού οι περισσότεροι άνθρωποι καταλάβουν τι συνέβαινε.

  • Τοξικός καπνός και πανικός

Η εισπνοή καπνού είναι η κύρια αιτία θανάτου σε πυρκαγιές νυχτερινών κέντρων. Πολλά υλικά νυχτερινών κέντρων καίγονται και παράγουν τοξικά αέρια, όπως μονοξείδιο του άνθρακα και υδροκυάνιο, τα οποία μπορούν να εξουδετερώσουν τα θύματα σε δευτερόλεπτα. Αποπροσανατολισμένοι, αγκομαχώντας για αέρα και συχνά μεθυσμένοι, οι θαμώνες αδυνατούν να βρουν τον δρόμο προς την έξοδο - ακόμη και αν η έξοδος βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα μακριά.

Μετά την πυρκαγιά στο Cocoanut Grove, επιβλήθηκαν αυστηροί κώδικες πυρασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης οι έξοδοι κινδύνου να παραμένουν ξεκλείδωτες και με σαφή σήμανση. 

Η πυρκαγιά στο Station οδήγησε σε αυξημένους κανονισμούς για τα πυροτεχνήματα και τα πυρίμαχα υλικά στους χώρους εκδηλώσεων. 

Ωστόσο, παρά τα μέτρα αυτά, εξακολουθούν να συμβαίνουν τραγωδίες.