Αποχωρεί η Ρωσία από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μετά το 2024

«Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos Γιούρι Μπορίσοφ, η Ρωσία θα σταματήσει την εκμετάλλευση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού μετά το 2024.

«Θα εκπληρώσουμε αναμφίβολα όλες τις υποχρεώσεις μας απέναντι στους εταίρους μας» του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, δήλωσε ο Γιούρι Μπορίσοφ κατά την διάρκεια συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. «Ομως η απόφαση για την αποχώρηση από τον σταθμό μετά το 2024 είναι ειλημμένη», εξήγησε.

Φυσικό Αέριο: Η Ρωσία μείωσε 20% τη ροή στον Nord Stream 1

«Πιστεύω ότι μέχρι τότε θα αρχίσουμε να δημιουργούμε ρωσικό δορυφορικό σταθμό», ο οποίος θα είναι η βασική προτεραιότητα του εθνικού διαστημικού προγράμματος, πρόσθεσε ο επικεφαλής της Roscosmos.

«Το μέλλον των επανδρωμένων ρωσικών πτήσεων θα πρέπει να βασίζεται πριν απ΄όλα σε ένα συστημικό και ισορροπημένο επιστημονικό πρόγραμμα ώστε κάθε πτήση να μας εμπλουτίζει σε γνώσεις στον διαστημικό τομέα».

Η Ελλάδα στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας με τις «μη φιλικές χώρες»

«Ο διαστημικός τομέας είναι μία δύσκολη κατάσταση και πιστεύω ότι η κύρια αποστολή μου είναι να μην ρίξω τον πήχυ, αλλά να τον τοποθετήσω ψηλότερα, παρέχοντας πάνω απ΄όλα τις αναγκαίες διαστημικές υπηρεσίες για την ρωσική οικονομία», είπε ο Γιούρι Μπορίσοφ επικεφαλής της Roscosmos, αναφερόμενος στην πλοήγηση, την επικοινωνία και την μεταβίβαση δεδομένων.

Το 2020, η Ρωσία έχασε το μονοπώλιο των αποστολών στο Διάστημα (με τους πυραύλους και τα διαστημόπλοια Soyuz, παλαιούς, αλλά αξιόπιστους) με την είσοδο της SpaceX του Ιλον Μασκ στις αποστολές.

Ρωσία: Aύξησε το πλαφόν στις εξαγωγές ηλιελαίου και αλεύρων από ηλιοτρόπια

Η συνεργασία της Ρωσίας με την Δύση στον διαστημικό τομέα επλήγη επίσης από την ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας που ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.