ΗΠΑ: Πράσινο φως για πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα

Στόχος η απεξάρτηση από τη Ρωσία

Η ΕΕ συμφώνησε στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Πράσινο φως για την εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα έδωσαν οι ΗΠΑ, στο πλαίσιο του οικονομικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της Ρωσίας, ως αντίποινα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ, η ENI και η REPSOL θα μπορούν να κάνουν εισαγωγές «μαύρου χρυσού» από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής. 

Ρωσία για εμπάργκο σε πετρέλαιο: «Θα βρούμε άλλους για εξαγωγές»

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters στόχος είναι με την κίνηση αυτή να επιτευχθεί το ταχύτερο δυνατό η ενεργειακή απεξάρτηση των ΗΠΑ και της Ευρώπης από τη Ρωσία, καθώς θα καλυφθεί έτσι μέρος των απωλειών, που θα προκύψουν από το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο αποφάσισε την περασμένη εβδομάδα η ΕΕ. 

Σύνοδος Κορυφής: «Λευκός καπνός» για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα θα ενταχθεί στο πλαίσιο της αποπληρωμής χρεών του Καράκας. Σηματοδοτεί μάλιστα στροφή 180 μοιρών των ΗΠΑ όσον αφορά στη στάση της απέναντι στο πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο. 

Πετρέλαιο: Πότε θα ξεκινήσει η μεταφορά από Βενεζουέλα

Η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL αναμένεται να αρχίσουν να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη μέσα στον Ιούλιο. 

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από την ΕΕ, αλλά με εξαιρέσεις

Η μεταφορά πετρελαίου, για την αποπληρωμή χρεών του Καράκας, θα επαναληφθεί δύο χρόνια μετά την αναστολή τους. Τότε οι ΗΠΑ είχαν κλιμακώσει τις κυρώσεις εναντίον της Βενεζουέλας, στο πλαίσιο της λεγόμενης εκστρατείας «μέγιστης πίεσης» στην κυβέρνηση Μαδούρο.

«Οι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δύο ευρωπαϊκές εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δε θα είναι θεαματική», ανέφερε στο Reuters αρμόδια πηγή.

Ωστόσο, το πράσινο φως της Ουάσινγκτον δόθηκε κι έχει συμβολική αν μη τι άλλο σημασία για την κυβέρνηση του κ. Μαδούρο.

Σχέδιο της ΕΕ για ενεργειακό blackout: Όρια στο αυτοκίνητο και τηλεργασία

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενέκρινε τη μεταφορά με επιστολές του τον περασμένο μήνα στις δύο ευρωπαϊκές εταιρείες. 

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θέλει το αργό πετρέλαιο της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία ως προς τον ενεργειακό εφοδιασμό της και ταυτόχρονα να υπάρξει μείωση των πωλήσεων στην Κίνα. Επιδιώκει επίσης με αυτή την απόφαση να δοθεί ώθηση στις συνομιλίες της κυβέρνησης του προέδρου Μαδούρο με την αντιπολίτευση.

Όρος - κλειδί είναι το πετρέλαιο «να πάει στην Ευρώπη» και να μην «μπορεί να μεταπωληθεί αλλού», επέμεινε μία από τις πηγές.

Απόφαση «άνευ προηγουμένου»: Οι ΗΠΑ θα πάρουν πετρέλαιο από τα αποθέματα

Σύμφωνα με μία ακόμα πηγή, η Ουάσιγκτον θεωρεί ότι η δημόσια επιχείρηση πετρελαίου της Βενεζουέλας, δε θα έχει κανένα κέρδος από αυτές τις συναλλαγές, που θα γίνουν χωρίς την καταβολή χρημάτων, αντίθετα με τις πωλήσεις του Καράκας στο Πεκίνο.

Περίπου το 70% του πετρελαίου που πουλά σήμερα η Βενεζουέλα κατευθύνεται σε διυλιστήρια της Κίνας.

Αν και οι κινήσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έγιναν τον περασμένο μήνα, οι λεπτομέρειες και οι περιορισμοί δε δημοσιοποιήθηκαν. Ούτε η ENI, ούτε η REPSOL θέλησαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες του Reuters.

ΗΠΑ: Ποιες εταιρείες εξαιρέθηκαν

Η Ουάσιγκτον δεν έδωσε το πράσινο φως για μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα σε εταιρείες όπως η Chevron Corp(CVX.N), η India's Oil and Natural Gas Corp Ltd (ONGC) (ONGC.NS) και η γαλλική Maurel & Prom SA(MAUP.PA).

Και οι πέντε πετρελαϊκοί κολοσσοί ανέστειλαν τη μεταφορά πετρελαίου από το Καράκας για την αποπληρωμή χρεών στα μέσα του 2020.

Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Βενεζουέλας, PDVSA δεν έχει προγραμματίσει κάποια μεταφορά για την ENI και τη REPSOL μέσα στον Ιούνιο. 

Η αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας, Ντέλσι Ροντρίγκες σε tweet της το περασμένο μήνα εξέφραζε την ελπίδα ότι η αλλαγή στη στάση των ΗΠΑ θα ανοίξει τον δρόμο για την πλήρη άρση των «παράνομων κυρώσεων που επηρεάζουν έναν ολόκληρο λαό».

ΗΠΑ: Κινήσεις προσέγγισης από την κυβέρνηση Μπάιντεν

Η κυβέρνηση Μπάιντεν πραγματοποίησε διπλωματικές επαφές με το Καράκας τον Μάρτιο και η Βενεζουέλα απελευθέρωσε δύο από τους τουλάχιστον δέκα Αμερικανούς πολίτες που κρατούνται σε φυλακές της χώρας. Υποσχέθηκε επίσης να επαναλάβει τις συνομιλίες για επερχόμενες εκλογές με την αντιπολίτευση. Ο Νικολάς Μαδούρο πρέπει να συμφωνήσει σε μια ημερομηνία για να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. 

Ρεπουμπλικανοί βουλευτές και κάποιοι Δημοκρατικοί, αντιδρούν στη χαλάρωση της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στον Μαδούρο. 

Παρ’ όλ’ αυτά η Ουάσιγκτον υποστηρίζει πως θα υπάρξει περαιτέρω χαλάρωση των κυρώσεων μόνο αν υπάρξει πρόοδος στις δημοκρατικές αλλαγές που έχουν ζητηθεί μετά από τις διαπραγματεύσεις του Μαδούρο με την αντιπολίτευση. 

Τον περασμένο μήνα η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε άδεια στη Chevron, τη μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία των ΗΠΑ, να ξεκινήσει συνομιλίες με την κυβέρνηση Μαδούρο και την PDVSA για μελλοντικές δραστηριότητες στη Βενεζουέλα.

Εκείνη την περίοδο, σύμφωνα με το Reuters, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέστειλε μυστικά επιστολές στην ENI και την REPSOL, αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ δε θα είχαν αντίρρηση αν επανεκκινούσαν τις συμφωνίες μεταφοράς πετρελαίου στην Ευρώπη για την αποπληρωμή χρεών.

Στις επιστολές διαβεβαίωνε τους δύο πετρελαϊκούς κολοσσούς ότι δε θα υπάρξει καμία ποινή αν προχωρούσαν στις παραπάνω κινήσεις.