To Star στη Βουλγαρία: Η χώρα πλήττεται από την ενεργειακή κρίση

Ελπίζουν στον ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο από την Ελλάδα

Η μάχη της ενέργειας μόλις ξεκίνησε στην Ευρώπη. Εταιρείες- κολοσσοί φαίνεται πως είναι έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια για το φυσικό αέριο την ώρα που η Ρωσία έχει κλείσει τις στρόφιγγες σε Πολωνία και Βουλγαρία. Η απεσταλμένη του Star στη Βουλγαρία Λευκή Γεωργάκη καταγράφει τη διάχυτη ανησυχία στη χώρα, που περιμένει βοήθεια από την Ελλάδα.

Οι τιμές των καυσίμων στη Βουλγαρία παραμένουν σταθερά χαμηλότερες κατά 20 με 25% σε σχέση με την Ελλάδα. Σήμερα σε περιοχές κοντά στα σύνορα η τιμή της απλής αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,5 ευρώ ενώ του υγραερίου στα 0,80 λεπτά. Είναι βέβαιο όμως πως ο ενεργειακός πόλεμος που έχει ξεσπάσει μέσα στο επόμενο διάστημα θα οδηγήσει σε μεγάλη αύξηση των τιμών. 

«Πολωνία και Βουλγαρία θα λάβουν φυσικό αέριο από γειτονικές χώρες της ΕΕ»

Το κύμα ακρίβειας στη Βουλγαρία λόγω της ενεργειακής κρίσης έχει γίνει αισθητό. Ο αριθμός των Ελλήνων που επισκέπτονται τις χώρες αυτές έχει μειωθεί αισθητά, αλλά οι Βούλγαροι ελπίζουν σε ανεφοδιασμό με φυσικό αέριο από την Ελλάδα. 

Έτοιμοι Ευρωπαϊκοί κολοσσοί να πληρώσουν σε ρούβλια 

Η διακοπή φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία φαίνεται πως άσκησε την κατάλληλη πίεση σε ενεργειακές εταιρείες της Ευρώπης που είναι έτοιμες να πληρώσουν σε ρούβλια

Το Bloomberg ανέφερε ότι 12 ευρωπαϊκές εταιρείες ήδη πληρώνουν την Gazprom  σε ρούβλια. 

«Είμαστε προετοιμασμένοι» - Η απάντηση της Ευρώπης στον εκβιασμό της Ρωσίας

Σύμφωνα με το νέο ρωσικό μηχανισμό, οι ευρωπαϊκές εταιρείες κοινής ωφέλειας θα συνεχίσουν να πληρώνουν την Gazprombank σε ευρώ. Η ρωσική τράπεζα κατόπιν αιτήματος των πελατών θα μετατρέπει τις καταθέσεις από ευρώ σε ρούβλια σε έναν δεύτερο λογαριασμό που ανοίγει ο πελάτης για την πληρωμή στη συνέχεια της Ρωσίας.

«Κάνουμε έκκληση σε όλους τους εταίρους μας στην ΕΕ να μην πληρώνουν σε ρούβλια για το ρωσικό αέριο», δήλωσε χθες η Πρωθυπουργός της Μολδαβίας. 

Διχασμένοι οι Ρώσοι για το φυσικό αέριο 

Ακόμα  και οι Ρώσοι που στηρίζουν τον πόλεμο του Πούτιν είναι διχασμένοι.

Ουκρανία: Γενίκευση του πολέμου φοβάται η Δύση

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δήλωσε πως και μόνο το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού σε ρούβλια στην Gazprombank ενδέχεται να αποτελεί παραβίαση των κυρώσεων.

Δείτε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star