Σεΐχης του Ντουμπάι: Θα δώσει 730 εκατ. δολάρια στην πρώην σύζυγό του

Το πιο ακριβοπληρωμένο διαζύγιο στη βρετανική ιστορία

Ο σεΐχης του Ντουμπάι διατάχθηκε να πληρώσει στην πρώην σύζυγό του και στα παιδιά τους περισσότερα από 730 εκατομμύρια δολάρια στον πιο ακριβό διακανονισμό διαζυγίου στη βρετανική ιστορία.

Σεΐχης του Ντουμπάι: Έπιασε στα… «πράσα» τη γυναίκα του με τον σωματοφύλακα

Ο Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ-Μακτούμ, 72 ετών, καταδικάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου να πληρώσει το ιλιγγιώδες ποσό στην έκτη σύζυγό του, πριγκίπισσα Χάγια Μπιντ Αλ Χουσεΐν, η οποία είχε συνηθίσει σε «απεριόριστη» χρηματοδότηση πριν φύγει από το γάμο τους το 2019, αφού τον απάτησε με σωματοφύλακα που την εκβίασε.

Ο σεΐχης έλαβε προθεσμία τρεις μήνες από το δικαστήριο για να βρει ένα εφάπαξ ποσό 333 εκατομμυρίων δολαρίων για την πριγκίπισσα καθώς και περισσότερα από 16 εκατομμύρια δολάρια που όφειλε για την εκπαίδευση των παιδιών τους, της Τζαλίλα, 14 ετών, και του Ζαγιέντ, 9 ετών. 

Διατάχθηκε επίσης να δημιουργήσει τραπεζική εγγύηση 385 εκατομμυρίων δολαρίων για την κάλυψη μελλοντικών πληρωμών για τα παιδιά, που ζουν με τη μαμά τους σε μια έπαυλη κοντά στο Παλάτι του Κένσινγκτον του Λονδίνου αξίας άνω των 115 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επιπλέον, ο διακανονισμός περιλάμβανε σχεδόν 18 εκατομμύρια δολάρια για κοσμήματα και υψηλή ραπτική που άφησε η πριγκίπισσα στο Ντουμπάι όταν έφυγε καθώς και 6,5 εκατομμύρια δολάρια για ετήσιες διακοπές.

Της εγκρίθηκαν ακόμη και περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια δολάρια για να ξαναφτιάξει την κουζίνα της, συμπεριλαμβανομένου ενός φούρνου πίτσας παρόλο που η έπαυλη είχε ανακαινιστεί έναντι 120 εκατομμυρίων δολαρίων μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Τι είπαν στο δικαστήριο

Στο δικαστήριο είπαν ότι η πριγκίπισσα είχε αναγκαστεί να πουλήσει αγαπημένα αντικείμενα αξίας άνω των 20 εκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων των αλόγων ιπποδρομιών, για να διατηρήσει τον τρόπο ζωής της εν αναμονή της έκβασης της υπόθεσης.

Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, ωστόσο, ήταν για να καλύψει τη δια βίου ασφάλεια για την πριγκίπισσα και τα παιδιά της λόγω του «σοβαρού κινδύνου» της απαγωγής από τον Αλ-Μακτούμ, είπε ο δικαστής.

Ξεχωριστές αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Αλ-Μακτούμ, ένας κορυφαίος εκτροφέας αλόγων ιπποδρομιών, είχε προηγουμένως απαγάγει και κακομεταχειριστεί δύο από τις κόρες του από έναν άλλο γάμο και είχε χακάρει τα τηλέφωνα της Χάγια και των δικηγόρων της. 

Ο σεΐχης αρνήθηκε τους ισχυρισμούς

Ο σημερινός επικεφαλής ασφαλείας της πριγκίπισσας, στον οποίο δόθηκε πλήρης ανωνυμία για να καταθέσει, είχε προειδοποιήσει για «σοβαρό κίνδυνο να σκοτωθεί ή να τραυματιστεί και τα παιδιά να απαχθούν».

Η Χάγια, 47 ετών, η οποία ήταν η νεότερη από τις έξι συζύγους του σεΐχη, διέφυγε στο Ηνωμένο Βασίλειο τον Απρίλιο του 2019, φοβούμενη για την ασφάλειά της αφού ξεκίνησε σχέση με έναν από τους σωματοφύλακές της, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Αυτός ο σωματοφύλακας, ο οποίος αναγνωρίστηκε στο δικαστήριο, στη συνέχεια την εκβίασε μαζί με άλλα μέλη της ομάδας ασφαλείας, με την πριγκίπισσα τόσο φοβισμένη που τους πλήρωσε σχεδόν 9 εκατομμύρια δολάρια για να κρύψουν την υπόθεση, σύμφωνα με το δικαστήριο.

Αφού έμαθε για τη σχέση της συζύγου του, ο Σεΐχης Μοχάμεντ δημοσίευσε ένα ποίημα με τίτλο «Ζήσατε. Πέθανες», την οποία η πριγκίπισσα Χάγια ερμήνευσε ως απειλή.

Το «έσκασε» η πριγκίπισσα Haya του Ντουμπάι - Οργισμένος ο Σεΐχης

Ο τελικός απολογισμός των περίπου 733 εκατομμυρίων δολαρίων είναι ο μεγαλύτερος που έχει διαταχθεί ποτέ από βρετανικό δικαστήριο, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ των περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων που αναγκάστηκε να πληρώσει ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Farkad Akhmedov στο διαζύγιό του το 2016. Ωστόσο, είναι λιγότερο από τα μισά από τα 1,85 δισεκατομμύρια δολάρια που είχε ζητήσει η Χάγια.